Visningar
Åtgärder

Birgit Nilsson

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Birgit Nilsson på Stora Scenen den 25 juli 1979. Foto: Okänd
Birgit Nilsson och dirigenten Gunnar Staern den 3 augusti 1967. Foto: Kamerareportage
Foto: Okänd

Märta Birgit Nilsson-Niklasson, som ogift och Nilsson som artist, född 17 maj 1918 i Västra Karups socken i Skåne, död 25 december 2005 i Bjärlöv i Skåne, var en svensk operasångerska (dramatisk sopran). Birgit Nilsson var en av 1900-talets största klassiska sångerskor. Hennes fantastiska röst och stora musikalitet hyllades av både kritiker och publik. Under flera decennier var Birgit Nilsson den ledande dramatiska sopranen i världen och en legendarisk Wagnertolkare. Läs mer

På Liseberg

Inom parentes - ackompanjerad av, dirigent.

Fler datum och mer information kommer.

Press

"Det var synd om alla som inte var i Lisebergs konserthall i går kväll. De gingo miste om en sånglig högtidsstund, som bara händer då och då under en konsertsäsong. [...] Det var operasångerskan Birgit Nilsson, som svarade för den musikaliska sensationen att bjuda på den grannaste sång vi hört på åratal här i staden." - Arbetarposten, 23 augusti 1951.

"Att kalla onsdagens operaafton med Birgit Nilsson och Gunnar Staern med symfoniorkestern för en upplevelse är för lite sagt. Sällan har man upplevt en så laddad kväll, så övertygande och överväldigande." - Ny Tid, 4 augusti 1960.