Visningar
Åtgärder

Evert Taubes Värld

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Foto: Stefan Karlberg, Liseberg

2008-2015

Evert Taubes Värld var en upplevelseattraktion som hade premiär 2008. Den bestod av åtta rum som vart och ett gav besökaren sin bild av nationalskalden Evert Taube. Förutom att strosa runt på egen hand erbjöds besökarna gratis guidade visningar.

Evert Taubes Värld bommade igen efter säsongen 2015. Vikande publiksiffror var främsta orsaken till stängningen. Inför Halloweensäsongen samma höst byggdes lokalerna om till skräckhuset Dockkabinettet. Under 2016 stod lokalerna oanvända men 2017 öppnade de på nytt, denna gång innehållande Håkan Hellström-utställningen Klubbland.

Innehåll

Kuriosa

  • Liseberg firade Sven-Bertil Taube på hans 75-årsdag med middag inne i museets sista rum, Calle Schewens vals.

De olika rummen

Jag kommer av ett brusand’ hav

Evert Taube växte upp på ön Vinga. Han föddes 1890, för övrigt samma år som den lilla stormpiskande utposten utanför Göteborg fick sin välkända fyr.

Vinga var då, precis som nu, porten mot de stora haven. Sjömän från fjärran länder var enligt Taube själv en mer bekant syn för honom under barndomen än storstadens gator och torg.

Naturen, utsattheten och vädrets makter formade honom under hans 14 första år. Drömmarna om en framtid som konstnär föddes där, men också drömmarna om fjärran länder och exotiska äventyr. Den värld vi känner som Taubes började alltså ta form på Vinga och där börjar även vår resa.

På gott och ont

Taubes väg till framgång var sannerligen inte spikrak. Han ifrågasattes av såväl föräldrar som kritiker och kollegor och han tvivlade många gånger på sin egen förmåga.

När framgångarna väl kom fick Taube leva med att behandlas som allmän egendom och bemöta alla de "sanningar" som presenterades om honom: "Han skrev väl aldrig något själv och inte har han varit till sjöss heller..." - två påståenden om Taube och hans verk lika vanliga på Taubes tid som idag. Men vad är egentligen sanning och vad är myt i ett gatlopp av tyckande?

Så länge skutan kan gå

Ett händelserikt och långt liv, exotiska platser, spännande människor, verkliga och uppdiktade, men framförallt ett mycket omfattande konstnärskap. Vi sammanfattar Taubes liv och erbjuder möjlighet att lära mer om det som väcker nyfikenhet, oavsett om det handlar om hans konstnärsambitioner, hans miljöengagemang, hans resor, hans digra författarskap eller alla hans visor. Detta är alltså attraktionens kunskapsnav, späckat med fakta, kuriosa och statistik.

Möte i monsunen

Taubes sjömansvisor var ofta vådliga äventyr som har väldigt lite gemensamt med de mer bekanta och poetiska sommarskildringarna. Denna genre kännetecknas istället av grovhuggna karaktärsbeskrivningar, klichéer och otroligt dramatiska skeenden på exotiska platser i fjärran länder. Dessa visor har därför mer gemensamt med Biggles och Indiana Jones än med Stagnelius och Petrarca.

Följ med på ett av de mest dramatiska äventyr som någonsin tecknats i en visa. Vår version innehåller tolv strofer där gammalt möter nytt. Vi bjuder också på sanningen bakom personerna och platserna och vi kittlar fantasin på både små och stora. Inbiten Taubefantast eller oinvigd spelar ingen roll.

Min älskling du är som en ros

Kärlekssagan mellan Evert och Astri var kanske inte alltid en dans på rosor. Här får vi följa den från första mötet, via den uppslagna förlovningen och efterföljande trägna uppvaktningen från Everts sida, till giftermål, familjebildande och fram till tiden som åldrande konstnärspar. Hur Astris roll förändras från sångmö till musa. Hur viktig hon var för Everts skapande.

Sagan berättas dels utifrån det officiella med visor, böcker och målningar, dels utifrån det privata med foton, brev och skisser. Det är fascinerande att se hur tätt förknippat konstnärskapet är med vad som hände i Everts privatliv. Fanns det egentligen en gräns mellan de två världarna?

Sju sjömansvisor

I Taubes tidiga sjömansvisor följer han genrens regler till punkt och pricka. Så här skulle visorna vara strax efter första världskriget: bovarna och brudarna är likadana oavsett om scenen för äventyret är Havanna, Buenos Aires eller Australien. Det är ett hisnande hopkok av platser, äventyr, skurkar och kvinnor.

Det här är platsen i attraktionen för den som någon gång drömt om att gå till sjöss. Så här kändes det säkert när man äntligen kom i land - möten med exotiska hamnar, skumma typer och farliga kvinnor.

Mina damer och herrar

Här möter vi Evert Taube där han verkligen hörde hemma - i mötet med sin publik. Scenerna förändrades dock genom åren, från de tidiga kabaréerna via vishäften och skivor, till folkparker, radio och tv och vidare till de sista åren på Gröna Lund.

Vi får också möta publikens respons. Beundrarbrev, nytolkningar och teckningar från barnen i en tid då barn och vuxna faktiskt lyssnade på samma skivor och hade samma idoler.

Taubes förmåga att ständigt anpassa sig och göra nya scener och medier till sina är unik. Hans karriär startade innan grammonfonskivans era och ändå lyckades han bli vår största stjärna i först radio, sedan TV. Hade han levt idag hade vi garanterat haft ett YouTaube...

Calle Schewens vals

Mest uppskattad och ihågkommen är Taube för sina skildringar av den svenska sommaren. Han hade en förunderlig förmåga att sätta ord och toner på den känsla vi alla älskar - den känsla vi längtar efter under den mörka, kalla årstiden.

Han var en mästare på att försköna och smycka ut. Varje plats han besökte blev till ett paradis, varje måltid till en fest. "Verkligheten vill bli poesi" som han själv formulerade sin förmåga.

Visan I Roslagens famn, mer känd som Calle Schewens vals, är allsången framför andra i ett nationalromantiskt Midsommarsverige. Den visan skulle med all säkerhet vara en vinnarkandidat om vi skulle folkomrösta för att välja en ny nationalsång.

Fakta

Åkkuponger: Gratis, ingick i ordinarie entré till parken.

Typ av attraktion: Upplevelse

Tillverkningsår: 2008