1974



Innehåll |
Viktiga händelser
Julmarknad på Liseberg
Tidernas första julmarknad på Liseberg invigs lördagen den 7 december 1974. Den anordnas tillsammans med frivilligorganisationen Lions och äger rum under två helger i december. Den återkommer även under två helger 1975. Marknaden är varken lika påkostad eller omfattande som Jul på Liseberg (premiär år 2000) men har ändå sin charm.
Läs mer om Julmarknaden 1974 och 1975.
Barnområdet presenteras
Efter branden i Konserthallen presenteras ett helt nytt område på dessa gamla plats - barnområdet. Det nya området innehåller:
- Nya musikpaviljongen
- Musikcaféet med både inomhus- och utomhusservering
- Lilla Scenen med cirka 300 sittplatser
- Inneleken – en lekstuga för barn
- Skötrum
- Lekhagen med sandlådor och klätterställningar
- Barnrallyt (Ny version)
- Minigolfbana
- Twisthjulet
Dessutom flyttas Flygande elefanter till en plats i anslutning till det nya området. I stort sett hela projektet finansieras av försäkringspengar från branden i Konserthallen.
Ekonomisk kris på slitet Liseberg
En av de stora snackisarna under årets första månader är Lisebergs dåliga ekonomi. I augusti 1973 tillträdde Boo Kinntorph tjänsten som Lisebergs nya vd. Men han kom inte till dukat bord. Snarare tvärtom. Efter flera magra år är Liseberg både slitet och i stort behov av pengar.
I början av 1974 begär Liseberg kommunalt stöd, dels i form av ett lån på sju miljoner kronor och dels genom ett ökat aktiekapital på tre miljoner. Man begär också ett driftbidrag på 430 000 kronor, som ska användas till konserter, barnprogram och specialarrangemang. Pengarna behövs för att klara den löpande verksamheten och för framtida investeringar. Utan stöd befarar Lisebergs ledning att ambitionsnivån måste sänkas, utbudet försämras och att planerade projekt skjuts upp eller avbryts.
Följande punkter, hämtade ur skrivelsen till kommunstyrelsen, vittnar om i vilket skick nöjesparken befinner sig i.
- Värdshuset svårt brandskadat.
- Konserthallen nedbrunnen, därmed även personal- och förrådsutrymmen.
- Park- och programavdelningens kontor nedbrunnet.
- Musikpaviljongen brandskadad.
- Lisebergsteatern helt otidsenlig.
- Huvudentrén skadad genom marksättningar.
- Pop In skadad genom marksättning.
- Huvudrestaurantens festvåning skadad genom marksättning.
- Ljus- och ljudsystem i parken i behov av upprustning.
- Veckans Revy saknar uppvärmning och ventilation.
- Affärslängorna i centrala parken utslitna efter 30 års användning.
- Tidsenliga personal- och kontorsutrymmen saknas.
Kommunfullmäktige godkänner lånet på sju miljoner kronor. Angående aktierna blir dessa del av en större ekonomisk fråga. En utredning ska göras, om Lisebergs framtida verksamhet och kommunens ekonomiska engagemang. Till denna utredning kopplas även Scandinavium, som också blöder ekonomiskt. Ska Liseberg och Scandinavium slås ihop, med en utvidgad showverksamhet som målsättning? Eller ska Scandinavium slås ihop med Göteborgs övriga idrottsanläggningar? Frågan diskuteras under hela året och även in i 1975. Driftbidraget slutar på 250 000 kronor.
Kuriosa
Svenskt och gammalt är det som gäller
- Vi vill ha tillbaka det gamla Liseberg och jag är övertygad om att vi satsar rätt, säger Lisebergs nya artistchef Göran Hagwall i en intervju med Svenska Dagbladet inför säsongspremiären.
I praktiken innebär det betydligt färre utländska popband till förmån för svenska artister. Det pratas om Abba med en spektakulär ljusshow, men Liseberg får vänta till nästa år. Däremot kickar artister som Siw Malmkvist, Family Four, Lill-Babs och Sylvia Vrethammar igång sina sommarturnéer på Liseberg.
- Det kommer inte mer folk för att de sjunger på engelska. Våra nya svenska grupper håller mycket hög klass och vi tycker man ska satsa på dem i första hand, säger Hagwall till Göteborgs-Posten, väl medveten om den hårda kritik hans företrädare Wilgodt Andersson fick för samma svenska satsning jubileumsåret 1973.
Men satsningen på hemvävt handlar förstås i första hand om pengar. Med en ansträngd ekonomi rättar man munnen efter matsäcken.
- Det finns inga utländska artister som är värda sitt gage. Vi har inte lust att chansa våra pengar på dyra artister, säger Lisebergs vd Boo Kinntorph.
Gammeldans är poppis igen (mer om det under nästa rubrik), liksom allsång och man satsar dessutom stort på olika temadagar. Det utlovas direktsänd radio, precis som på ”den gamla goda tiden”, och för alla som saknar Cabarethallen erbjuds underhållning under rubriken Lilla varitén. En stor portion nostalgi alltså i årets underhållningsprogram.
Gratis dans på Polketten
Dansbiljetterna slopas och gratis dans införs på Polketten. Ett historiskt ögonblick! Sedan Liseberg öppnade 1923 har de dansande fått betala – först med polletter och senare med biljetter. I samma veva byter dansbanan namn från Dansetten till Polketten. 1968 bytte Polketten namn till Dansetten eftersom gammeldansen övergavs för modernare dans. Men nu är gammeldansen tillbaka och så även det gamla klassiska namnet. Den som inte har gammeldans i blodet behöver inte oroa sig - Liseberg erbjuder danskurser.
ABBA ställer in
Inför säsongen utlovar Liseberg, och flera andra folkparker, en konsert med ABBA. På Liseberg ska den äga rum i slutet av juli. Men när gruppen vinner Eurovision Song Contest den 6 april vänds deras värld upp och ner. I stället för folkparksturné väljer ABBA att ägna sommaren åt annat.
- Först och främst ska Björn och jag vara skivproducenter och sköta våra jobb. Inga av våra andra artister ska behöva bli lidande på att ABBA som grupp har en stor framgång. Sedan tror vi också att det är taktiskt riktigare för ABBA att försöka göra ett par slående singlar till och först därefter ge oss ut med en show på scenerna, säger Benny Andersson till Göteborgs-Posten.
Snopet för Liseberg och alla andra folkparker. Särskilt med tanke på inga kontrakt är skrivna med någon av parkerna. Göteborgspubliken får vänta till den 18 januari 1975, då ABBA spelar i Scandinavium. På Liseberg uppträder de 6 juli samma år.
Premiär för Idrottens dag
Liseberg satsar stort på temadagar detta år. En av nyheterna är Idrottens dag som går av stapeln söndagen den 12 maj. Uppvisningar och tävlingar står på programmet där deltagarna är allt från olympiska till svenska mästare. Tanken är att ge folk en bättre inblick i olika idrottsgrenar, hur de utövas, hur redskapen hanteras med mera. Naturligtvis är Idrottens dag, i likhet med alla temadagar, även ett sätt att ge Liseberg bra PR.
21 olika idrotter visas upp på 13 platser inne och utanför Liseberg. Bland idrottsprofilerna som deltar kan nämnas Frank Andersson (brottning), Ulrika Knape (simhopp), Bengt Grive (bordtennis), William Thoresson (gymnastik) och Rolf Edling (fäktning).
Gula villan blir kontorslokaler
Rosa villan innanför Huvudentrén kallades tidigare för Gula Villan. Av den enkla anledningen att den var gul. Innan dess hette den Forssjögården. Efter Jubileumsutställningen 1923 användes Forssjögården som personalbostad, en tradition som levde vidare till hösten 1973. Inför säsongen 1974 görs villan om till kontor för park- och programavdelningen, som ersättning för de lokaler som förstördes i samband med branden i Konserthallen året innan.
Gästerna väljer artister
Ett nytt experiment med Lisebergs underhållning påbörjas: Lisebergs gäster väljer själva vilka artister som ska uppträda. Ett ungdomsråd bildas, bestående av 15 unga i olika åldrar, och till två av säsongens dagar, den så kallade Skolungdomens dag, väljer de vilka artister de vill se. 1975 hoppas Lisebergs artistchef Göran Hagwall att i stort sett hela underhållningsprogrammet ska vara valt av representanter för Lisebergs gäster.
Vilka artister ungdomsrådet valde? Björn Skifs, Peps och Rockfolket den 23 maj och Pugh Rogefeldt, Landslaget och Clabbe med Rocket den 20 augusti.
Ofredade kassörska - döms till böter
I slutet av mars döms en Lisebergsgäst till 75 kronors böter av högsta domstolen för att ha ofredat en kassörska. Händelsen inträffade en junikväll sommaren 1973. Gästen, aningen marinerad med whiskey, klev fram till kassörskan vid Pariserhjulet, tog tag i hennes arm och sa ”jag vill ha dig i natt”.
Kvinnan, som inte var intresserad, bad mannen gå men denne stod på sig. Nu erbjöd han henne dessutom pengar, först 100 kronor och sedan 300. Kvinnan var då rejält trött på mannen och tillkallade en föreståndare, men inte heller denne kunde förmå mannen att gå därifrån. Till sist kom två ordningsvakter som avlägsnade honom från platsen.
Nyheter i korthet
- Med premiär 20 april och avslutningsdag 29 september innebär det att nöjesparken både öppnar och stänger senare än tidigare år.
- Lisebergsteatern byggdes om under året, vilket innebär ett betydligt magrare teaterprogram än vanligt.
- Idrottens dag är en av många nya temadagar detta år.
- Hela landets programledarelit medverkar i år: Bosse Larsson och Lennart Hyland på premiären, Lasse Holmqvist på Danmarks dag, Hyland igen på Idrottens dag och Pekka Langer på Mors dag.
- Entréavgiften för vuxna höjs till 3 kronor. För barn är avgiften fortfarande 1 krona.
- En souvenirkiosk placeras vid Blå Gången, söder om Huvudkontoret.
- Promenadvägarna i övre parken förbättras och döps till Herman Lindholms Väg och Nonnens Väg.
- Wärdshuset restaureras i en första etapp efter branden 1973. Det omfattar köksregionerna, verandorna och puben.
- Ralf Andreasson heter Lisebergs nya driftchef.
- Skulpturen Ungdom placeras på den plats där den gamla Musikpaviljongen tidigare låg.
- Wärdshusets Pub är ny för året.
- Eric Clapton för comeback. Gröna Lund bokar gitarrstjärnan men Liseberg tackar nej.
- Markisen, fortsättningen på Pop In, håller stängt. Anledningen är marksättningar under byggnaden.
- Västsvenska konstnärer ställer ut Lisebergsmotiv i Huvudrestaurantens festvåning den 10 juli.
- Den 25 juli möts Örgryte IS och PSV Eindhoven på Nya Ullevi. I PSV spelar Ralf Edström, Björn Nordqvist och, inom kort, öisaren Peter Dahlqvist. Efter matchen möts lagen i femkamp på Liseberg.
- Natten mellan 9 och 10 augusti stjäl någon Ronnie Hartleys italienska konsertfiol, värd 14 000 kr. En vecka senare får han tillbaka den, från en anonym person som hävdar att han köpt fiolen av någon för 50 kronor.
- Den populära Dunderklumpen dyker upp i parken i samband med Barnens dag i september.
- Frågan om ett operahus i Göteborg har diskuterats sedan 1859. Under årets intensiva debatt nämns Liseberg som en tänkbar plats att bygga på. Det kommer att dröja tjugo år innan staden får sitt operahus. Vid Lilla Bommen.
Attraktioner
- Barnbåtarna
- Barnrallyt
- Bergbanan
- Blå Tåget
- Bläckfisken
- FlumeRide
- Flygande elefanter
- Meteor
- Jubileumskarusellen
- Kristallsalongen
- Kul på Hjul
- Mini-Cars
- Pariserhjulet
- Peter Pan
- Radiobilarna
- Super 8
- Svingoplan
- Virvelvinden
Underhållning
Ett urval
- Birgit Nilsson, 12 augusti Stora Scenen
- Björn Skifs, 23 maj Stora Scenen
- Bo Parnevik, 23 augusti Stora Scenen
- Bonnie St. Claire och Unit Gloria, 15 augusti Stora Scenen
- Dizzy Gillespie, 30 augusti Stora Scenen
- Ekseption, 9 augusti Stora Scenen
- Eva Rydberg, 7 augusti Stora Scenen
- Fairport Convention, 24 augusti Stora Scenen
- Family Four, 1 juni Stora Scenen
- Gimmicks, 24 augusti Stora Scenen
- Helena Döse, 1 september Stora Scenen
- Hoola Bandoola Band, 7 juni Stora Scenen
- Jan Sparring, 11 augusti Stora Scenen
- Jokkmokks-Jocke, 14 augusti Stora Scenen
- Kom till Casino, 25 maj-14 juli Rondo
- Kung Sune och Göteborgsrockarna, 28 juni och 14 september Stora Scenen
- Laila Westersund, 15 augusti Stora Scenen
- Landslaget, 20 augusti Stora Scenen
- Lasse Berghagen, 29 juni Stora Scenen
- Lasse Dahlquist, 27-28 april, 25 maj, 22 och 28 augusti, 29 september Stora Scenen
- Lasse Lönndahl, 26 maj Stora Scenen
- Lena Andersson, 22 juni Stora Scenen
- Lill-Babs, 2 juni Stora Scenen
- Mahavishnu med John McLaughlin, 23 juli Stora Scenen
- Mats Rådberg och Rankarna, 31 augusti
- Mattiwilda Dobbs, 25 juli Stora Scenen
- Mouth & MacNeal, 25 juni Stora Scenen
- Nazareth, 21 augusti Stora Scenen
- Nicolai Gedda, 1 augusti Stora Scenen
- Peps Blodsband, 23 maj Stora Scenen
- PoW Show II, 5-30 mars, Rondo och 20 juli Stora Scenen
- Pugh Rogefeldt, 20 augusti Stora Scenen
- Rocket, 20 augusti Stora Scenen
- Rockfolket, 23 maj Stora Scenen
- Sickan Carlsson, 22 augusti Stora Scenen
- Siw Malmkvist, Inger Öst och Marie Bergman, 26 juli Stora Scenen
- Spencer Davis Group, 1 maj Stora Scenen
- Sonja Stjernquist, 26 maj Stora Scenen
- Spotnicks, 15 juni, Stora Scenen
- Sten-Åke Cederhök, hela sommaren Veckans Revy
- Stig Järrel, 28 augusti Stora Scenen
- Svenne & Lotta, 7 juni, Stora Scenen
- Sylvia Vrethammar, 14 juni, Stora Scenen
- Ted Gärdestad, 8 september Stora Scenen
- Tomas Ledin, 22 juni Stora Scenen
- Truxa, 3-5 maj Stora Scenen
- Zarah Leander, 3 juni Stora Scenen
- Östen Warnebring och Kisa Magnusson, 11 juli Stora Scenen
Scener
Dans
Mat och dryck
Restauranger och caféer
- Beach-Comber
- Bengtas Café
- Café Vingen
- Fyra Björkar
- Huvudrestauranten med Festvåningen
- Kaskad
- Matbiten
- Musikcaféet
- Narren
- Rondo
- Trekanten
- Tyrolen
- Western Bar
- Wärdshuset med Wärdshusets Pub
Spel
Bingo
- Bingo I
- Bingo II
Skicklighetsspel
- Bollkastning
- Fiskdammen I
- Fiskdammen II
- Kanonen
- Onkel Sam
- Pilkastning
Skjutbanor
- Davy Crocketts Jaktstuga
- Skjutbana
Spelhallar
- Spelfågeln
- Spelhall II
- Spelhall III
Varuspel
- Aktuellt
- Chokladhjulet
- Dockspelet
- Jubileumshjulet
- Kaffehjulet
- Leksakshjulet
- Nallen
- Pralinen
- Skivtoppen
- Stjärnspelet
Övrigt
- Huvudentrén
- Huvudkontoret
- Inneleken
- Lekhagen
- Minigolf
- Södra entrén
Temadagar
- Barnens Dag, 13-15 och 21-22 september
- Bälgiens dag, 8 juni
- Country and Westerndagen, 31 augusti
- Danmarks dag
- Finlands dag, 25 augusti
- Frikyrkornas dag
- Idrottens dag, 12 maj
- Musikskolornas dag, 18-19 maj
- Norges dag, 16 juni
- Pensionärernas dag, 5 och 15 augusti, 6 september
- Polisens dag, 8 september
- Skolungdomens dag
Trycksaker
Annonser
Fakta
Öppethållande: 20 april-29 september samt Julmarknaden 7-8 och 14-15 december (144 öppetdagar). Under september är parken endast öppen på helgerna. Månaderna juni-september är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.
Väder: Bortsett från september, då det regnar varje öppetdag, kännetecknas säsongen av blåsigt men hyggligt väder.
Entréavgift: 3 kr för vuxna och 1 kr för barn.
Antal besökare: 1 692 825, varav 44 402 fria dagsbesök samt 47 300 under Julmarknaden (1973: 1 646 727, varav 68 400 fria dagsbesök).