Visningar
Åtgärder

Sonja Wigert

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Pressträff i Lisebergs Värdshus den 5 juli 1954 inför premiären av Livets Fröjder. Huvudrollsinnehavarna Gunnar Sjöberg och Sonja Wigert poserar tillsammans med föreställningens regissör, och tillika teaterns konstnärliga ledare, Per-Axel Branner. Foto: Okänd
Sture Lagerwall tillsammans med Sonja i Jag älskar dig - markatta. Foto: Okänd

Sonja Wigert, född 11 november 1913 i Notodden, Norge, död 12 april 1980 i Alfaz del Pi, Spanien, var en norsk-svensk skådespelare. Wigert var en framgångsrik filmstjärna i både Norge och Sverige under 1940-talet och medverkade i totalt 22 filmer i Sverige fram till 1955. På Liseberg sågs hon på Lisebergsteatern där hon medverkade i ett flertal pjäser.

Under andra världskriget levde Sonja ett dubbelliv. Vid sidan av skådespelandet var hon med i norska motståndsrörelsen och 1942 blev hon svensk spion. Under täcknamnet "Bill" arbetade hon åt svenska säkerhetspolisen och hjälpte bland annat till att avslöja Gestapos högste chef i Sverige samt ett antal tyska agenter.

"Det hela var förfärligt. Det var en plåga att uppträda både på teatern och filmen medan denna komedi pågick. Men det värsta var emellertid den iskyla som mötte mig bland mina vänner", berättade Sonja senare. Ryktet om att hon i själva verket varit tysk spion fick fäste i Norge. Folk vände henne ryggen, telefonen slutade att ringa och hon blev inte inbjuden till festligheter.

Insatser att rentvå henne gjordes men skadan var redan skedd. Först 25 år efter hennes död, i samband med öppnandet av svenska säkerhetspolisens arkiv, kom sanningen fram.

På Liseberg


Källa, informationen om krigstiden: Sonja Wigert, www.skbl.se/sv/artikel/SonjaWigert, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Jennifer Vintkvist), hämtad 2020-01-17.