Visningar
Åtgärder

Multishow

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

1981

Multishow var en upplevelseattraktion, världens första i sitt slag, som fanns i Lisebergshallen sommaren 1981. Attraktionen presenterades i samarbete med Sveriges Turistråd.

Tanken var att Multishow skulle visas 650 gånger, under perioden 15 juni-20 september, men den lades ner redan i augusti. Liseberg hoppades på cirka 450 000 besökare. Det kom 101 000.

- Vi kunde kanske ha haft fler gäster där - men det var ett försök att göra något annorlunda, sa Lisebergs vd Boo Kinntorph till Göteborgs-Posten i samband med säsongsavslutningen 1981.

Multishow bestod av två delar:

  • Waltzing Waters - en show med dansande fontäner. En vattenorgel där musik, ljussättning och fontänernas rörelser harmonierade.
  • Lisevisionen - ett jättelikt bildspel, ett av de största i världen enligt Liseberg. Bildspelet bestod av 27 datorstyrda projektorer som visade cirka 2 200 färgdiabilder på en 20 x 4 meter stor duk. Bildspelet hade titeln ”Sverige är fantastiskt” och visade hur vackert Sverige är som semesterland.

Inspiration till bildspelet hämtades, som så ofta, från USA. Där fanns bland annat The New York Experience, som på den tiden ansågs vara världens mest berömda bildspel. Duon bakom The New York Experience, amerikanskan Wendall Harrington och svensken Göran Billingskog, låg även bakom Lisevisionen. Producent var Sven Lidbäck.

Press

"Ska man tro bilderna så ÄR Sverige fantastiskt. Tänk er en sammanställning av de allra vackraste bilderna från prospekt, varuhus- och fritidsprylkataloger. Det är båtar och bryggor, Sverige i motljus och på bilsemester, fjällvandring i höstfärger och solnedgång. [...] Frågan är om det är bra. Det kan tyckas vara lite konstigt att betala pengar för att se de broschyrer som i vanliga fall trycks på oss gratis och ofta oombett. - Dagens Nyheter, 21 juni 1981.

"Något mer än vackra bilder varvade med tjusig Vivaldimusik är dock inte Lisevisionen. Det är kanske inte heller meningen att den skall fungera som något annat än stunds avkoppling från övriga attraktioner." - Göteborgs-Nytt, 26 juni 1981.

Kuriosa

  • Första föreställningen varje dag visades en timme efter att Liseberg öppnat och sista föreställningen startade en timme innan nöjesparken stängt.
  • Föreställningen innehöll i stort sett inget tal, vilket man från Lisebergs och Sveriges Turistråds sida hoppades skulle locka internationell publik.
  • Biljett köptes i en särskild kassa. Den ingick även i Stora Lisebergshäftet för vuxna och tonåringar.

Fakta

Attraktionstyp: Upplevelseattraktion

Plats: I Lisebergshallen

Biljettpris: 6,50 kr

Längd: Cirka 30 minuter

Skapare Lisevisionen: Wendall Harrington och Göran Billingskog

Produktionsbolag Lisevisionen: AVC, Stockholm

Totalt antal besökare: 101 000