Om Polketten
Bakgrunden till Polketten hittar vi i Gillesgården. 1925 byggdes Lillköping om till just Gillesgården. I den nya anläggningen placerades en dansbana avsedd för gammeldans. Intresset för den typen av dans var stort. Trängseln på och omkring dansbanan ledde fram till skapandet av en helt ny gammeldansbana. Året var 1926 och dansbanan döptes till Polketten.
Polketten placerades på Karusellplatsen i närheten av Bergbanan. På den tiden, och många år framöver, var Polketten en friluftsdansbana. Det var med andra ord dans under bar himmel. Till sommaren 1942 fick de dansande tak över huvudet.
”Med sina festliga röda jätteblomster av plåt ser den inbjudande ut redan i förmiddagssolskenet. När de många lamporna som paraplymässigt äro upphängda över banan från den höga masten i mitten tändas och när slingerväxterna ha hunnit nästla sig in i det ännu nymålade gallerverket blir lockelsen säkerligen oemotståndlig varenda kväll. När det regnar ha de andra dansetablissementen sin chans”, skrev Göteborgs-Posten några veckor innan premiären 1926.
Från början ansvarade Göteborgs Folkdansareförbund för Polketten medan förbundets allmogespelmän stod för musiken. Men med tiden kom otaliga orkestrar, musikanter och dansband att spela upp till dans. Störst av alla var Edith Segerstedth som under många år ledde dansen med sin orkester.
Namnbyten
Dansetten
1968, i samband med att både dansbanan och dansmusiken moderniserades, bytte Polketten namn till Dansetten. Så hette den till 1974 då både gammeldansen och namnet Polketten var tillbaka.
Lilla Scenen
2019, i samband med att Hamnområdet gjordes om till musik- och nöjescentrum, byggdes Polketten om och bytte namn till Lilla Scenen. Ljud- och ljusteknik förbättrades och totalt ägde ett 40-tal konserter rum under sommaren 2019, plus att de traditionsenliga dansbandskvällarna fortsatte som vanligt. De dagar då det var dans kallades byggnaden Polketten.