Det började med en brand
Det Tyrolen som yngre generationer känner är en restaurang för den som gillar österrikiska specialiteter, som bratwurst och wienerschnitzel, och som inmundigas till tonerna av umpa umpa-musik och joddlande tyrolare i lederhosen och knätofs.
Men sagan om alprestaurangen går längre tillbaka än så. Det började med en brand. Klockan var 22 på kvällen, den 8 juli 1934, då ordningsmannen på Tyrolerrestauranten upptäckte att det slog upp lågor från byggnadens norra hörn. Snart fick man fram en brandslang och en kort stund senare kom brandkåren farande med tre bilar.
Bergbanan, som låg mitt emot, var hotad men brandmännen lyckades begränsa elden till restaurangen. Lyckligtvis kom varken personal eller gäster till skada men byggnaden totalförstördes.
Med den gamla restaurangen i ruiner behövde Liseberg en ny, och tro det eller ej – 33 arbetsdagar senare var den på plats – den nya Tyrolerrestauranten, eller Eggers som den även kallades.
1949 var det dags för namnbyte, den gången till Ekebacken. Så hette restaurangen fram till 1971 då den slutligen fick namnet Tyrolen. Namnbytet skedde i samband med att Liseberg köpte verksamheten av Hotell AB Eggers för 155 000 kronor.
Mer information kommer.