Om krogen
Lisebergs fisk- och skaldjursrestaurang som skämt bort sina gäster med sin höga kvalitét sedan invigningen 1997. Här serveras moderna tolkningar av havets klassiker – allt från á la carte och barmeny till snabba rätter. Hamnkrogen är även känt för ett av Göteborgs populäraste julbord.
Historia
Lisebergs ledning åkte till Louisiana för att få inspiration till att satsa på en fisk- och skaldjursrestaurang, som de tyckte saknades i nöjesparken. Tankarna hamnade i händerna på Lisebergs designer David Scofield som gjorde inredning och exteriör till det som kom att bli Hamnkrogen. Inspiration hämtades från bland annat Fisherman’s wharf i San Francisco.
1997 öppnade Hamnkrogen, som en del av det nya området Lisebergs Hamn. I den ursprungliga menyn hittar vi rätter som räklåda, scampispett, fisk- och skaldjursspett samt kalvschnitzel med spätzle. Ironiskt nog var det schnitzeln som stod för 80% av försäljningen i den nya fisk- och skaldjursrestaurangen.
Efterfrågan på á la carte och ett större menyutbud gjorde att man redan 1999 byggde om köket till ett mer traditionellt restaurangkök indelat i kall- och varmkök.
Julen 2001 serverades det första julbordet. Det blev en braksuccé och sedan den dagen gäller det att vara ute i god tid för att boka bord. Sommarsäsongen 2002 gjordes den provisoriska julbordsdelen om till vattenhålet Bakfickan, där gästerna beställer vid baren.
2019, i samband med förändringarna i Lisebergs Hamn, fick Hamnkrogen ett ansiktslyft – en modern touch som omfattade allt från logotyp, färger och konst på väggarna. Matgästerna kunde även ta del av nya erbjudanden. I baren gick det exempelvis att beställa och betala över disk, och i den så kallade Luckan kunde man handla från gatan utanför restaurangen. Dessutom infördes à la carte och i Lilla Hamnkrogen ökades antalet sittningstider och fasta menyer infördes.
Kuriosa
1 ton inlagd sill, 100 kg förberedda såser, 100 kg hembakade julkakor och 1 pall (ca 250 kg) julgodis. Den mängden mat, och mer därtill, förbereddes inför det planerade julbordet 2020. Då levde fortfarande hoppet om en öppen julpark, trots rådande Covid-19-pandemi. När beskedet väl kom att Jul på Liseberg ställdes in fanns det inte på kartan att slänga maten. Lösningen blev julbord som take away och som julklapp till Lisebergs personal.
Bilder
Foto: Stefan Karlberg.
Sommaren 2013.
Foto: Stefan Karlberg.
Julen 2013.
Foto: Stefan Karlberg.
Julbord 2018.
Foto: Hedvig Wallin.
Sommaren 2019. Här var det serverat!
Foto: Nora Lorek.
Sommaren 2019, då hela Lisebergs Hamn genomgick en stor förändring.