Om julmarknaden
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
1974
Dans kring granen och lekar för barn på Polketten. Givetvis även dans för vuxna. Julvinster i lyckohjulen, som ost, julskinka och ål. Tomtar vandrade omkring och spelade på scenerna. I Julgrottan vid Lilla Scenen fanns tomtefar, som ibland tog släden runt parken och delade ut julklappar. Den sista söndagen var det stor auktion vid Musikpaviljongen med Lennart Hyland som auktionsförrättare. Det fanns även en stor loppmarknad vid Musikcaféet, som Lions samlade in saker till.
Samtliga öppetdagar avgick en tomteparad från Gustaf Adolfs torg till Liseberg som innehöll flera musikkårer, Disneyfigurer, Dunderklumpen, hästar, bockar och mängder av tomtar. Paraden innehöll även Göta Lejons ungdomsorkester, sagofigurer, veteranbilar, kändisar (bland annat Inger Nilsson som spelade Pippi Långstrump i tv-serien) samt två hästdragna slädar med årets Luciakandidater.
En speciell Lisebergsstämpel till julkorten togs fram. Kolgrillar ställdes upp i parken där gästerna kunde köpa korv med bröd att grilla. Ponnyridning vid Spegeldammen, tävlingen "Expressens stortomte" och ny scen vid Super 8. För att nämna något av allt som pågick i julparken.
Totalt besöktes marknaden av 46 000 människor. Stor succé ansåg man på Liseberg.
– Julmarknaden måste vi göra till tradition. Efter detta står det klart att det finns ett behov av sådana här ljusglimtar i vintermörkret, sa Lisebergs artistchef Göran Hagwall.
1975
På Rondogården såldes julgranar, kärvar och julgranskarameller och i Musikcaféet och på Pop In var det loppmarknad. På verandan till Bengtas Café hölls auktion och i parken marscherade både tomte- och hästparader. Auktion hölls även på Stora Scenen med Thore Skogman som auktionsförrättare. Lottakårens fältkök var på plats med ambulerande ärtsoppsförsäljning.
I GT:s tävling "Stortomten" fick gästerna gissa vilken idrottskändis som var utklädd till jultomte. Ulf Sterner, Bertil ”Bebben” Johansson, Ove Kindvall och Björn Nordqvist var några av kändisarna som drog på sig skägget.
Lyckohjul, skicklighetsspel och tombola ingick i utbudet och givetvis var ett antal attraktioner öppna. Göteborgsidrotten var engagerad med bollkastning, straffläggning och kändismatch. På Polketten hölls "Sportfrågan" med Lars-Gunnar Björklund som programledare. Den 13 december kröntes Göteborgs Lucia.
Lyckohjulen Twisten och Blomsterhjulet döptes om till Ålahjulet och Halmbocken. Där kunde man följaktligen vinna ål och halmbockar. Då värmefläktar saknades i spelen köptes halmskor in för att värma personalen.
Förutom att ge göteborgare och tillresande en trevlig julmarknad var syftet även att samla in pengar till Lions verksamhet för behövande, inte minst de handikappade.
Bildkavalkad
Samtliga bilder på sidan togs i samband med julmarknaden 1975.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Fakta
Julmarknaden 1974
Öppetdagar: 7-8 och 14-15 december kl. 12-20.
Besökare: 47 300.
Julmarknaden 1975
Öppetdagar: 6-7 och 13-14 december kl. 12-18.
Besökare: 35 540.
Entré: 3 kr för vuxna och 2 kr för barn.
Biljettpris attraktioner: 2 kr för vuxna och barn.
Öppna attraktioner: Radiobilarna, Barnrallyt, Jubileumskarusellen och Flygande elefanter.
Några öppna varuspel: Jubileumshjulet, Skivtoppen, Kaffehjulet, Dockspelet och Nallen.