Visningar
Åtgärder

Folke Andersson

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Folke Andersson, född 16 december 1892 i Eskilstuna, död 16 juni 1988 i Hälleforsnäs, var en svensk opera- och konsertsångare (tenor).

På Liseberg

Inom parentes: ackompanjerad av, dirigent

Folke ersatte Sven-Olof Sandberg som blivit förkyld

Press

”Folke Andersson är populär. Publiken hade mött till hans Lisebergskonsert så talrikt, att Konserthallen inte förmådde rymma den. En hel del måste avvisas. Man förstår fuller väl hans popularitet” - Ny Tid, 12 september 1940.

”Folke Andersson är svensk. Det är intet tvivel om den saken. Så där genuint bredbent svensk och blåögd som en svensk bonde skall vara och som en svensk konstnär aldrig får lov att förbli. Folke Andersson är här ett undantag ty han är både bonde och konstnär.” - Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 12 september 1940.

”Det var nog ingen tillfällighet att han av Lisebergsdirektionen utsågs att remplacera Sven Olof Sandberg, ty han har med S. O. S. ett gemensamt drag i sin konstnärliga gärning: en enkelhet och omedelbarhet i sitt musikaliska uttryckssätt, som kommer musiken att framstå i fördelaktigaste dager.” - Göteborgs Morgonpost, 12 september 1940.

”När man hör honom sitter man bara och funderar på varför detta praktfulla och välskolade röstmaterial ska behöva sakna den där lilla poängen som gör sång till något mer än förträffligt exekverande av olika sångnummer.” - Göteborgs Morgtidning, 12 september 1940.

"Hela svenska folkets trubadur var i sitt esse i går kväll då han sjöng för den talrika menighet som slöt upp kring Spegeldammen på Liseberg för att höra en av sina verkliga favoriter." - Göteborgs Morgonpost, 14 september 1942.