Visningar
Åtgärder

Ted Gärdestad

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Ted Gärdestad på Stora Scenen den 22 juni 1977. Foto: Kamerareportage
Tillsammans med kompgruppen Nature på Stora Scenen den 7 juni 1973. Foto: Lisebergs bildarkiv
Den klassiska första spelningen på Liseberg, den 20 augusti 1972. Publiktrycket vid Stjärnscenen tvingade Ted och Lena Andersson att smita ut bakvägen. Foto: Kamerareportage

Ted Arnbjörn Gärdestad, född 18 februari 1956 i Sollentuna, död 22 juni 1997 i Sollentuna, var en svensk sångare, kompositör och musiker. Han komponerade sin musik själv medan texterna skrevs av brodern Kenneth. Tillsammans skrev de låtar som "Jag vill ha en egen måne", "Sol, vind och vatten", "Oh, vilken härlig dag", "Himlen är oskyldigt blå" och "För kärlekens skull". Gärdestad tävlade i Melodifestivalen fyra gånger och vann 1979 med låten "Satellit".

Innehåll

På Liseberg

  • 20 augusti 1972, Stjärnscenen (med Lena Andersson)
  • 17 september 1972, Stora Scenen
  • 7 juni 1973, Stora Scenen (två konserter, med Nature)
  • 8 september 1974, Stora Scenen (med Nature)
  • 26 april 1975, Stora Scenen (med Harpo)
  • 3 september 1976, Stora Scenen
  • 22 juni 1977, Stora Scenen (med Blåblus)
  • 21 augusti 1978, Stora Scenen
  • 14 juni 1992, Stora Scenen (med Harpo och Rock'n'Roll Machine)

Publikkaos vid Stjärnscenen

En av Ted Gärdestads starkaste upplevelser som artist var första spelningen på Liseberg, den 20 augusti 1972. Efter konserten tvingades han och Lena Andersson (som Ted turnerade med) smita ut bakvägen och få poliseskort för att undkomma publiken.

”Flera tusen tonårsflickor stod kvar vid Stjärnscenens artistingång efter konserten för att vänta ut sin idol Ted Gärdestad. De som stod längst bak tryckte på så att de främsta flickorna bröt igenom och föll över staketet. Ett tiotal vakter slet hårt för att bana väg för Ted och Lena Andersson - men förgäves”, skrev GT.

Ted Gärdestad var bara 16 år under turnén och inledningsvis var det Lena Andersson som var dragplåstret. Men när Ted hamnade på Svensktoppen med låten "Jag vill ha en egen måne" var det honom publiken kom för att se, något som Lena Andersson kände av. ”Publiken svarade inte särskilt villigt på mig. Det verkade mest som att de bara väntade på Ted” sa hon efter konserten.

- Då kände han att han var stor. För honom var det nog en höjdpunkt när det gäller mötet med publik, sa Teds bror Kenneth Gärdestad i en dokumentär som kom ut några år efter Teds bortgång.

Press

"Vi älskar hans röst och vi älskar Sol, vind och vatten, Satellit och de andra låtarna vi hade glömt att vi kunde utantill." - iDAG, som gav konserten 4 av 5 i betyg, 15 juni 1992.

Kontrakt

Kontraktet mellan Liseberg, Ted Gärdestad och Sweden Music Förlag & Konsertbyrå AB för spelningen på Stora Scenen den 17 september 1972, Teds första "egna" konsert på Liseberg. Ted fick 1 500 kronor. Noterbart är att flygresan tur och retur Stockholm-Göteborg gick på 196 kronor.