Visningar
Åtgärder

Julmarknaden 1974 och 1975

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Den officiella affischen för Julmarknaden 1975. Foto: Kamerareportage
Dans kring granen på Polketten. Foto: Kamerareportage
Lottakåren serverade varm ärtsoppa i kylan. Foto: Kamerareportage

Tidernas första julmarknad på Liseberg invigdes lördagen den 7 december 1974. Den anordnades tillsammans med frivilligorganisationen Lions Club och ägde rum under två helger. Den återkom även under två helger i december 1975. Marknaden var varken lika påkostad eller omfattande som Jul på Liseberg men hade ändå sin charm.

Innehåll

1974

Dans kring granen och lekar för barn på Polketten. Givetvis även dans för vuxna. Julvinster i varuspelen, som ost och skicka och ål. Tomtar vandrar omkring och spelar på scenerna. I Julgrottan vid Lilla Scenen finns tomtefar, som ibland tar släden runt parken och delar ut julklappar. Den sista söndagen var det stor auktion vid Musikpaviljongen med Lennart Hyland som auktionsförrättare. Det fanns en stor loppmarknad vid Musikcaféet, som Lions samlat in saker till under ett och ett halvt år.

Samtliga öppetdagar avgick en stor tomteparad från Gustaf Adolfs torg till Liseberg - flera musikkårer, Disneyfigurer, Dunderklumpen, hästar, bockar, massor av tomtar till fots eller på häst. Paraden innehöll även Göta Lejons ungdomsorkester, häst och vagn, sagofigurer veteranbilar, kändisar (Inger "Pippi Långstrump" Nilsson) samt två hästdragna slädar med årets Luciakandidater.

Egen Lisebergsstämpel till julkorten. Kolgrillar i parken där folk kunde köpa korv med bröd och grilla. Ponnyridning vid Spegeldammen. Expressens stortomte. Ny scen vid Super 8.

Totalt besöktes marknaden av 46 000 människor. Stor succé ansåg man på Liseberg. - Julmarknaden måste vi göra till tradition. Efter detta står det klart att det finns ett behov av sådana här ljusglimtar i vintermörkret, sa Lisebergs artistchef Göran Hagwall.

1975

Rondogården såldes julgranar, kärvar och julgranskarameller och i Musikcaféet och Pop In var det loppmarknad. På verandan till Bengtas Café hölls auktion och i parken marscherade både tomte- och hästparader. Auktion hölls även på Stora Scenen där Thore Skogman var auktionsförrättare. Lottakårens fältkök var på plats med ambulerande ärtsoppsförsäljning.

I GT:s tävling "Stortomten" fick folk gissa vilken idrottskändis som var utklädd till jultomte. Ulf Sterner, Bertil ”Bebben” Johansson, Ove Kindvall och Björn Nordqvist var några av kändisarna som drog på sig skägget.

Varuspel, skicklighetsspel och tombola ingick i utbudet och givetvis var ett antal attraktioner öppna. Göteborgsidrotten var engagerad med bollkastning, straffläggning och kändismatch. På Polketten hölls "Sportfrågan" med Lars-Gunnar Björklund som programledare. Och den 13 december kröntes Göteborgs Lucia.

Varuspelen Twisten och Blomsterhjulet döptes om till Ålahjulet och Halmbocken. Där kunde man följaktligen vinna ål och halmbockar. Då värmefläktar saknades i spelen köptes halmskor in för att värma personalen.

Förutom att ge göteborgare och tillresande en trevlig julmarknad var syftet även att samla in pengar till Lions verksamhet för behövande, inte minst de handikappade.

Fakta

Julmarknaden 1974

Öppetdagar: 7-8 och 14-15 december kl 12-20.


Julmarknaden 1975

Öppetdagar: 6-7 och 13-14 december kl 12-18.

Besökare: 35 540 (47 300 året innan).

Entré: 3 kr för vuxna och 2 kr för barn.

Biljettpris attraktioner: 2 kr för vuxna och barn.

Öppna attraktioner: Radiobilarna, Barnrallyt, Jubileumskarusellen och Flygande elefanter.

Några av varuspelen: Jubileumshjulet, Skivtoppen, Kaffehjulet, Dockspelet och Nallen.

Fler bilder