Om attraktionen
I Jubileumsutställningens version av Barnens Paradis fanns många nöjen för de yngsta. Som Pepparkakshuset, Galoschgungan, åsneridning och en vaktparad. Där fanns även Greta Holmgren, kallad Sago-Greta. Som ansvarig för anläggningen gav hon under sommaren ut den populära tidningen Paradisposten.
Efter utställningen föreslogs det att Barnens Paradis skulle flytta till Liseberg. Greta Holmgren var till en början negativ till idén. Hon tyckte att nöjesfältet lämpade sig bättre för en lekplats för äldre barn, eller som folkpark. Rent av ett nytt Skansen. Holmgren såg helst att Barnens Paradis blev kvar vid Korsvägen.
Men flytt blev det och paradiset tog plats i Lillköping, området som under jubileumssommaren innehöll den hett debatterade Lilleputtstaden. Mycket var sig likt från fjolåret. Äppelboda Värdshus saknades visserligen men såväl Galoschgungan som Pepparkakshuset kändes igen. Dessutom tillkom Borgmästargården.
”Lilleputtstaden har med oförändrat namn, Lillköping, blivit Barnens Paradis med en otrolig mängd roligheter och agremanger, kaffe- och mjölkrestaurang (Arlas) och Stadsträgårn, näpen och nätt. Nog blir där tämligen frekventerat. Dansbana och sagoteater! Vad kan man mer begära”, skrev Göteborgs-Posten inför premiären 1924.
På premiärdagen, den 22 maj, var det just paradisets populära vaktparad som marscherade från Gustaf Adolfs torg till Liseberg, spelandes på sina instrument.
”Tamburmajoren, en parvel på ca 10 år, förde staven som en hel karl, och även de övriga skötte sig överdådigt, t.o.m. de två småttingarna, som gemensamt knogade på stora trumman”, skrev Göteborgs-Posten.
I samma tidning gick det att, den 31 maj 1924, läsa att aporna Jockolina och Jenny, som var med under Jubileumsutställningen 1923, satt i sina burar även i år. Den tredje apan, Calle, var däremot inte med i år. Han avled under vintern i lunginflammation.
Barnens Paradis överlevde bara en sommar på Liseberg. Till säsongen 1925 byggdes Lillköping om till Gillesgården som innehöll en ny dansbana för gammeldans. En dansbana vars popularitet ledde fram till att Polketten öppnade 1926.
Fakta
Design (Lisebergs anläggning 1924): Arvid Bjerke
Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum. Färgläggning: Carl Janker.
Jubileumsutställningen 1923. Galoschgungan var en av paradisets populäraste attraktioner. Filmklipp från utställningen avslöjar att gungan var vildare än man först kan tro.
Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum.
Jubileumsutställningen 1923. Paradisets posthus. Bakom det ligger Äppelboda Värdshus och på höjden skymtar klocktornet.
Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum.
Jubileumsutställningen 1923. Ett urval av Barnens paradis attraktioner, exempelvis åsneridning (åsnan syns längst till höger i folksamlingen).
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Våren 1924. Flytten över till Liseberg pågår.