1973
















Innehåll |
Viktiga händelser
Liseberg fyller 50!
Liseberg fyller 50 år och det firas med speciella jubileumsdagar 19-26 augusti. Den musikaliska höjdpunkten på firandet är konserten med Frank Zappa and The Mothers på Stora Scenen den 19 augusti. En konsert som för övrigt kostar 10 kronor att bevittna.
På jubileumsdagen, som är satt till den 24 augusti, är det fri entré klockan 10-12 och publiken bjuds på kaffe med dopp. På eftermiddagen dukas ett över 500 meter långt långbord som sträcker sig genom Blå gången och bort till södra området. Där bjuds alla med säsongskort från 1923 på mat och underhållning, i form av Thore Skogman och Lennart Hyland.
Kvällen avslutas med stor jubelshow och nattshow på Stora Scenen. Lennart Hyland är programledare och bland gästartisterna märks Gösta Bernhard, Per Grundén, Lill-Babs och Sven-Bertil Taube. Totalt besöks jubileumsdagarna av 116 000 människor.
Liseberg rekordsatsar - premiär för FlumeRide
Förnyelsen av Liseberg, som inleddes hösten 1972, är klar till årets premiär. Satsningen kostar 12,3 miljoner kronor - den största investering så långt i Lisebergshistorien - och innebär en rad miljöförändringar i parken, framför allt i södra området och i övre parken.
Den stora nyheten är vattenattraktionen FlumeRide - en 600 m lång vattenkanal som utgår ifrån södra området och fortsätter upp i övre parken. Trots ett blandat mottagande tar 732 000 människor en tur under säsongen. Populära är även de nya Barnbåtarna som ligger i anslutning till FlumeRides station.
Racerbanan och Stjärnscenen rivs medan Båtbanan under Gamla Bergbanan stängs. Pariserhjulet är nu på plats i övre parken, ett arbete som påbörjades under hösten 1972. Jubileumshjulet tar plats där Båtbanans station tidigare låg och i affärslängan bredvid Kristallsalongen ger Lyxspelet och American Bar plats för Älgskytte och en ny Fiskdamm. Dessutom byggs en ny bro i övre parken, under vilken FlumeRide passerar.
Konserthallen brinner - en epok går i graven
På kvällen den 9 oktober börjar det att brinna i Konserthallen. Samtidigt förbereder medlemmar ur Göteborgs Bilsportförbund en stundande bilutställning i lokalen. Branden börjar bokstavligt talat bakom ryggen på det 50-tal personer som befinner sig i Konserthallen. En av dem är chauffören Lloyd Hjärth.
- Jag höll på att bära in utrustning för en miniracerbana som vi skulle ha uppe på scenen. Tredje gången jag gick in fick jag se rök bakom bakre scenväggen. Fyra meter upp mynnade två runda hål rätt ut från den bakre väggen. Ur dessa hål kom elden som från två blåslampor, säger han till GT.
Branden uppstår i en del av Konserthallen där inga människor befinner sig. Därmed kan slarv med tändstickor eller glömda kokplattor uteslutas. Branden är inte anlagd. Allt talar för någon form av elfel.
Med Konserthallen i aska går en epok i graven. Den fanns i parken redan när Lisebergs nöjesfält öppnade 1923 och under 50 års tid uppträdde en mängd storstjärnor i lokalen. Till råga på allt innebär branden att Liseberg förlorar både kontors- och verkstadslokaler, något som kommer att ta många år att ersätta. Plus att en stor del av Lisebergs historia går förlorad. Enligt uppgift användes Konserthallen som arkiv, där ritningar, affischer, tidningsklipp, fotografier med mera förvarades.
Wärdhuset står i lågor
Natten mellan den 16 och 17 juli brinner Wärdshuset. När brandkåren efter flera timmars arbete lyckas släcka elden är byggnaden svårt skadad. Arne Wimmerstedt, direktör för Lisebergs Restaurant AB, betraktar förödelsen.
- Det känns bittert. Men ändå - tänk vad som kunde ha hänt om inte regnet varit. Nu vet jag inte vad som skall hända. Jag hoppas naturligtvis att vi kan bygga upp Wärdshuset igen, säger han.
Restaurangverksamheten får avbrytas för säsongen och kommer igång först sommaren 1974. Utredningen visar att branden inte är anlagd.
Tronskifte - Calderon slutar, Kinntorph tillträder
Olof Calderon, som kom med i Lisebergs styrelse 1944, anställdes 1947 och blev verkställande direktör 1963, slutar i början av året. Som vanligt spekuleras det i pressen om vem som ska efterträda. Bland annat nämns journalisten och TV-producenten Allan Schulman som en het kandidat. På hemmaplan är Lisebergs Restaurantbolags direktör Arne Wimmerstedt ett tänkbart alternativ.
Men Lisebergs styrelse hoppas att Boo Kinntorph ska tacka ja. Kinntorph, tidigare artistchef och programdirektör för Folkparkernas centralorganisation och vid tidpunkten vd för skivbolaget Philips-Sonora, var tidigare aktuell som programchef på Liseberg men valde då att tacka nej. Den här gången är förutsättningarna bättre och Kinntorph antar utmaningen som Lisebergschef.
Egentligen ska Kinntorph börja 1 mars men på grund av ett gällande avtal med Philips-Sonora tillträder han 1 augusti. 1 mars-31 juli är ekonomichefen Boris Ljungman tillförordnad VD.
Kuriosa
FlumeRide ett svartbygge?
I samband med bygget av FlumeRide växer en kommunal skandal fram. Boende på Södra Vägen anklagar Liseberg, dels för utebliven information innan omfattande anläggningsarbete, men framför allt gäller anklagelsen svartbygge. Bygglov saknas och dessutom har en del av banan byggts på ett område som enligt gällande stadsplan är punktprickat. Ett sådant område får överhuvudtaget inte bebyggas. Frågan blir än mer känslig av att ordföranden i Göteborgs byggnadsnämnd, folkpartisten Uno Alsvik, även är styrelseordförande i Liseberg AB.
På förslag från stadsarkitekten ger Göteborgs byggnadsnämnd provisoriskt byggnadslov i efterhand. Liseberg går med på att lägga en del av banan i tunnel redan under sommaren om den skulle visa sig vara störande. Byggnadsnämnden menar att man först efter en genomförd säsong kan avgöra om banan medför de sanitära olägenheter som grannarna vid Södra Vägen befarar.
Hösten 1974 får Liseberg sitt byggnadslov. Någon tunnel behöver aldrig byggas.
Inget stänkt i FlumRide!
Efter säsongen vill Liseberg ledning förhindra vattenstänk i FlumeRide. I ett brev till Dean Schallon på Arrow Development, företaget som levererade attraktionen, beskriver Lisebergs vd Boo Kinntorph problemet:
"Åkfrekvensen på Flume Riden har i stort sett motsvarat våra förväntningar. Vi har dock under säsongens gång sett och hört att viss (något äldre och kanske också välklädd) publik undviker en Flume-Ride tur på grund av risken för vattenstänk på kläder och i hår (gäller främst damer). Detta är ett stort problem som kommer att bli ännu större i framtiden om vi ej så gott som hundraprocentigt eliminerar vattenstänk på de åkande."
Lisebergs förhoppning är att Arrow ska lösa problemet (exempelvis genom nya båtar) så att man inför säsongen 1974 kan informera publiken att FlumeRide nu är helt stänkfri.
Ny spelskatt - polletten slopas
Enligt riksdagsbeslut införs en ny spelskatt den 1 april. Som en direkt följd av den nya spelskatten slopar Liseberg det tidigare spelsystemet med polletter. Samtidigt byggs spelautomaterna om till spel med mynt i tre olika valörer: 25 öre, 50 öre och 1 krona. Allt som allt kostar dessa förändringar 280 000 kronor att genomföra
Promenadpark införs
Under jubileumssäsongen införs en nyhet i Lisebergs öppethållande. Juni-september är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid. Antalet besökare under denna dagparkperiod uppgår till 68 400.
Nyheter i korthet
- Då Sveriges Kung Gustav VI Adolf avlider den 15 september håller Lisebergs stängt på den tilltänkta avslutningsdagen den 16 september.
- Stora Scenen målas om och får ny dekor.
- Wärdshusets veranda renoveras och glasas in.
- Bengtas Café får ett markistak över terrasen.
- Cirka 700 lampkupor av Lisebergsmodell placeras ut i parken.
- Stefan Ljungqvist tilldelas Lisebergs Kulturfondstipendie.
- Lagom till 50-årsjubiléet släpps Lisebergs Jubel-LP med Thore Skogman.
- I Karin Falcks tv-program "Så gick 50 år" sändes ett sammandrag av jubileumsprogrammet Det var på Liseberg. Dessutom skildrades Lisebergs tillkomst och historia av Åke Falck i TV-programmet "Kom med mig till Göteborg".
- Onkel Sam får en ansiktslyftning.
Attraktioner
- Barnbåtarna NY
- Barnkarusellen
- Bergbanan
- Bläckfisken
- FlumeRide NY
- Flygande elefanter
- Jubileumskarusellen
- Kristallsalongen
- Kul på Hjul
- Pariserhjulet
- Peter Pan
- Radiobilarna
- Super 8
- Swing-Around
- Turbo-Star
- Virvelvinden
Underhållning
Underhållningsprogrammet
Klicka här för att se stora delar av underhållningsprogrammet
Ett urval
- Ann-Louise Hansson, 20 maj Stora Scenen
- Björn & Benny, Agnetha & Frida, 15 juni Stora Scenen
- Björn Skifs, 10 juni och 17 augusti Stora Scenen
- Brasse Brännström, 16 september Stora Scenen
- Carl-Gustaf Lindstedt, 17 juli Stora Scenen
- Charlie Rivel, 16-31 juli Stora Scenen
- Dizzie Tunes, 31 augusti-15 september Lisebergsteatern
- Ernst-Hugo Järegård, 15 juni Stora Scenen
- Eva Rydberg, 28 april Stora Scenen
- Family Four, 22 augusti Stora Scenen
- Frank Zappa and The Mothers, 19 augusti Stora Scenen
- Glenmarkarna, 20 maj Stora Scenen
- Gösta Bernhard, 30 april-25 augusti Lisebergsteatern
- Hagge Geigert, 28 april-1 maj Stora Scenen
- Harry Brandelius, 16 september Stora Scenen
- Helena Döse, 8 augusti Konserthallen
- Jan Sparring, 16-17 juni Stora Scenen
- Jerry Williams, 5-6 augusti Stora Scenen
- Kjerstin Dellert, 29 juli Konserthallen
- Laila Westersund, 1 maj Stora Scenen
- Lasse Berghagen, 24 juni Stora Scenen
- Lasse Dahlquist, Tolv framträdanden
- Lasse Holmqvist, 6, 13, 20 och 27 maj Stora Scenen
- Lasse Lönndahl, 8 juli Stora Scenen
- Lennart Hyland, 22-24, 26 augusti och 16 september Stora Scenen
- Lennart Swahn, 9 september Stora Scenen
- Lill Lindfors, 16 september Stora Scenen
- Lill-Babs, 18 juli, 22 och 24 augusti Stora Scenen
- Little Gerhard, 28 april Stora Scenen
- Magnus Härenstam, 16 september
- Mikis Theodorakis, 30 juli Stora Scenen
- Nicolai Gedda, 27 augusti Konserthallen
- Per Grundén, 23-24 augusti Stora Scenen
- Pugh Rogefeldt, 7 juni Södra området
- Rockfolket, 23 augusti Stora Scenen
- Rolf Björling, 29 juli Konserthallen och 21 augusti Stora Scenen
- Sha-na-na, 18 maj Stora Scenen
- Siv Ericks, 30 april-25 augusti Lisebergsteatern
- Sonja Stjernquist, 8 juli och 23 augusti Stora Scenen
- Stefan Ljungqvist, 20-25 augusti Stora Scenen
- Sten-Åke Cederhök, 9 juni-26 augusti Veckans Revy
- Stig Järrel, 22 augusti Stora Scenen
- Sven-Bertil Taube, 24-25 augusti Stora Scenen
- Svend Asmussen, 29 maj Konserthallen
- Svenne & Lotta, 29 april Stora Scenen
- Sylvia Vrethammar, 16 juni och 9 juli Stora Scenen
- Tages, 15-16 september Stora Scenen
- Ted Gärdestad, 7 juni Stora Scenen
- The Monn Keys, 24 augusti Stora Scenen
- The Sweet, 21 augusti Konserthallen
- Thore Skogman, 25 april och 24-26 augusti Stora Scenen
- Tomas Ledin, 7 juni Stora Scenen
- Tommy Körberg, 21 juli Stora Scenen
- Truxa, 30 april-1 maj Stora Scenen
- Zarah Leander, 9-11 juni och 24 augusti Stora Scenen
- Östen Warnerbring, 16 maj Stora Scenen
Scener
- Dansetten
- Konserthallen
- Stjärnscenen
- Stora Scenen
- Veckans Revy
Mat och dryck
Restauranger och caféer
Snabbmat
Varuspel
- Aktuellt
- Chokladhjulet
- Jubileumshjulet NY
- Kaffehjulet
- Leksakshjulet
- Nallen
- Pralinen
- Skivtoppen
- Spelspelet
Spel
- Bingo I
- Bingo II
- Björnskyttet
- Davy Crocketts Jaktstuga
- Fiskdamm I
- Fiskdamm II
- Klätterapan
- Onkel Sam
- Pilkastningen
- Safari
- Skee-Ball
- Vattenpistolen
- Älgskytte
Evenemang
- Blommiad-73, 7-16 september
- Lis-Ex 73, 15-26 juni
- Tandemstafett
- Utställning av gamla Volvobilar, 20-26 augusti
Temadagar
- Barnens dag, 7-9 september
- Byggtolvans penionärsdagar
- Danmarks dag,13 maj NY
- Finlands dag, 3 juni
- Jubileumsdagarna, 19-27 augusti
- Musikens dag, 20 maj
- Norges dag
- Pensionärernas dag, 5 juni, 22 augusti, 4 september
- Polisens dag, 2 september
Film
Fakta
Öppettider
25 april-15 september (142 öppetdagar). Juni-september fri entré under dagtid.
Väder
Bra väder i stort sett hela säsongen.
Priser
Entré: 2 kr för vuxna och 1 kr för barn.
Statistik
Antal besökare: 1 646 727, varav 68 400 fria dagsbesök (1972: 1 512 488).
Sålda säsongskort: 337 (1972: 298).
Sålda Lisebergshäften: 475 000 (samtliga fyra kategorier) (1972: 395 000)
Antal åk i attraktionerna: 4 543 000
Bästa dag: 24 augusti, 28 200 gäster (den officiella jubileumsdagen).
Ekonomi
Omsättning: 32 136 749 kr
Nettovinst: 27 670 kr