Visningar
Åtgärder

Cegrellers Rotunda

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Cegrellers Rotunda (till vänster) fotograferad 1926. I mitten ligger Théatre Mysterieus följt av Onkel Sam. Till höger skymtar Bergbanan. Foto: Liseberg

1925-1931

Cegrellers Rotunda var en liten danslokal som låg vid berg- och dalbanans norra sida. 1924 fanns det en rullskridskobana i lokalen och 1923 var den hemvist för det misslyckade försöket med en roterande dansbana. Sommaren 1925 tog balettmästaren Axel Cegreller över verksamheten, assisterad av en förstklassigt dansorkester.

Enligt Axel Cegreller var rotundan ”ett litet försök att låta utställningens dansrotunda stå upp igen fast i förminskad upplaga". Dansrotundan som Cegreller relaterade till var den som fanns i Huvudrestauranten vid Näckrosdammen under Jubileumsutställningen i Göteborg 1923.

Dansrotundan hade egen entré, egen bar, splitternya dekorationer, vaxbonat dansgolv och mörkt rosafärgade lampor.

Göteborgs-Tidningen hälsade på Axel Cegreller några dagar innan premiären 1925:

”Vid den blivande Rotundan står herr dansmästare Cegreller och smider stora sommarplaner. Här ska dansas! Men inte nog med det. Det skall bli en extra fin dansrotunda här. Ljus och färgglädje ska inte saknas. Fyra strålkastare, en lucka i taket för nedsläppandet av ballonger och en särskild plats upp i rymden för den som blåser saxofon ska anordnas”, skrev tidningen.

Om 1925 års andra dansnyhet Gillesgården riktade sig till en äldre publik vände sig Cegrellerska dansrotundan till de yngre. Här dansades det jazz!

Efter sju års dansande beslutade Lisebergs ledning att lokalen skulle användas till annat. Axel Cegreller lämnade Liseberg och hans dansrotunda förvandlades till varietélokalen Gycklarhallen.

Fakta

Ritad av: Arvid Bjerke

Dekor: Paul Källström