Visningar
Åtgärder

Birgit Afzelius-Wärnlöf

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Profilbild från tidigt 1930-tal. Baskern hade hon allt som oftast på sig. Foto: Okänd
Baskern är fortfarande kvar. 1930-talet har blivit tidigt 1950-tal. Foto: Okänd

Birgit Afzelius-Wärnlöf, född 21 november 1899, död 2 februari 1995, var Sveriges första kvinnliga scenograf, filmarkitekt och scenchef. I nästan 30 år arbetade hon på Liseberg där hennes dekorer kunde beskådas i framför allt Cabarethallen och Lisebergsteatern.

Innehåll

På Liseberg

  • 1934-1963: Scen- och dekorchef i Cabarethallen
  • 1948-1958: Dekorchef på Lisebergsteatern

Birgit föddes i Göteborg den 21 november 1899. Yrkeskarriären inleddes med studier på Tekniska skolan i Stockholm (föregångaren till Konstfack). Målet var att bli illustratör, men mitt under studierna dog hennes pappa, läroboksförfattaren Arvid Afzelius, och Birgit tvingades vända hemåt.

Tillbaka i Göteborg väcktes tankarna på en skådespelarkarriär. Hon studerade i tre år, men det var dyrt och för att försörja sig arbetade hon i Lorensbergsteaterns verkstad, där scenografen Knut Ström var chef.

- Ja då var saken klar. Jag skulle bli scenograf, sa hon i en intervju med Skånska Dagbladet i samband med sin 90-årsdag 1989.

Som landets första kvinnliga scenograf fick hon 1934 anställning som dekorchef i Cabarethallen på Liseberg. Där blev hon kvar i 27 år.

- Fantastiska år, sa hon i samma intervju.

Många var de utländska artister som förvånat höjde på ögonbrynen när de mötte den som basade i Cabarethallen - en kvinna! Många var även de artister som Birgit tog hand om, när de av en eller annan anledning mådde dåligt. Hemma hade hon en liten gäststuga för det ändamålet.

Birgit var en drivande kraft när Lisebergs planetarium förvandlades till teater. När Lisebergsteatern väl öppnade blev hon dekorchef även där. Parallellt med Liseberg arbetade hon 1937-1968 som dekoratör på Göteborgs Stadsteater.

Totalt skapade hon cirka 1500 dekorer till Cabarethallen och på Göteborgs Stadsteater svarade hon för scenografin till 124 pjäser. Hon gjorde scenografi åt Karl Gerhard, inredde 64 restauranger och dekorerade flera kyrkor.

- Jag har nog slitet dygnet runt. Det har inte upplevts som jobbigt eftersom jag alltid älskat mitt arbete, sa hon till Skånska Dagbladet.

Karriären avslutades med att färgsätta Sydkrafts energiverk i Karlshamn. Då var hon redan glad pensionär och hade flyttat till Skåne tillsammans med sin man Herbert som hon gifte sig med 1929. Herbert dog 1991 och Birgit somnade in fyra år senare, den 2 februari 1995. Hon var då 95 år gammal.

Föreställningar

Övrigt

Fler datum kommer.

Dekorer

Tre av cirka 1500 dekorer som Birgit skapade till Cabarethallen.