Visningar
Åtgärder

The Kinks

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Ray Davies i The Kinks på Stjärnscenen den 3 september 1965. Foto: Hans Rosenström
Det var under konserten på Stjärnscenen som tumult utbröt framför scenen, vilket ledde till att spelningen avbröts. Foto: Hans Rosenström
Bassisten Pete Quaife och gitarristen Dave Davies på Stjärnscenen den 3 september 1965. Foto: Hans Rosenström
Stjärnscenen den 3 september 1965. Foto: Hans Rosenström
Spelningen i Konserthallen 1966. Tack till Lars Mellqvist!

Innehåll

Biografi

The Kinks var en engelsk rockgrupp bildad 1963 i London under namnet The Ravens. 1964 bytte man namn till The Kinks. Bandet, som var som störst i mitten av 1960-talet, anses vara ett av de viktigaste och mest inflytelserika under den perioden.

På Liseberg

Publikkaoset 1965

The Kinks är ett av få band som fått sin Lisebergskonsert avbruten. Det inträffade den 3 september 1965 då gruppen uppträdde på Stjärnscenen. Uppemot 15 000 ungdomar befann sig på Liseberg denna kväll och i publikkaoset framför scenen hade polis och ordningsvakter fullt upp. Till sist blev situationen ohållbar och spelningen bröts

The Kinks var bokade för ytterligare en spelning, den 4 september, men den ställdes in. Även inplanerade konserter med Hep Stars, Sten & Stanley, Mascots, Streaplers och Shanes ströks från programmet. ”Popstopp på Liseberg” kunde man läsa i tidningarna.

1966 var bandet tillbaka på Liseberg för ännu en septemberspelning. För säkerhets skull hölls konserten inomhus den här gången, i Konserthallen. På frågan vad han minns från sitt förra Göteborgsbesök svarade sångaren Ray Davies:

— Mest alla poliserna, Men det var trevligt att få komma hit igen. Vi hoppas få reparera skadan från förra året nu.

Nu gick det inte mycket bättre den gången heller. Konserten avbröts igen. Inga kravaller denna gången, däremot en gitarr som gick sönder. Davies lämnade plötsligt scenen och strax därefter föll ridån framför den snopna publiken. Bandet kom visserligen tillbaka och slutförde konserten men en enad kritikerkår menade att The Kinks var en besvikelse och att förbandet Red Squares stal showen.

Låtlista

23 september 1966, Konserthallen (några av låtarna)

  • You Really Got Me
  • All Day And All Of The Night
  • A Well Respected Man
  • Sunny Afternoon
  • Till The End Of The Day
  • Milk Cow Blues

Stort tack till Hans Rosenström för att vi får använda hans bilder!