Om restaurangen
Kött, fisk, svenskt, internationellt. Under de nio decennier som Huvudrestauranten fanns på Liseberg erbjöd menyn ett varierat utbud. Här såg man kulinariska trender komma och gå. Representation var länge ett nyckelord men mot slutet blev Huvudrestauranten något för alla. Inte minst tack vare det populära smörgåsbordet.
Historia
Huvudrestauranten öppnade 1932. Åren 1923-1931 låg en annan restaurang på platsen – Tivolirestauranten. Såväl Tivolirestauranten som grannen Folkrestauranten var provisoriskt byggda, så enbart av det skälet var en ombyggnation nödvändig. Dessutom var lokalerna för små för att ta emot en ständigt ökande mängd gäster. Slutligen fanns ett stort behov av en förbindelse mellan Stora Dansbanan (innanför Huvudentrén) och området runt Spegeldammen.
Sagt och gjort, direkt efter säsongsavslutningen 1931 inleddes arbetet med att riva de båda restaurangerna för att sedan bygga nya. När Liseberg öppnade den 4 maj 1932 presenteras Huvudrestauranten med Festvåningen och den nya Folkrestauranten.
Mycket hinner hända, både med och i en restaurang, under drygt 80 år. Om historien målas med breda penseldrag bör följande milstolpar ändå nämnas:
- 1953 tog det nybildade dotterbolaget Lisebergs Restaurant AB över driften av Huvudrestauranten. Året efter spenderades cirka en miljon kronor på renovering. Bland annat byggdes uteserveringen in. Dessutom flyttades entrén så att den vette mot huvudstråket i stället för, som tidigare, mot Wärdshuset. Inomhus presenteras en roterande musikscen och ett nytt modernt kök.
- 1959 fick restaurangen en ny bar – kallad Fyra Björkar – samt en ny entré.
- 1961 vinterbonades byggnaden och kunde för första gången användas även vintertid.
- 1968 delades restaurangen i två delar – Huvudrestauranten och Matbiten. Den sistnämnda hade pubatmosfär och serverade färdiga varmrätter, fatöl, drinkar och annat från baren. Med en intim och sober miljö kunde Huvudrestauranten nu konkurrera med Göteborgs bästa uteställen.
- 1988 invigdes vinkällaren av stjärnkocken Tore Wretman. I det ännu ganska unga sortimentet fanns dyrgripar som Chateau Margaux 1961 för drygt 5 000 kronor och Chateau Petrus för 4 400 kronor.
- 1989 debuterade det svenska smörgåsbordet på menyn.
- 1993 presenterades en uteservering, med 150 sittplatser, och ett nytt modernt kök. Samtidigt ändrade restaurangen inriktning, från renodlad representationsrestaurang till en träffpunkt för alla gästkategorier. Med anledning av Lisebergs 70-årsjubileum bytte Huvudrestauranten namn till Restaurang 1923.
- 2009 blev Huvudrestauranten showarena. Samma koncept som på Rondo fast i mindre skala. En scen byggdes med en publikkapacitet på 300 gäster.
Efter Lisebergs 90-årsjubileum 2013 tackade Huvudrestauranten för sig. Byggnaden och lokalerna levde vidare, men nu under nytt namn – Stjärnornas Krog.
Kuriosa
- Den 5 juni 1957 (till klockan sju på morgonen dagen efter) hyrde Knäppupp-gänget, med Povel Ramel i spetsen, Huvudrestaurantens festvåning för sin personalfest.
- Den 14 september 1970 fyllde Lisebergsikonen Lasse Dahlquist 60 år. Ett hejdundrande födelsedagskalas ägde rum på Liseberg, bland annat i Festvåningen.
- Den 15 augusti 1981 besökte det svenska ishockeylandslaget Liseberg. Ett uppskattat uppehåll under förberedelserna inför stundande Canada Cup. Truppen, med spelare som Börje Salming, Pelle Lindbergh och Kent Nilsson, avslutade dagen med middag på Huvudrestauranten.
Bilder
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Huvudrestauranten och Festvåningen sommaren 1957.
Foto: Jens Karlsson.
På 1980-talet, med en fantastisk sär skrivning av namnet.
Foto: Jens Karlsson.
Under perioden då den hette Restaurang 1923.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Några av alla de autografer som under många år prydde väggarna. Autograferna lånades av Waideles musikaffär.
Foto: Stefan Karlberg.
Dukat för julbord år 2006.