Nyheter
Liseberg först i Sverige med trådlös television
5 maj-4 juni genomförs det första allvarliga försöket att sända television i Sverige. 177 program spelas in i Konserthallen och sänds på 30 TV-apparater som är uppställda runt Rotundans dansgolv. Dessutom går en trådlös signal från Liseberg till Chalmers Tekniska Högskola. Det är första gången trådlös tv-sändning sker i Sverige. Arrangemanget genomförs i samarbete med det engelska företaget Pye Ltd. i Cambridge och teamet består av både svenska och engelska tekniker.
Fredagen den 5 maj är det premiär. Sändningen inleds med programmet "Hem och familj", som bjuder på praktiska råd och underhållning. Kvällen fortsätter med tre filmer och avslutas med att Lisebergsklubben med Lasse Dahlquist uppträder.
Bland övriga medverkande denna månad märks bland andra Lennart Hyland, Ingemar Johansson, Douglas Håge, Sigge Fürst och Povel Ramel.
Två pariserhjul i parken
1950 presenterar Liseberg tre nya åkattraktioner – en för vuxna och två för barn: Stora Pariserhjulet, Lilla Pariserhjulet och Båtkarusellen. Stora Pariserhjulet placeras i övre parken med utsikt över Göteborg medan det lilla tar plats på södra terrasen. Alldeles intill Lilla Pariserhjulet placeras den Lisebergskonstruerade Båtkarusellen. De två sistnämnda attraktionerna placeras på Södra terrasen, som blir något av ett barnens paradis under många år framöver.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Blå tåget reser sig ur askan
Blå tåget är återuppbyggt efter fjolårets brand. Attraktionen har fått nya vagnar, figurer och dekorationer. För att förhindra framtida bränder byggs en brandmur runt Blå tåget och det intilliggande Veckans revy.
Göteborgs Morgonpost beskriver ena hälften av exteriören som ett västkustlandskap och den andra hälften som Saharas tistelöken. ”Om det nu finns tistlar i Sahara” tillägger man.
Sonya Hedenbratt Lisebergsdebuterar
Den 17 mars är det amatörsångartävling på Rotundan. Vinner gör en man vid namn Bengo Möller, men god tvåa blir en 19-årig tjej som heter Sonya Hedenbratt. Året efter koras Sonya till "Göteborgs Doris Day" och med tiden blir hon en av landets främsta och mest populära sångerskor.
Skulptursamlingen fylls på
Två nya skulpturer ställs ut i parken. Britta Nehrmans Lekande barn placeras vid fontänen i norra trappuppgången medan Axel Wallenbergs Dans kan avnjutas på gräsmattan väster om Konserthallen. Att Britta Nehrman medverkar på pressvisningen den 28 april är unikt. Aldrig tidigare har en kvinna medverkat på den.
Kuriosa
Liseberg anmäls för svartbygge
Den 21 juli och 23 augusti inkommer anmälningar till arbetsmarknadsstyrelsen som hävdar att Liseberg utfört byggarbeten utan byggnadstillstånd. Anmälningarna gäller följande byggen:
Nybyggnad av målarverkstad.
Ombyggnad av Lisebergsteatern.
Om- och tillbyggnad av Bengtas Café.
Om- och tillbyggnad av restaurant Ekebacken.
Tillbyggnad av radiobilbanan.
Tillbyggnad av Polketten.
När representanter från arbetsmarknadsstyrelsen och länsarbetsnämnden besöker Liseberg den 9 september för att se över nöjesparkens samtliga byggnader konstateras mycket riktigt att det byggnadstillstånd som Liseberg har, och som utfärdats den 10 juli 1948, inte omfattar ny-, till-, på- eller ombyggnation utan enbart reparations- och underhållsarbeten.
Gröna Lund delar med sig
Inför säsongen meddelar Gröna Lund att de på grund av platsbrist har ett antal attraktioner nedpackade. Det rör sig om ett stort pariserhjul, en så kallad whip, en bergbana för barn, ett pariserhjul för barn samt en barngunga. Grönan erbjuder sig att låta Liseberg använda attraktionerna och att de båda nöjesparkerna ska driva dem tillsammans.
En delegation från Liseberg reser till Stockholm för att besiktiga attraktionerna och det slutar med att Liseberg nappar på de båda pariserhjulen.
Smygsupkafé och sillrenseri försvinner
Inför säsongen rensas det ordentligt i parken. Dels rivs Rolleybanan, men även en vattenkiosk, en skjutbana och ett gammalt sillrenseri tas bort.
- Likaså har vi tagit bort det där besvärliga tvåvåningskaféet vid Stora Dansbanan. I dess övre våning brukade pojkarna hållas och blanda brännvin i sockerdrickan. Nu har vi gjort om den lokalen till radiorum m.m. och i nedre botten blir det en del s.k. sportspel som absolut inte kan locka till smygsupning, säger Lisebergs vd Einar Ekström.
Fylleriet minskar
Kurvan för promillehalten bland Lisebergs gäster fortsätter att peka åt rätt håll, det vill säga neråt. Fylleri har varit ett problem ända sedan Liseberg öppnade 1923 men nu visar statistiken en positiv trend. Polismästare Ernst Fontell meddelar att polisen grep 153 personer för fylleri 1950. Att jämföra med 163 året innan och 189 två år tidigare.
Sveriges första televisionsflicka
Till Lisebergs storsatsning Televisionen behövs någon som presenterar alla programmen. Därför arrangeras en tävling för att utse Sveriges första televisionsflicka. I Lisebergs annons inbjuds alla Göteborgs damer som är representativa, charmfulla och som har en trevlig röst. I tidningsartiklar går dock att läsa att juryn i huvudsak ser till figur, ansikte, händer och hållning. Och så rösten, förstås.
Bland de 22 finalisterna segrar Asta Gülich som i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning beskrivs som infödd göteborska, 27 år gammal, mörk och avgjort attraktiv. Förutom att presentera programmen medverkar Asta i reklamfilmerna som visas innan de ordinarie sändningarna.
Televisionsfebern en fara för barn
Lisebergs test med televisionsvisningar väcker nyfikenhet. Samtidigt höjs ett varningens finger från USA, där televisionen redan funnits i några år. I tidningen Ny tid går att läsa följande: "I amerikanska skolor har man redan börjat märka följden av televisionens raska frammarsch i hemmen. Som en följd av det långa, envisa fixerandet av den lilla lysande bildytan, sitter barnen gärna och stirrar under timmarna. De sitter uppe länge på kvällarna och är därför sömniga. Läxläsningen blir det si och så med. Det får ofta bli snabbpluggning ett tag på morgonen med resultat att barnen känner sig osäkra, blir nervösa och irriterade. 'Televisionsfebern' kan för dessa barn medföra svåra känslorubbningar."
Lite om mycket
Herman Lindholm, initiativtagaren till skapandet av Lisebergs nöjesfält och vd under många år, fyller 75 år den 17 mars.
Radiobilarna byggs ut och får nya bilar. Bilarna, som anses vara av Rolls Royce-klass kostar enligt tidningsuppgifter lika mycket som en "ordinär småvagn". Enligt Lisebergs egna handlingar betyder det 4 428 kr styck.
Årets nya spel heter Röksalongen, Hästspelet, Bollspelet och Erotikon.
Trädgårdspaviljongen, musikscenen som funnits sedan 1928, gör sin sista säsong.
Virvelvinden flyttas från Södra terrassen till sluttningen nordöst om Lilla friluftsscenen.
Redan den andra öppetdagen, den 30 april, noteras publikrekord för en enskild dag. Det tidigare rekordet var från den 14 september 1947 då 36 826 personer besökte parken. Nu räknar man in 38 320.
Den 29 oktober dör Sveriges kung Gustaf V, vid 92 års ålder. På hans dödsdag, samt på begravningsdagen den 9 november, är det inte läge att dansa så därför håller Rotundan stängt.
Figurer i järn placeras på Cabarethallens fasad. Figurerna föreställer dansare, akrobater och annat som går att se inne i lokalen.
Cabarethallen får dessutom ett nytt biljettkontor. Det ligger i Radiobilarna-byggnaden alldeles intill.
En olycka i Virvelvinden inträffar den 28 juni. En 13-årig flicka skadas, dock inte allvarligt. Poliskammaren godkänner att attraktionen får öppna igen den 30 juni.
Liseberg får två nya maskotar: Två dockor kallade Lisebergspojken och Lisebergsflickan som båda säljs som souvenirer i parken.
I terrängen söder om restaurant Ekebacken och mitt för Lilla Friluftsscenen byggs en stentrappa som leder upp till Stora Pariserhjulet på berget.
Kiosken söder om Ekebacken rivs och hela området söder om restaurangen görs om till friluftsservering.
Som ersättning för de tre nedruttna kioskerna utmed Berg- och dalbanan byggs tre nya på samma plats.
Gustaf Skruf, byggchefen som har arbetat på Liseberg sedan 1923, går i pension under 1949. Han efterträds inför denna säsongen av Erland Tilly, född 1916. Som kuriosa kan nämnas att Gustaf Skruf alltid bar en förgylld träskruv i fickan som visitkort.
För första gången demonstreras ett nytt svenskt patent med reklamtavlor som har två tavlor i en. Dessa finns på Värdshuset.
Bengtas Café totalrenoveras. Bland annat moderniseras kökslokalerna.
Liseberg får en socialdemokratisk förening, kallad Lisebergspersonalens socialdemokratiska fackklubb.
I Lisebergsstyrelsen diskuteras förslaget om att Lisebergteatern ska användas även vintertid. Man kommer fram till att hålla stängt även fortsättningsvis.
Polketten byggs ut och repareras.
En utställningshall i Konserthallens västra flygel planeras. I lokalen fanns tidigare en verkstad. Men då Liseberg inte får byggnadstillstånd skjuts planerna upp.
Pappersbruket, eller Pappershuset som det med tiden kom att kallas, monteras ner av Hultsfreds hembygdsförening och flyttas hem till Virserum socken. Bruket har stått på Liseberg sedan 1923 och kom från just Virserum, närmare bestämt Fröåsa by.
Liseberg köper fastigheten på Örgrytevägen 1-3. Det rör sig om två radhus mellan Posten och Lisebergsbadet, i närheten av Korsvägen. Förhandlingar påbörjades redan 1945 men då ansågs säljarens bud på 225 000 kronor vara för dyrt. Nu genomförs köpet för 181 560 kronor. Den nyköpta ytan är på drygt 1 800 kvm.
Liseberg säger upp anställningskontraktet med ingenjör Hardy Johansson. Hardy har arbetat på Liseberg sedan 1929. Oklart vad som ligger bakom uppsägningen.
Den 29 oktober inträffar ett jordskred i Surte utanför Göteborg, efteråt kallat Surteraset. Göteborgspressen drar igång en insamling till de drabbade och Liseberg skänker 1 000 kronor.
Den 3 augusti besöks Liseberg av den brittiska vice premiärministern Herbert Morrison hans fru samt stadssekreteraren. Besöket görs i studiesyfte inför 1951 års Festival of Britain, där nöjesparken Battersea Fun Fair ska vara en del. Vad ingen vet då är att Battersea Fun Fair ska komma att stängas 1972 efter en olycka där fem personer omkom.
I samarbete med ABF arrangeras tre barnfester i Rotundan. Mycket uppskattade av småttingarna som underhålls med ring- och barnlekar, filmvisning, sång och tablåer.
För att skapa mer utrymme på Södra gården funderar Lisebergs ledning på att ta bort den så kallade Åbylängan framför Lustiga Huset, men så blir inte fallet.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Bergbanan
- Blå böljan
- Blå tåget NY
- Båtkarusellen NY
- Gungorna NY
- Lilla pariserhjulet NY
- Lustiga huset
- Parkexpressen
- Radiobilarna
- Radiobåtarna
- Skymastern
- Spegelhallen
- Stora pariserhjulet NY
- Svingoplan
- Virveln
Spel
- 13-spelet
- Automathall I
- Automathall II
- Bollspelet NY
- Clippern
- Crown & Anchor
- Erotikon NY
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Färgspelet
- Hopplan
- Hästspelet NY
- Kinaspelet
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Pilkastningen
- Pyramiden
- Röksalongen NY
- Skarpskyttet
- Sporthall I
- Sporthall II
- Super Play
- Terrängskjutbanan
- Åbyspelet Sista säsongen
Underhållning
Artister – ett urval
- Brita Borg, Televisionen
- Carl Simpson, Cabarethallen
- Douglas Håge, Televisionen
- Einar Beyron, Konserthallen
- Jussi Björling, Konserthallen
- Lasse Dahlquist, Televisionen
- Lawrence Winters, Stora Friluftsscenen
- Lennart Hyland, Televisionen
- Pedro de Cordoba, Cabarethallen
- Povel Ramel, Televisionen
- Sonya Hedenbratt, 17 mars Rotundan
- Ray Ellington Quartet, Cabarethallen
- Sigge Fürst, Stora Friluftsscenen och Televisionen
- Sigurd Björling, Konserthallen
- Ulla Sallert, Televisionen
- Ulrik Neumann, Televisionen
- Wandy Tworek, Cabarethallen
Mat och dryck
Restauranger
- Ekebacken
- Huvudrestauranten
- VARA-restauranten
- Wärdshuset
Caféer
- Bengtas café
- Konditoriet på Södra terrassen
- Lilla caféet
- Mjölkbar 1
- Mjölkbar 2
Kiosker
- Frukt och konfektyr
- Glass och korv
- Souvenirer
- Tidningar och tobaksvaror
- Vatten och läskedrycker
- Våfflor
Fakta
Öppettider
Nöjesfältet: 29 april-17 september.
Lisebergsbadet: 17 maj-3 september.
Lisebergsteatern: 14 maj-17 september.
Rotundan (vinter): Januari-april och oktober-december.
Priser
Entréavgift: 50 öre för vuxna (75 öre lördags- och söndagskvällar). 25 öre för barn. 25 öre för både vuxna och barn vardagar före kl. 18.
Rabatter: På söndagar och helgdagar kl. 13-16 tillämpas familjepriser. Då sänks priset på ett flertal attraktioner till 25 öre för båda vuxna och barn.
Dans: 15 öre.
Statistik
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 852 991 (1949: 1 779 151).
Försålda säsongskort: 3 296 (1949: 2 933).
Bästa dag: 30 april, 38 320 gäster (nytt dagsrekord).
Sämsta dag: 22 maj, 2 790 gäster.
Publikens fördelning: Lördagar och helgdagskvällar: 472 723, söndagar och helgdagar: 622 177, mellandagar: 758 091.
Antal badande i Lisebergsbadet: 56 655 (1949: 51 929).
Publik i Cabarethallen: 240 679 (95 % av kapaciteten)
Publik i Lisebergsteatern: 37 991 (92 % av kapaciteten)