På egna ben efter Jubileumsutställningen

Nöjesfältet döps till Liseberg
Inför säsongen är det dags att ge nöjesfältet ett permanent namn som ska leva vidare in i framtiden. 1923 var anläggningens officiella namn Jubileumsutställningens Nöjesfält men kallades ofta bara för nöjesfältet av folket. För att komma på ett nytt namn anordnas en namntävling som publiceras i Göteborgs-Posten.
Trots att redaktionen uttryckligen reserverar sig mot namnet ”nöjesfältet” så är det många som föreslår just det namnet. Ett argument är att namnet redan är så ”inrotat i både göteborgarnas och utomståendes hjärnor”.
Många föreslår även Liseberg, eftersom området som nöjesfältet ligger på har kallats så sedan 1700-talet. En tävlingsdeltagare är dock tveksam till namnet Liseberg. ”För den stora allmänheten har namnet Liseberg varit så gott som alldeles okänt före utställningen – och jag vågar efter vad jag hört och sett på utställningen påstå att det även nu är så att den stora allmänheten icke har klart för sig vad Liseberg är eller har varit”.
Men namnet Liseberg är aldrig hotat. Enligt prisnämnden är inga andra förslag jämförbara med det historiskt laddade namnet. Första pris, 150 kronor, går till fröken Anna Grötting som bor på Skanstorget 5.
Efter tävlingen återstår att förankra det nya namnet hos folket. ”Det är prisnämndens förhoppning att Liseberg, trots vissa onda profetior, ska bära verklig livskraft. Bärs det bara fram med verklig övertygelse av institutionens egna så skall det slå igenom redan i sommar – trots fjolårets nöjesfält”.
Fler namnförslag:
Lustgården (andra pris i tävlingen)
Penningödsla (hederspris i tävlingen)
Gladevi (variant av Ullevi)
Jubelborg
Jubileums Trummoli
Albano (för de många banornas skull)
Stora Bullret
Rövarekulan
Gåvan (en pik till Jubileumsutställningens ekonomiska underskott)
Babylon
Tidsfördrivet
Eldorado
Galejan
Paradiset

En ny entré presenteras
1924 är Jubileumsutställningen ett minne blott och Liseberg får en helt ny entré. Det är en tillfällig anordning, sägs det, och för att bygga den återanvänds utställningens huvudentré, som sommaren 1923 låg vid Götaplatsen. Entrén är tänkt att ersättas av de gamla grindstugorna, som en gång utgjorde ingång till landeriet Liseberg, men det blir aldrig verklighet

Barnens Paradis flyttar in på Liseberg ...
Utöver driften av Liseberg får Jubileumsutställningens nöjesutskott även i uppdrag att avveckla, alternativt fortsätta driva, Barnens Paradis. Utskottet säger nej till förslaget att ha öppet under vintern 1923, däremot godkänns förslaget att inför säsongen 1924 flytta anläggningen från Korsvägen till Liseberg. Barnens Paradis nya hem blir Lillköping, i Lisebergs sydvästra hörn.
"Lilleputtstaden har med oförändrat namn, Lillköping, blivit Barnens Paradis med en mängd roligheter och arrangemang, kaffe- och mjölkrestaurang och Stadsträdgårn, dansbana och sagoteater" skriver Göteborgs-Posten inför premiären 1924.

... och så gör även Bengtas Café
Bengta Jönsson, som med stor framgång sålde våfflor och kaffe vid Näckrosdammen under Jubileumsutställningen 1923, flyttar in på Liseberg. Närmare bestämt i det gamla utställningskonditoriet.
Vad ingen vet då är att Bengtas Café ska bli en riktig långkörare på Liseberg. Först 1986 gör caféet sin sista säsong i parken. På hösten samma år rivs det för att ge plats åt Lisebergbanans station och Järnvägsrestaurangen.
Dans i Kongresshallen
När sommaren är slut och Liseberg ligger öde startar dansverksamheten upp i Kongresshallen, som då byter namn till Danshallen.
Åtgärden är främst ett försök från kommunpolitikerna att stävja de ungdomsproblem som finns. Tanken är att dans under ordnade former ska ersätta alla de dansklubbar som anses bedriva en okontrollerad nöjesverksamhet.
– Det dröjde inte så länge förrän klubbarna försvunnit och nog anser jag, att det var ett stort socialt framsteg, sa Lisebergs vd Herman Lindholm långt senare, närmare bestämt i samband med sin pension 1942.
Kort och gott
Precis som 1923 drivs Liseberg av Jubileumsutställningens nöjesutskott. Först 1925 tas driften över av nybildade Liseberg AB.
Bågskjutning, Ringkastning, Bilspelet, Klotkastning samt Bowling, Kulspel och Biljard är några av årets spelnyheter.
Forsjögården, till höger innanför Huvudentrén, blir bostadshus för personalen.
En musikestrad byggs framför Värdshuset.
Tanagrateatern i södra parken byggs om till marionetteater.
Théatre Mysterieus heter den nya föreställningslokalen som ligger mellan Häxgungan och Bergbanan.
Den 25 maj hålls en konsert till förmån för de brandskadade i Stenselebranden. Det var den 2 maj som en stor del av Stensele kyrkby i Lappland förstördes. Elva bostadshus och affärshus samt ett 30-tal stallar blev på kort tid rykande ruiner. 136 personer blev hemlösa och förlorade det mesta av sina ägodelar i branden.
Kuriosa
Det kostar 15 öre för att åka karusell, 25 öre för att spela spel som inte ger vinst och 50 öre för spel som ger vinst. Poletterna till dansen på Stora Dansbanan kostar 15 öre.
Den 22 september sätts alla tiders bottenrekord när det gäller antalet gäster. Denna dag passerar 46 personer vändkorsen. Av dessa är nio barn.
Under sommaren bestäms att måndagar och torsdagar ska vara så kallade billighetsdagar. Entréavgiften är då endast 25 öre för vuxna och 10 öre för barn under 12 år. Dessutom är det specialpriser på attraktionerna.
En stor skillnad jämfört med 1923 är att ramper med elektriska lampor sätts upp längs hela stora vägen och runtomkring stora gården med dammen. "När allt tänds kommer Liseberg att formligen bada i elektriskt ljus" skriver Göteborgs-Posten inför premiären.
”En oändlighet av vita soffor” har ställts ut i parken, skriver Göteborgs-Posten. 1923 ”hände det inte allt för ofta, att man fick sitta just när man mest ville” fortsätter samma tidning.
Lisebergsorkestern bildas 1928. Innan dess får publiken njuta av tonerna från Göteborgs Symfoniorkester.
Orkestern spelar alla dagar hela säsongen i Konserthallen, utom måndagar, och ackompanjerar allt som oftast solisterna som uppträder i samma byggnad på onsdagar. Det är gratis att lyssna till symfoniorkestern. Att lyssna till solisterna kostar 25 öre.
Attraktioner
Barnens paradis NY och sista säsongen
Barnkarusellen
Bergbanan
Flygkarusellen
Galoppen Sista säsongen
Hästkarusellen
Häxgungan
Krinolinkarusellen
Kälkbacken
Lustiga huset
Spel
Askhopplan Sista säsongen
Automathallar
Bilspelet NY
Bollkastning Sista säsongen
Bowling, Kulspel och Biljard NY
Bågskjutning NY
Danshjulet Sista säsongen
Diamant
Hopplan
Hästspelet
Klotkastning NY
Knivkastning
Luftgevär
Mausergevär
Max och Moritz
Mekaniska skjutbanan
Pilkastning
Plåtkastning Sista säsongen
Prisskjutning
Ringkastning NY
Vågar NY
Underhållning
Artister – ett urval
Einar Beyron, 2 juli och 9 augusti
Elin Lejdström, 28 maj, 30 augusti och 14 september
Göteborgs Symfoniorkester, 22 maj-30 september
Knut Öhrström, 4 juni
Martin Öhman, 22 maj
Sigrid Brandel, 23 juli
Sven Scholander, 26 juli
Scener
Musikpaviljongen
Kongresshallen
Tanagrateatern
Utställningsteatern
Dansbanor
Danshallen
Stora Dansbanan
Mat och dryck
Restauranger
Tivolirestauranten
Folkrestauranten
Wärdshuset
Hasselblads
Fakta
Öppethållande: 22 maj-30 september
Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn under 12 år alla vardagar utom lördagar. 20 öre respektive 10 öre före kl. 16 dessa dagar. Lördagar från 13 högre avgiften, Söndagar den högre avgiften.
Entré Danshallen: 1 kr för damer, 1,50 kr för herrar.
Antal besökare: 473 319 (1923: 4,2 miljoner – hela Jubileumsutställningen)
Försålda säsongskort: 1 465
Pris säsongskort: 10 kr för vuxna och 5 kr för barn under 12 år (efter 1 augusti: 5 kr för vuxna och 2,50 kr för barn)