Visningar
Åtgärder

Sugar

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lill Lindfors i rollen som Sugar Kane. Foto: Okänd
Lill Lindfors tillsammans med Lisebergskaninen dagarna innan premiärföreställningen. Foto: Kamerareportage

Sugar är en musikal, baserad på den romantiska komedifilmen "I hetaste laget" från 1959, som spelades i Lisebergshallen 29 april-8 juni 1981. Filmen, som regisserades av Billy Wilder, hade Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemmon i huvudrollerna, medan den svenska musikalens huvudroller spelades av Lill Lindfors, Magnus Härenstam och Brasse Brännström.

Sugar hade premiär på Maximteatern 1979. Där spelades 385 fullsatta föreställningar innan musikalen flyttade vidare till Liseberg och den nya Lisebergshallen. Hallen hade visserligen varit i bruk för idrott under vintern 1980-81 men premiären av Sugar den 29 april 1981 blev även Lisebergshallens invigningsdag. Efter 42 föreställningar, inför drygt 44 128 åskådare, tackade Sugar för sig den 8 juni 1981. Totalt drog musikalen in cirka 2,8 miljoner kronor brutto, varav Lisebergs del utgjorde cirka 430 000 kronor.

Handling

Musikalen, liksom filmen, handlar om två musiker - saxofonisten Joe (Magnus Härenstam) och basisten Jerry (Brasse Brännström) som blir vittnen till ett mord i maffiakretsar. För att fly från maffian klär de ut sig till kvinnorna Josephine och Daphne, får jobb i en damorkester och reser med den till en badort i Florida. Joe blir kär i Sugar Kane Kowalczyk (Lill Lindfors), sångerskan i orkestern. För att bli ihop med henne klär han ut sig till en oljemiljonär som säger sig äga Shell. Under tiden är det en riktig miljonär (Stig Grybe) som blir kär i Jerry/Daphne. Samtidig kommer maffian allt närmare.

Medverkande

Damorkestern Sweet Sue and her Society Syncopators:

Dansare, gangsters, miljonärer med mera:

Regi: Lars Amble

Koreografi: Vlado Juras

Kläder: Inger Elvira Pehrsson

Musik: Anders Berglund

Scenografi: Bengt Peters

Press

"Många goda skratt och en glad afton är målet med denna föreställning och det målet uppfylls med bred marginal. Skratten kommer tätt under föreställningen. Det här gänget kan onekligen konsten att roa." - Göteborgs-Posten, 2 maj 1981.

"Jo, det är bara att kapitulera - 'Sugar' går hem i Göteborg också! Den farsartade musicalen är något så enkelt - och något så svårt - som förstklassig prima underhållning. Sällan har skrattsalvorna avlöst varandra så ofta under en föreställning." - Arbetet, 2 maj 1981.

"För trion Brasse, Magnus Härenstam och Lill Lindfors gör som vanligt en storartad insats i de tre huvudrollerna. Brasse har den mest tacksamma skrattknipande rollen och det säger mycket om Lills och Magnus insatser att de inte försvinner i de applådåskor som kommer Brasse till del." - GT, 30 april 1981.

"'Sugar' är inte någon särskilt djupsinnig historia men förbålt rolig. Det krävs ett snabbt tempo och förmåga att ta vara på poängerna. Den förmågan har innertrion i den här uppsättningen - Lill, Magnus och Brasse - i högsta grad." - Västgöta-Demokraten, 2 maj 1981.