Visningar
Åtgärder

Per Andersson

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Per Andersson och Lotta Engberg i Lotta på Liseberg sommaren 2014. Foto: Johnny Kääpä
Sommaren 2020 tilldelades Per Lisebergsapplåden, utmärkelsen som går till någon som gjort Sverige gladare. Foto: Thore Rodelius

Per Johan Andersson, född 17 november 1976 i Mölndal, är en svensk skådespelare, komiker, manusförfattare och regissör.

På Liseberg

Fler datum kommer.

Lisebergsapplåden

Under finalprogrammet av Lotta på Liseberg, den 10 augusti 2020, tilldelades Per Andersson Lisebergsapplåden, utmärkelsen som går till någon som gjort Sverige gladare. Motiveringen löd:

"Årets mottagare är en mångsidig artist, skådespelare, manusförfattare, regissör och kanske framför allt komiker. Hans otroliga sinne och timing har skapat en unik kontakt med publiken och gjort honom till en älskad - och kanske lite galen - artist. Vi har sett honom i allt från Grotesco till Parlamentet, i Diggilooturnéer, Zpanska Flugan och krogshower som Rock of Ages.

Han förvånar oss ständigt med sin humoristiska förmåga, sina manus, sånger och otroliga tankegångar. Han lyckas med humor belysa existentiella frågor och kan både roa och ibland oroa oss. Och hos oss på Liseberg är han alltid välkommen - på Rondo, på våra scener i parken och som nu - i Lotta på Liseberg. Han är en självklar del av Sveriges artistelit och förtjänar vår respekt och beundran."

Per Andersson överraskades av prisutdelningen efter att ha sjungit sin egen låt Balladen om Näver-Benny i programmet.

- Jag är paff, stolt och sjukt glad. Tänk att få vara en del av en sån fabulös skara, sa han. Till och med lådan som Applåden kom i var grymt snygg!