Visningar
Åtgärder

Åke Söderblom

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Åke Söderblom "back stage" i Cabarethallen sommaren 1954, där han var konferencier under juli månad. Foto: Okänd
Söderblom var en av Sveriges mest folkkära skådespelare, känd som Bananen i "Biffen och Bananen" och från en mängd så kallade pilsnerfilmer under framför allt 1930- och 1940-talet. Foto: Okänd
Hanny Schedin, Åke Söderblom, Gösta Bernhard och Siv Ericks i GungstolenLisebergsteatern. Foto: Kamerareportage

Åke Fridolf Söderblom, född 20 januari 1910 i Fritsla, död 22 maj 1965 i Göteborg (på Liseberg) var en svensk skådespelare samt manus- och sångtextförfattare.

På Liseberg

Fler datum kommer.

Kvällen då Söderblom dog

Åke Söderblom avled på kvällen den 22 maj 1965, endast 55 år gammal. Han sjönk ihop under mellanakten av föreställningen Himmelssängen som spelades på Lisebergsteatern. Ambulans tillkallades men när den nådde Sahlgrenska sjukhuset var Söderblom redan död.

- Det kom så hastigt att man ännu inte hunnit fatta vad som skett. Vi märkte ingenting under första akten. Åke spelade perfekt. Han hade tidigare klagat över att han kände sig lite förkyld och möjligtvis kunde man spåra en viss heshet i rösten, sa Gösta Bernhard som medverkade i föreställningen.

Bernhard, som satte upp en mängd föreställningar på Liseberg mellan 1958 och 1982, skrev om händelsen i programmet till Vi ses igen som spelades på Lisebergsteatern 1982:

”På våren hade jag premiär på 'Himmelssängen' med Siv, Åke Söderblom och jag i rollerna. Efter en månads spel drabbades vi av en katastrof. Åke Söderblom fick en hjärtattack och dog i mina armar mitt under föreställningen. Den kvällen, den föreställningen, den situationen kommer jag aldrig att glömma. Den var ohygglig. En sån fin människa, en sån skicklig skådespelare bara går bort. Det var fruktansvärt.”