Om restaurangen
Ekebacken var föregångaren till Tyrolen. På menyn fanns, åtminstone i början av 1960-talet, rätter som piggvar, kåldolmar och räksmörgås. Öl, vin, läsk och liknande att dricka. Samma meny visar även att nyss nämnda räksmörgås kostade 2, 50 kr (motsvarande 35 kr år 2023), den dyraste starkölen 2,35 (33 kr 2023) och en flaska Bordeaux 15 kr (213 kr 2023).
Historia
Som ett led i Lisebergs strävan att erbjuda förstklassiga restauranger genomgick Tyrolerhallen (1934-1948) en totalrenovering. Köket, kallskänken och konditoriet utrustades med, för tiden, modern utrustning och gästerna välkomnades till en restaurang försedd med nya möbler, mattor, textilier och armatur. Restaurangen fick dessutom en ny konstnärlig utsmyckning.
I samband med renoveringen bestämdes det att vin och öl endast fick serveras till lagad måltid. Fylleriet var utbrett, såväl i samhället som i Göteborgs nöjespark, något som Lisebergs ledning ville stävja.
”För den som önskar finns det vin och öl. Men den gamla ordningen är slut, då man kunde slinka in på Tyrol och få en pava vin och en öl eller två bara man beställde en korv. Nu blir det ingen servering utan en riktig måltid”, skrev Ny Tid inför öppnandet 1949.
Det bestämdes också att restaurangens nya namn skulle vara Ekebacken, efter backen som den stod på och de stora ekarna som omgav den.
Ekebacken drevs under alla år av AB Hotell Eggers. I april 1971 köpte Liseberg restaurangen och i samband med övertagandet bytte den namn till Tyrolen. Driften övertogs av Lisebergs Restaurant AB.
Utveckling
1962 byggdes en ny entré med pergola och stentrappa. Samtidigt tillkom en ny garderob och nya toaletter.
Ur arkivet
Under våren 1960 skrev Göteborgs-Postens chefredaktör Harry Hjörne en krönika i sin tidning om nykterhetsförhållandena i Göteborg, speciellt bland ungdomen. Krönikan ledde till en insändare där en person kritiserade Liseberg i allmänhet och Ekebacken i synnerhet. I insändaren gick det bland annat att läsa: "Mest bedrövligt var det att se tonåringar som redan vid ankomsten vinglade och uppträdde påfallande högljutt men ändå utan hinder serverades vad som önskades."
Hjörne, som vid tiden var vice ordförande i Liseberg AB:s styrelse, valde att inte publicera insändaren. I stället skickade han den till Lisebergs vd Einar Ekström, som i sin tur skrev ett brev till ledningen för Hotell AB Eggers, bolaget som drev restaurangen.
I brevet, som är daterat 9 maj 1960, kräver Ekström bättring. Det står bland annat:
"Tyvärr måste jag personligen kunna konstatera att serveringen därstädes icke bedrives på det sätt som är i överensstämmelse med Lisebergs målsättning. I går, söndag, hände det t.ex. att ambulans fick tillkallas för att hämta en äldre man som på Ekebacken serverats sherry i sådan mängd att han stöp på golvet. Vin- och ölserveringen på Ekebacken måste skötas med största omdöme och med tillräcklig restriktivitet. Det får icke vara så att serveringens huvudsyfte blir att så många flaskor vin och öl skall gå åt som möjligt."
För att betona allvarligt avslutas brevet: "Jag skulle vilja föreslå Eggers högsta ledning att själv ingripa och ställa förhållandena till rätta. Detta torde vara bättre än att vänta till dess systemdirektör Töpffer själv ingriper. Jag ber Eder betänka att detta är en mycket allvarlig sak."
Bilder
Sommaren 1954.