Det pratas om
Parken växer
Publiksiffran ökar för varje år och det blir allt mer trångt i parken. Lisebergsledningens första åtgärd är att utvidga området runt Stora dansbanan innanför Huvudentrén. Dansbanans båda kortsidor kapas för att ge mer utrymme, samtidigt förlängs den ena långsidan så att banan totalt sett blir större. På den öppna ytan öster om Stora dansbanan byggs en serveringsveranda, planteringar och en springbrunn. Mot Örgrytevägen byggs en helt ny fasad som sträcker sig från Huvudentrén till Mölndalsån.
Olycka i Luftgungorna
En pojke faller ur Luftgungorna och förs lindrigt skadad till Sahlgrenska sjukhuset. Den 6 juli avlider han av hjärnhinneinflammation på Epidemisjukhuset. Polisundersökningen och obduktionsprotokollet friar Liseberg från all skuld men ledningen skickar ändå ett ekonomiskt bidrag till pojkens begravning.
Lisebergs första affischtävling
En av 1930 års stora händelser, åtminstone i konstnärskretsar, är affischtävlingen som går ut på att skapa en affisch till Liseberg. 133 tävlingsbidrag skickas in och granskas av prisnämnden. Första pris (350 kronor) går till stockholmskonstnären Harald Gelotte, andrapris (250 kronor) till J. Towe från Paris och tredje pris (150 kronor) till ännu en stockholmare, Mille Foerster. Liseberg köper ett tiotal av tävlingsbidragen för att använda dem i framtiden.
Kuriosa
Fler nykterhetsåtgärder
Inför premiären skickar Göteborgs Stads nykterhetsnämnd en skrivelse där de begär att endast alkoholfria drycker får serveras på Liseberg. Dels i baren på Karusellrestauranten och dels i serveringsverandan vid Stora dansbanan. Som tidigare berättats (läs 1929) är fylleri ett återkommande problem i parken. Liseberg svarar Nykterhetsnämnden att baren togs bort i samband med ombyggnaden av Karusellrestauranten, men samtidigt tas beslut om att ingen pilsner ska serveras vid dansbanorna. Där blir det enbart konditoriservering.
Ett planetarium på Liseberg?
I april föreslår styrelseledamoten Osvald Arnulf-Olsson att frågan om att bygga ett planetarium bör utredas. Detta är ett av många exempel på hur lång tid ett projekt kan ta, från tanke till verklighet. 14 år senare invigs Lisebergs Planetarium.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Bergbanan
- Flygkarusellen
- Lustiga huset
- Radiobilarna
- Virvelvinden
Spel
- 5-öringen NY
- Automathallarna
- Bilspelet och Bowling
- Derbyspelet
- Excellentbanan
- Flygbomben I och II
- Harjakten NY
- Hopplan
- Hästspelet
- Kinaspelet
- Knockout NY
- Kraftmätaren
- Luftgevär
- Mekaniska skjutbanan
- Pillersväljare och 21
- Prisskjutning
- Ringkastning
- Silverspiken
- Vattenkanonen NY
- Vågar
Underhållning
Artister – ett urval
- Andrejewa Skilondz
- Brita Hertzberg
- Einar Beyron
- Gunnar Bohman
- Göta Ljungberg
- Helga Görlin
- Joseph Hislop
- Kerstin Thorborg
- Madame Charles Cahier
- Ruth Althén
- Spelmanspojkarna
- Hortensia Hedström
- Skånska Lasse
- Orphei Drängar
- Vilhelm Julinder
Fakta
Öppethållande: 15 maj-17 september (126 dagar).
Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn (25 respektive 10 öre vardagar kl. 14-18).
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 840 001 (1929: 873 816).
Försålda säsongskort: 2 227 (1929: 1 832).
Pris säsongskort: 10 kr för vuxna och 5 kr för barn under 14 år.