En utställning som hyllar Göteborg
Den 21 januari lämnar Stadsfullmäktiges ordförande, liberalen och industrimannen Axel Carlander, in en motion “om åtgärder för högtidlighållandet af 300-årsminnet af stadens grundläggande”. Han anser att jubileet borde uppmärksammas och att en beredning ska tillsättas med uppdrag att föreslå när och hur firandet ska äga rum.
Beredningen tillsätts och i november presenteras förslagen. Firandet bör äga rum år 1921, eftersom Göteborg fick sina privilegier 1621. I centrum för firandet föreslås en utställning med fokus på Göteborg, som hyllar och reflekterar över stadens 300-åriga historia. Även andra delar av Västsverige kan bjudas in, om kulturella och historiska band finns. Dessutom ska städer i övriga landet få möjlighet att bidra med sina erfarenheter av kommunala lösningar och utveckling.
Den historiska delen av utställningen ska ge inblick i livet och bostadsförhållandena i det gamla Göteborg. Stadens kulturella och samhälleliga liv - från kyrkliga och kommunala frågor till utbildning, sjukvård, stadsplanering och industri - ska visas upp. Sjöfarten har sin givna plats, med tanke på Göteborgs ställning som Sveriges främsta sjöfartsstad.
Beredningen föreslår även en konstutställning med svensk konst, såväl historisk som modern. Utlandssvenskarna, deras liv och erfarenheter, ska också lyftas fram.
Som plats för utställningen föreslår stads- och byggnadsingenjörerna Långedrag, Sandarna, Älvsborgs Kungsladugård, Pölsebo, Slottsskogen, Heden, Levgrens äng, Stora Katrinelund och Kristinedalshöjden.
Beredningens ambition är en centralt belägen utställning med grönområden, restauranger och kanske till och med “ett så kallat nöjesfält”. En central placering är bra för tillgänglighet och ekonomi. Det möjliggör även skapandet av permanenta byggnader som kan leva vidare efter utställningen och påminna om jubileet.
Noterbart
- För att genomföra sitt uppdrag anser beredningen att de ska få använda nödvändiga medel ur stadskassan.
- I beredningen sitter, utöver Axel Carlander själv, även socialdemokraten Herman Lindholm som med tiden ska bli mångårig vd för Liseberg.
- Utöver utställningen föreslås en vetenskaplig och historisk skildring av Göteborgs historia och en bok som beskriver stadens kommunala och kulturella liv, samt viktiga näringsgrenar vid tidpunkten för utgivningen.
Foto: Regionarkivet i Göteborg.
Delar av Axel Carlanders motion från den 21 januari 1915.
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Axel Carlander gör betydande insatser för Göteborgs utveckling i början av 1900-talet. Utöver initiativet till stadens 300-årsfirande är han med och grundar SKF. Han donerar även en stor summa pengar till skapandet av Carlanderska sjukhemmet.