Visningar
Åtgärder

Lena Horne

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lena Horne under sitt andra framträdande för kvällen, extraföreställningen på Stora Friluftsscenen tisdagen den 3 juli. Foto: Kamerareportage
Horne tillsammans med Deep River Boys i samband med konserten. Foto: Okänd
Signerat foto med en hälsning från Horne till Anita Ahlroth, vd-sekreterare och något av en mamma till alla artister på Liseberg. Foto: Okänd

Lena Mary Calhoun Horne, född 30 juni 1917 i Bedford-Stuyvesant i Brooklyn i New York, död 9 maj 2010 i New York i New York, var en amerikansk sångerska och skådespelerska. Hon var bland annat den första svarta underhållare som skrev ett långtidskontrakt med ett större filmbolag.

Innehåll

På Liseberg

  • 3 juli 1956, Konserthallen
  • 3 juli 1956, Stora Friluftsscenen

Lena Horne gjorde två framträdanden på Liseberg den 3 juli 1956, ett i Konserthallen kl. 20.15 och ett på Stora Friluftsscenen kl. 22. Konserthallen var slutsåld och även utomhuskonserten lockade storpublik. Inför konserterna rapporterade pressen att det kostade mycket pengar att boka stjärnan.

”Det är ett av de dyraste engagemang vi gjort för Liseberg”, sa Lisebergs vd Einar Ekström till Göteborgs-Tidningen.

Horne backades upp av såväl sitt tremannaband som delar av Malte Johnsons orkester. I Konserthallen framfördes ett tjugotal låtar medan utomhuskonserten var kortare.

Låtlista

Några av låtarna som spelades under kvällen:

  • Love Me or Leave Me
  • Stormy Weather
  • Love Honeysuckle Rose
  • Can’t Help Loving That Man of Mine
  • That’s Why The Lady is a Tramp
  • It’s Love

Press

Efter konserterna hyllades Lena Horne av en enad kritikerkår, både för sin skönhet och sitt framträdande.

”Det var något mera än bara en bländande vacker kvinna och en fullkomnad artist, som kom in på scenen. Det var en upplevelse av en personlighet som plötsligt dominerade 1.400 människor i kraften av en plastisk och mimisk uttrycksfullhet, som är enastående, och en stämma som är ett lika fullödigt instrument vare sig det gäller att tolka en besinningslös kärlekssång, en satirisk bagatell eller en vemodsfull blues”, skrev Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning

Samma tidning beskriver scenerna i samband med den efterföljande utomhuskonserten på Stora Friluftsscenen:

”Det var svart av folk på grusplanen, fantastiska publikhyllningar, folk som klättrade upp i lyktstolparna och till och med ett par kockar som klättrat upp på restaurangernas tak”.

Ett bevis på publikens uppskattning fick Aftonpostens utsände som bevittnade följande dialog på väg ut ur nöjesparken:

”En yngling i 20-årsåldern bakom oss slog fast: – Härru, kom inte och säj att inte de här var värt resan upp. Kom inte och säj nå’t annat! Kompisen teg. Av tungomålet att döma kom de från Skåne.”

Glanzelius - kritiserad konferencier

Utöver Lena Hornes minnesvärda framträdande var det en annan sak som blev omdiskuterad efteråt, nämligen att konferencieren Ingmar Glanzelius stod för en, enligt uppgift, tafflig presentation. Till råga på allt kallade han Horne för ”brallis”, vilket betyder snygg tjej, brud eller pingla. Detta resulterade bland annat i två insändare varifrån vi som avslutning hämtar följande rader:

”Publiken var självfallet ’berusad’, vilket tyvärr är ganska vanligt nuförtiden. Att konferencieren kallade Lena för brallis anses av många som det bästa beviset på denna berusning”.

”Lena Horne var en upplevelse och Lisebergsledningen bör ha ett tack för att vi fick höra och se henne. Men vad menades med att släppa fram denne gosse, som kallade sig konferencier? Hans dillerier om dekolletage och 'brallis' utgjorde en ytterst pinsam upptakt till denna sagolika konsert. Vederbörande förklarade att ’det var världens enklaste uppgift att vara Lena Hornes konferencier’. Det må så vara, men då bör han också få veta att han misslyckades kapitalt med ’världens enklaste uppgift’.”

Kuriosa

  • Biljetterna till Konserthallen kostade 4 kr (numrerade) och 2:75 kr (onumrerade).