Visningar
Åtgärder

Sammy Davis Jr.

Från Lisepedia
Version från den 19 november 2020 kl. 09.46 av Admin (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Sammy Davis Jr. bjöd på en oförglömlig kväll i ösregnet. Foto: Okänd
Foto: Okänd
Foto: Okänd
Foto: Okänd

Samuel George "Sammy" Davis Jr., född 8 december 1925 i Harlem i New York, död 16 maj 1990 i Beverly Hills i Kalifornien, var en amerikansk underhållare som dansade, sjöng, imiterade, agerade och spelade vibrafon, trumpet, och trummor. En superstjärna på sin tid och en legendar för eftervärlden. En sann "entertainer" som, bland mycket annat, var en av medlemmarna i lika legendariska Rat Pack.

På Liseberg

25 maj 1967, Stora Scenen

Om konserten

När Sammy Davis Jr. och hans 24-mansorkester uppträdde på Stora Scenen i maj 1967 var det den dittills dyraste bokningen i Lisebergshistorien. 100 000 kronor kostade det att få hit den legendariske sångaren. Utgifterna finansierades delvis genom att entréavgiften höjdes till 10 kronor den kvällen.

Inför galakvällen byggdes Spegeldammen om till en gigantisk parkett med plats för cirka 3 000 sittplatser. Det ösregnade hela kvällen och området framför scenen täcktes av paraplyer. Men trots det miserabla vädret bjöds publiken på en fulländad kväll av en artist i toppform. En oförglömlig kväll för de som var på plats.

Minnen

- Vi visste att det var risk för oväder, men vi hade inte räknat med dåligt väder. Stora Scenen var inte som den är nu. Det fanns inget tak utan vi hade spänt en duk över som vattnet samlades i. Om den hade brustit skulle det ha dränkt hela orkestern, berättar Eric Owers, programchef på Liseberg 1966-1971, i en intervju med Patrik Källström i februari 2020.

Sammy Davis bjöd, trots ovädret, på en oförglömlig show.

- En underbar kille, säger Eric. I Amerika hade han aldrig gått ut under sådana förhållanden, men han sa till publiken att ”kan ni sitta där i det vädret så kan jag stå här uppe och underhålla er”. Jag lät beställa ett fyrverkeri så att det under finalen stod ”Thank you Sammy” på himlen.

Och fyrverkeriet uppskattades. ”That firework really killed me”, sa en leende Sammy efter spelningen, berättar Eric.