Jubileumsfirandet på Nöjesfältet

Einsteins föreläsning i Kongresshallen
Den 11 juli gästas Nöjesfältet av den första av många storstjärnor. Det är fysikern Albert Einstein som besöker Göteborg för att föreläsa om relativitetsteorin. Föredraget heter ”Uber Grundlagen und Probleme der Relativitätstheorie” och är en del av Skandinaviska naturforskarmötet. Längst fram i Kongresshallen sitter Sveriges kung Gustav V tillsammans med bland andra nobelpristagaren Gustaf Dalén, Göteborgs och Bohusläns landshövding Oscar von Sydow och hans fru Mary Wijk.
Göteborgs-Posten beskriver föredraget som stilfullt och sympatiskt men att det ”på grund av professor Einsteins lågmäldhet likväl ej var allt för lätt att följa för större delen av auditoriet.”
Tar man en närmare titt på fotografiet så framgår det tydligt. Flera i publiken ser ut att sova! Göteborgs-Posten skriver att föreläsningen trots allt "mottas med livligt bifall" och att kungen skakar hand med Einstein efteråt.

Bergbanans och Linbanans premiärer
Två av Nöjesfältets mest spektakulära attraktioner är Bergbanan och Linbanan. Men det dröjer innan någon får åka de båda sensationerna. Först den 19 maj, på pingstafton, inviger pressen och speciellt inbjudna gäster Bergbanan medan allmänheten får premiäråka den 20 maj. 20 maj tar även Linbanan emot sina första passagerare, även om trafiken kommer igång ordentligt först den 24 maj.
”I söndags fick allmänheten under ett par timmars tid avprova berg- och dalbanan, som gjorde en våldsam success. På de två timmarna hade man omkring 3 000 passagerare. Igår var frekvensen under de timmar man höll banan öppen lika stor. Det är tydligt att det nya förlustelsemedlet blir ett av de allra populäraste”, skriver Göteborgs-Posten den 23 maj.
Åkturen i Linbanan är betydligt lugnare än i Bergbanan. En som provåker är Göteborgs-Postens tecknare och kåsör Bror Cederquist, som under signaturen Becq skriver:
”Startar man från Nöjesfältet, bär det först uppåt i en lätt gungande rörelse varefter man glider stilla och fridfullt fram. Precis som i en flygmaskin. Bara något säkrare. De två stållinorna verka förtroendeväckande. Och man kan tillitsfullt luta sig mot ”äggets” reling och stolt och överlägset se ned på jorden och människorna där nere.”
Ägget? Många ansåg att Linbanans gondoler såg ut som ägg.

Direkt innanför entrén låg en kiosk som sålde Jamaicabananer, en frukt som var på modet under Jubileumsutställningen. Längre bort skymtar Wärdshuset som fick behålla sin gula färg från tiden då gamiljen Nonnen bodde i huset.

Olycka i Bergbanan
Omkring kvart över tio på kvällen den 4 juni inträffar en allvarlig olycka i Bergbanan. Attraktionen har då varit i bruk i två veckor. Två tåg kolliderar sedan ett av dem fått stopp i en uppförsbacke. En handfull personer förs till sjukhus med allt från stukningar till krosskador.
Enligt besiktningsmännen beror olyckan på en söndrig skenskarv. För att banan ska få öppna igen krävs att alla skenor och skruvar utmed hela banan besiktigas varje dag. Dessutom måste signalsystemet ändras. Före olyckan fungerade systemet enligt följande: Vid fel signalerar vagnföraren med ett horn, signalen uppfattas av stationsvakten som i sin tur signalerar till maskinisten i maskinrummet. Maskinisten tänder då röda lampor längs spåret som varnar den efterföljande vagnföraren.
Besiktningsmännen anser att systemet har brister. De tycker att stationsvakten borde kunna tända varningslamporna själv och att banan, ur signaleringssynpunkt, bör delas upp i olika sträckor. Så fort ett tåg kommer ut på en sträcka ska varningslamporna tändas.
Den 10 juni är Bergbanan i trafik igen. Tills vidare körs endast ett tåg åt gången, för att en inspektör ska lära personalen de nya bestämmelserna. Enligt Göteborgs-Tidningen anses det nya signalsystemet vara fullt betryggande.

Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum
Praktfiasko för Utställningsteatern
Utställningsteatern har premiär med sin Lyxrevy onsdagen den 9 maj, en dag senare än planerat. I likhet med mycket annat på Nöjesfältet är teatern inte färdigbyggd till premiären. Revyn, som är produceras av Ernst Bauer, bror till trolltecknaren John Bauer, totalsågas av både press och publik. Göteborgs-Tidningen skriver:
”Stämningen i salongen var minst sagt kylig. Om detta berodde på att det var fruktansvärt kallt, så att man tvangs ta på ytterplaggen eller på att revyn var tråkig från göteborgssynpunkt sätt må lämnas därhän. Det sannolika är, att båda dessa orsaker samverkade så intensivt, att man med våldsam spänning inväntade slutet.”
Revyn spelas bara två gånger. Eller en och en halv, om man får tro vissångerskan Hillevi Stenhammar, dotter till kompositören Wilhelm Stenhammar och statist i revyn.
– Premiärkvällen satt publiken kvar båda akterna. De hade inget val. Bänkarna var så nymålade att publiken satt fast och de flesta fick klippas bort efteråt. Andra spelkvällen var bänkarna torra. Då gick publiken efter första akten, berättar hon många år senare.
Revyn ersätts hastigt av en revycabaret som lyckligtvis får ett bättre mottagande.
I slutet av säsongen tar Cirkus Novello över i Utställningsteatern. 20 hästar, 60 artister och dresserade hundar, apor, grisar samt spanska baggar står för underhållningen. Det är första gången som Göteborgspubliken får se en cirkusföreställning på en teaterscen.
"Programmet garanteras överträffa allt vad hitintills setts i Göteborg i cirkusväg" utlovar nöjesfältets marknadsföring.
Smått och gott

Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum. Kolorering: Carl Janker.
Nöjesfältet öppnar, liksom övriga Jubileumsutställningen, den 8 maj men flera attraktioner och byggnader, däribland Bergbanan (19 maj), Kongresshallen (31 maj), Lustiga huset (2 juni) och Lillköping (9 juni) står färdiga långt senare. Traditionen, att Liseberg varje år för en intensiv kamp mot klockan inför premiär, sträcker sig alltså tillbaka till starten.
Det planerade lapplägret blir aldrig verklighet. Planen väcker starka reaktioner i delar av landet. Det anses mycket olämpligt att uppföra ett lappläger på Nöjesfältet, även om det placeras på en avskild plats.
En konflikt mellan Nöjesfältets direktion och vaktpersonalen leder till strejk den 9 juni. Just som publiken strömmar till som kraftigast väljer cirka 60 vaktmästare att lägga ner arbetet, vilket dels leder till att Lustiga huset och vissa karuseller stängs, dels att tjänstemän får rycka in som vaktmästare. Enligt Göteborgs-Posten får Nöjesfältets chef, direktör Carl Jenzén, personalchefen samt deras fruar ta över spakarna.
Den roterande dansbanan blir ingen succé. Under sommaren läggs den ner och utrymmet användes till annat. Först ut på platsen är Abdullah-truppen, en tio man stark arabisk språng-akrobattrupp.
På Folkrestauranten serverades mat för en billig peng. Eller vad sägs om följande priser: smör, ost och sill för 75 öre, köttsoppa med grönsaker 50 öre, stekt helgeflundra 65 öre, gräddgulasch 75 öre samt katrinplommon 50 öre. Tilläggas bör att de flesta besöker Folkrestauranten för att dricka sprit. "Två vita och en brun" är en vanlig beställning, alltså två glas renat och en cognac. Det är den ranson som en man serveras på restaurang efter klockan 15 under motbokstiden. Kvinnor får halva ransonen. För att få dricka krävs att en måltid samtidigt beställs.
Nöjesfältets grundfärger är rosa och vitt. Tanken med rosa är att det ska ge "en känsla av förstärkt solsken". Välbehövligt under regniga sommardagar, och sådana är det gott om den här sommaren.
Några av Nöjesfältets mindre kända attraktioner: Silhuettklippare, en ormtjuserska och två fakirer. Det finns även en spåkvinna, eller sibylla som hon även kallas, som håller till bredvid Lillköping.
Tanagrateatern längst i söder är en speciell skapelse. En illusionsteater där skådespelarna förminskas till lilleputtformat genom spegelarrangemang.
Sommaren 1923 går till historien som en av 1900-talets regnigaste. Marken på Nöjesfältet täcks av sand vilket gör att regnet förvandlar huvudvägen till sörja. Regnfria dagar är knappast bättre för då yr dammet. ”Låt oss få grus eller annat bindande material på vägen”, vädjar Göteborgs-Posten.
Under sommaren är det ännu oklart hur Nöjesfältet ska drivas vidare i framtiden. Attraktionerna ägs av jubileumsstyrelsen, men i början av augusti diskuteras uthyrning till privata ägare. Flera anbud inkommer, särskilt angående de olika karusellerna. Det är starten på en lång tradition av privatägda attraktioner på Liseberg.
"Med eller mot sin vilja fick man föregående år ett överväldigande intryck av det provisoriska i allt vad till nöjesfältet hörde: 'utställningsbrådska' stod det att läsa med stora fula bokstäver på snart sagt varenda byggnad." Citatet är hämtat ur en tidningsartikel i maj 1925 och vittnar om i vilket skick Nöjesfältet är sommaren 1923.
Attraktioner

Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum. Kolorering: Carl Janker.
- Barnkarusellen
- Bergbanan
- Flygkarusellen
- Galoppen
- Hästkarusellen
- Häxgungan
- Krinolinkarusellen
- Kälkbacken
- Lillköping
- Linbanan
- Luftgungorna Sista säsongen
- Lustiga huset
Spel
- Askhopplan
- Automathallar
- Bollkastning
- Danshjulet
- Diamant
- Hopplan
- Hästspelet
- Knivkastning
- Luftgevär
- Mausergevär
- Max och Moritz
- Mekaniska skjutbanan
- Pilkastning
- Plåtkastning
- Prisskjutning
Underhållning
Artister
- 3 Blackburns, mellan Dammen och Musikpaviljongen
- 16 English Girls, Utställningsteatern
- Andrejewa Skilondz, Kongresshallen
- Anders de Wahl, Kongresshallen
- Bröderna Edwards, mellan Dammen och Musikpaviljongen
- Chicago Svenska Gleeklub, Kongresshallen
- Cirkus Novello, Utställningsteatern
- Concas Aera Star, vid Dammen
- Göteborgs Blåsorkester, Musikpaviljongen
- Göteborg och Bohusläns sångarförbund, Kongresshallen
- Joseph Hislop, Kongresshallen
- Kungliga Göta Artilleri, Musikpaviljongen
- Kungliga Göta Livgardes musikkår, Musikpaviljongen
- Kungliga Livgardet till häst, vid Dammen
- Lundakören, Kongresshallen
- Marino & Partner, mellan dammen och Musikpaviljongen
- The 4 Schäfers, mellan dammen och Musikpaviljongen
- The Brothers Niagara, mellan Dammen och Musikpaviljongen
- The Royal Regiment of Artillery’s, Kongresshallen
- The Royal Scotts Guard Band, Kongresshallen
- Tor Mann, Kongresshallen
- Ture Rangström, Kongresshallen
- U.T Sokolsky-Sorins kör, Utställningsteatern
- Stockholms körförbund, Kongresshallen
- Svea Livgardes mussikkår, Musikpaviljongen
- Wilhelm Stenhammar, Kongresshallen
- Zigenarkören, Utställningsteatern
Scener
- Musikpaviljongen
- Kongresshallen
- Tanagrateatern
- Utställningsteatern
Mat och dryck

Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum. Kolorering: DeOldify.
Restauranger
- Tivolirestauranten
- Folkrestauranten
- Wärdshuset
- Hasselblads
Fakta
Öppethållande: 8 maj-15 oktober
Väder: Soliga och varma dagar förekommer men i stort sett präglades hela säsongen av regn. Nederbörd 111 av 161 öppetdagar.
Entréavgift: 2 kronor till Jubileumsutställningen. I avgiften ingår Nöjesfältet.
Säsongskort: 30 kr. Innehavare av säsongskort kan för 20 kr köpa familjekort till en vuxen familjemedlem och för 15 kr till övriga vuxna familjemedlemmar. Säsongskort för barn under 12 år kostar 5 kr.
Antal besökare: 4,1 miljoner (hela Jubileumsutställningen)