1926














Innehåll |
Viktiga händelser
Herman Lindholm ny VD för Liseberg AB
Efter att Edward Ferdinand Goldkuhl slutat tillträder Herman Lindholm tjänsten som verkställande direktör för Liseberg AB. Socialdemokraten Lindholm är en av Göteborgspolitikens starka män och en gång initiativtagare till byggandet av nöjesfältet på Liseberg. Han är sedan tidigare styrelseordförande i Liseberg AB. Som kuriosa kan nämnas att Herman Lindholms första VD-lön är 6 000 kronor. Per år.
Cabarethallen ser dagens ljus
Årets största nyhet är att Utställningsteatern, som varit med sedan premiäråret 1923, byter namn till Cabarethallen. Men historien kunde tagit en helt annan vändning. I den ursprungliga planen för nöjesfältet var tanken att riva Utställningsteatern, allt utom själva scenen. Dit skulle man sedan flytta föreställningarna som framfördes på Friluftsscenen.
Planen diskuterades flitigt men verkställdes aldrig. Ett klokt beslut skulle det visa sig eftersom Cabarethallen med tiden blir ett av Lisebergs stora dragplåster.
– Lördagar och söndagar givas föreställningarna som regel för fulla hus, och måndagarna ha nu att uppvisa samma antal sålda biljetter som lördagarna då vi först startade, säger Lisebergs inspektör Carl Jenzén om Cabarethallens lyckade start.
Polketten har premiär
Framgången med gammeldans i Gillesgården 1925 ökar behovet av ännu en dansbana. Den byggs 1926 och placeras vid Karusellplatsen i närheten av Bergbanan. Därmed inleds sagan om Polketten.
Från början är Polketten en friluftsdansbana, med andra ord dans under bar himmel. ”Med sina festliga röda jätteblomster av plåt ser den inbjudande ut redan i förmiddagssolskenet. När de många lamporna som paraplymässigt äro upphängda över banan från den höga masten i mitten tändas och när slingerväxterna ha hunnit nästla sig in i det ännu nymålade gallerverket blir lockelsen säkerligen oemotståndlig varenda kväll. När det regnar ha de andra dansetablissementen sin chans”, skriver Göteborgs-Posten några veckor innan premiären.
Göteborgs Folkdansareförbund får ansvaret att sköta Polketten medan förbundets allmogespelmän står för musiken.
Rolfrevyn spelas i Cabarethallen
Ernst Rolfs Lyxrevy, av och med revykungen Ernst Rolf, spelas i Cabarethallen 28 augusti-12 september. 18 föreställningar ges inför totalt 10.948 besökare.
I revyn medverkar, förutom Rolf själv, bland andra Thor Modéen, Eric Gustafson, Katie Rolfsen, Einar Fagstad, John Wilhelm Hagberg och Caroline de la Silva. Revyn har två akter där den andra utgörs av den amerikanska revyn Black People, som Ernst Rolf har anlitat för att slippa konkurrens. Black People planerade nämligen att uppträda i Göteborg under egen regi.
Det dröjer inte länge innan Rolf får problem med nöjesskattbestämmelserna. Enligt myndigheterna är hans revy inte alls en revy utan en varieté och ska därför beskattas dubbelt. Ernst Rolf lyckas kringgå detta genom att i all hast införa en handling där John Wilhelm Hagberg i finalen plötsligt står brudgum med en mörkhyad brud.
Lustiga Huset får nya attraktioner
Säsongen 1926 blir Lustiga Huset ännu lustigare. Inne huset finns nyheten tangogolvet där besökarnas balansförmåga sätts på prov. Men den största nyheten är att den så kallade tobogan nu slingrar sig på utsidan av huset. En sensation som enligt uppgift aldrig visats i Skandinavien förut.
”I stället för att göra sin galanta färd i dess innandömen som förut har skett är det meningen att man skall få sitta och åka på transportbanor, som slingra sig utanpå huset och efter att ha passerat vederbörliga labyrinter kommer man att slungas ut genom ett stort drakgap” skriver Ny Tid inför premiären.
Onkel Sam gör entré
Kraftmätaren Onkel Sam, som kommer att kallas Klubbslaget långt senare, har premiär. Besökarna hittar den strax intill Bergbanans norra sida. ”Den som lyckas slå hatten av Onkel Sam är en dunderkarl när det gäller styrka” konstaterar Ny Tid medan Göteborgs-Tidningen ger en mer ingående, och tidstypisk, beskrivning:
”Denna kraftmätare skiljer sig från de vanliga genom sitt frappanta utseende och sin ansenliga höjd. Man har gjort gradmätaren som en jättestor Uncle Sam och är man riktigt stark, kan det slumpa sig så väl, att man klubbar fram en negergrabb, som i sin tur slår av den store hans höga kubb”.
Hasselblads blir Pilsnerpaviljongen
Hasselblads Restaurang mitt emot Bergbanan byter ägare. Det är Hotell Eggers direktör Axel Eggers som tar över verksamheten. Samtidigt skrotas namnet Hasselblads till förmån för det läskande Pilsnerpaviljongen. I Lisebergs årsberättelser kallas serveringen för Karusellrestauranten (för att den låg i närheten av Karusellplatsen). Eggers är en annan vanlig benämning.
Miss Quiency – en av årets sensationer
Ett av årets mest uppmärksammade uppträdanden är den amerikanska simhopperskan Miss Quiency. Från ett cirka 20 meter högt hopptorn dyker hon ner i en bassäng som har placerats framför Stora Friluftsscenen.
Ny Tid bevakar premiärhoppet: ”Miss Quiency befanns vara ett graciöst väsen, som likt ett stjärnskott från svindlande höjd gjorde ett språng ned i den cirka 2 meter djupa bassängen. Prestationen hälsades med starka applåder.”
Nyheter i korthet
- Blå gången gör troligen sin första säsong i parken.
- För att ge plats åt Polketten flyttas, förut Flygkarusellen, även Hopplan från Karusellplatsen. Hopplan placeras mellan Bergbanan och Gillesgården.
- Barnens dag har premiär.
- Balalaikaorkestern är ett uppskattat inslag i artistprogrammet.
- Arkitekten Arvid Bjerke lämnar styrelsen.
- En sagogrotta och ett vattenfall är årets nyheter.
Kuriosa
En gräsänklings dystra tillvaro
Att frugan reser bort några dagar kan få ödesdigra konsekvenser. Den 29 juli 1926 blir det nämligen bråk i berg- och dalbanan. En man som enligt polisens utredning ”lever gräsänklingens dystra liv i staden” befinner sig i parken tillsammans med en manlig och två kvinnliga bekanta.
När sällskapet åker berg- och dalbanan uppstår bråk mellan mannen och en tysk balettdam. Mannen blir upprörd på kvinnan och börjar slå henne mitt under färden. Föraren stoppar tåget och säger till sällskapet att sluta. När tåget börjar rulla är bråket snart igång igen, fast den här gången slår mannen föraren!
Oro sprider sig, inte bara i tåget utan, som en tidning uttrycker det, även ”inom hela nöjesfältet”. En polis som befinner sig på tåget griper mannen som tillsammans med sina vänner eskorteras till Getebergsängs polisstation.
Hela Göteborgs mötesplats...
En av förhoppningarna med nöjesfältet var att det skulle bli en plats där människor från alla stadens samhällsskick skulle kunna mötas. Efter tre år i bruk tycks förhoppningarna slagit in. I Svenska Stadsförbundets Tidsskrift från september 1926 går att läsa följande:
"Vad Liseberg redan förmått uträtta genom att skapa en trevligare och bättre umgängeston är påtagligt. Tidigare har det i Göteborg varit si och så i detta avseende, då folk kommit tillsamman till fästligheter. Å Liseberg förekommer emellertid aldrig något störande moment. Etablissementet befolkas av alla samhällslager, och trevnad och hyfsad glädje kan allestädes konstateras. De förhoppningar, som i detta avseende ställts, ha sålunda, kan man säga, tillfullo infriats."
I en GP-artikel menar man att detta inte hade varit möjligt 25 år tidigare. Inte ens med bästa tänkbara polismakt. "Den folkliga självdisciplinen har vuxit otroligt på detta sista kvartssekel", skriver man. Nykterhets-, idrotts-, scout- och arbetarrörelsen, tillsammans med skolan, anses vara den främsta orsaken till detta.
...och även grannsamhällenas
Publiksiffran ökar med cirka 80 000 besökare i år. Trots att det vackra vädret lockar göteborgarna ut på landet. Förklaringen till ökningen är att icke-göteborgare, och boende i grannsamhällena, besöker Liseberg oftare än tidigare.
– Jag vågar gå så långt som att säga att lördagar och söndagar ha dessa icke-göteborgare varit i majoritet på Liseberg, säger Lisebergs inspektör Carl Jenzén.
Den stora tillströmningen visas inte minst på den öppna platsen framför Liseberg som ofta är full med bilar.
Ett prisvärt nöje
En annan förklaring till den breda målgruppen är de låga priserna. För enbart entréavgiften, 50 öre, hör man varje dag en militärorkester vid Spegeldammen eller ser olika uppträdanden vid Friluftsestraden. För 25 öre lyssnar man till Göteborgs Symfoniorkester och solistkonserter i Konserthallen och för ytterligare 35 eller 50 öre ser man dans eller hör sång i Cabarethallen. Underhållning som kostar flerdubbelt mer ute på stan.
– Inkomsterna av entrén för dessa föreställningar täcka givetvis inte omkostnaderna, men skillnaden hämtar kassören in genom alla de andra nöjena, ringkastningen, spelautomaterna, dansbanorna och alla de tusen och en metoderna att på ett trevligt och för publiken omärkligt sätt plocka in pengar, förklarar Lisebergsstyrelsens ordförande Herman Lindholm.
Originalraketer
När det vankas fyrverkeri nuförtiden köper folk gärna raketer och smällare som är tillverkade av företaget Hammargrens. När Liseberg bjuder publiken på fyrverkeri 1926 är det bröderna Hammargren själva, Tor och Per-Uno, som anordnar detta!
Cykeltävling i långsamhetsåkning
Denna minst sagt annorlunda tävling går av stapeln söndagen den 29 augusti klockan 16. Priser på 75, 50 och 25 kronor tilldelas de som på längsta möjliga tid ”prickfritt tillryggalägger en bana kring Spegeldammen.” Uttagningen till tävlingen sker torsdagen den 26 augusti. Högst 25 tävlande får vara med.
Attraktioner
Spel
- Automathallar
- Badspelet
- Bilspelet
- Blåsbollen NY och Sista säsongen
- Bowling,Kulspel och Biljard Sista säsongen
- Derbyspelet
- Diamant Sista säsongen
- Excellentbanan NY
- Hopplan
- Hästspelet
- Hönsspelet NY och Sista säsongen
- Kanonbiljarden NY
- Klotkastning Sista säsongen
- Kraftmätaren NY
- Loopingbiljarden NY
- Luftgevär
- Mausergevär Sista säsongen
- Mekaniska skjutbanan
- Pillersväljare NY
- Prisskjutning
- Ringkastning
- Sparkbollen NY och Sista säsongen
- Vågar
Underhållning
Underhållningsprogrammet
Klicka här för att läsa stora delar av underhållningsprogrammet
Höjdpunkter
- Alfild "Bullan" Weijden, 13-14 september
- Adolf Niska, 25 augusti & 15 september
- Charleston Orchestra, 12 maj-15 september
- Einar Beyron, 21 juli Lyssna
- Einar Larsson, 28 juli
- Elin Lejdström, 2 juni & 4 augusti
- Elsa Widborg, 19 maj
- Ernst Rolf, Cabarethallen Lyssna
- Gunnar Bohman, 24-25 juli Lyssna
- Göteborgs Symfoniorkester, 12 maj-18 juni
- Josef Herou, 17 juli
- Knut Öhrström, 26 maj
- Oscar Ralf, 14 juli Lyssna
- Simon Edwardsen, 1 september Lyssna
- Åke Wallgren, 9 juni & 11 augusti
Jenzén sammanfattar säsongen
Lisebergs inspektör Carl Jenzén berättar att det varit en bra säsong. Han menar att det märks att konjunkturen för nöjesmarknaden har stigit i hela landet - samtliga folkparker visar bättre resultat än i fjol. Framför allt beror detta på det vackra sommarvädret men också på att tiderna i allmänhet blivit lite bättre. Jenzén passar på att berömma polisen arbete. Det är mycket tack vare den goda ordningen på nöjesfältet som det blivit så populärt bland allmänheten.
Precis som tidigare säsonger är Bergbanan den populäraste åkattraktionen men även den ombyggda Flygkarusellen gick hem hos publiken. Avslutningsvis några ord om satsningen på den gamla Utställningsteatern som numera går under namnet Cabarethallen.
- Experimentet att ha balettförställningar på teatern har visat sig mycket lyckligt. Dessa tycks verkligen ha en framtid för sig. Någon affär har det förstås inta varit i sommar, men vi ha betraktat dessa föreställningar mera som en dragningskraft till Liseberg, och som sådan ha de verkligen gjort sin sak bra. Huvudorsaken härtill har naturligtvis varit den, att vi tagit populära biljettpriser. Programmen ha ju inte heller skämts för sig, särskilt torde den holländska baletten ha dansat sig in i göteborgarnas hjärtan, säger Carl Jenzén.
Fakta
Öppethållande: 12 maj-15 september (127 dagar).
Väder: Ganska gynnsamt även om maj månad var ovanligt regnig och kvällarna vissa tider rätt kyliga.
Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn under 12 år.
Antal besökare (exkl. försålda årskort): 560 290 (1925: 478 988).
Försålda årskort: 1 233 (1925: 939).
Pris årskort: 10 kr för vuxna och 5 kr för barn.