Nyheter
Södra gården rivs
Södra gården ska göras om. På hösten rivs i stort sett allt i den delen av parken. Lustiga Huset, Radiobåtarna, Lilla Varietén, Spegelhallen, Mjölkbaren och spellängan jämnas med marken, byggnader som i flera fall funnits på Liseberg sedan 1931. Samma öde drabbar Lilla friluftsscenen och caféet på södra terrassen. Barnattraktionerna på södra terrassen flyttas.
Eftersom det ännu är oklart hur det nya södra området ska se ut sätts en kuliss upp där Lustiga Huset fanns tidigare. Bakom den är det tänkt att provisoriska attraktioner ska placeras, i väntan på den slutliga utformningen av ett nytt lustigt hus.
Ingmar Bergman filmar på Liseberg
På förmiddagen den 4 juli befinner sig regissören Ingmar Bergman, skådespelarna Harriet Andersson och Gunnar Björnstrand samt ett filmteam på restaurant Ekebackens uteservering.
Tystnad, tagning. Kameran rullar.
Ingmar Bergman håller på att spela in scener till sin kommande film Kvinnodröm, som delvis utspelar sig i Göteborg. Men ett Liseberg i kvällsljus vill regissören inte veta av.
- Ett nöjesfält är alltid mest fascinerande mitt på dagen, säger Bergman som för dagen är klädd i röd kofta, gröna manchesterbyxor och träskor.
Harriet Andersson, som tre år tidigare gjorde stor succé i Sommaren med Monica, är nyss hemkommen från Paris där hon blivit lockklippt efter senaste franska mode. Mer 50-talsmode: Harriet är klädd i en grå dräkt med sjömanskrage och plisserad kjol, högklackade pumps och guldörhängen som fullbordar elegansen.
I filmen lider Gunnar Björnstrand av allt karusellåkande. Men i verkligheten är det nog fotografen Hilding Bladh och Bergman själv som mår sämst. Båda sitter fastbundna vid kameran och får åka bergbanan baklänges.
- Det här var värre än när jag filmade vid Nordpolen, säger Bladh efteråt.
Kvinnodröm har premiär den 20 augusti 1955 och får ett, med Bergmanmått mätt, ganska svalt mottagande.
Lill-Babs debuterar
Barbro ”Lill-Babs” Svensson uppträder på Liseberg för första gången. 16 år gammal medverkar hon i Ungdomens Jazzkvällar i Konserthallen den 10 augusti.
Göteborgs-Tidningen är på plats och skriver bland annat följande:
"Årets sensation på 'vocalistområdet' kallade Simon Brehm sitt fynd, Lill-Babs Svensson, när han presenterade henne för göteborgarna på Liseberg under tisdagskvällen. Och att Göteborgspubliken fann att han hade rätt kunde man höra på applåderna."
- Det är inte för att jag sjunger som "den riktiga Babs" som dom kallar mej Lill-Babs. Jag fick heta det redan i skolan - jag är nämligen döpt till Barbro, försäkrar "fyndet".
Lill-Babs kom sedan att återkomma många gånger till Liseberg. Sista framträdandet gjorde hon sommaren 2017.
Huvudrestauranten får ett ansiktslyft
Mycket nytt på Huvudrestauranten, där den inbyggda verandan är mest iögonfallande. Med tak över huvudet påverkas gästfrekvensen inte längre av vädrets makter. Entrén till restaurangen flyttas så att den numera vetter mot huvudgången (den var tidigare riktad mot Värdshuset).
Inomhus presenteras en roterande musikestrad, ett nytt modernt kök och upprustade toaletter såväl som garderob. De sistnämnda förses med fönster vilket kraftigt försvårar möjligheten att smita från notan. Allt som allt går renoveringen på cirka en miljon kronor.
Brand i Balders Hage stänger Bergbanan
Söndagen den 17 juli brinner det i Balders Hage, området öster om Mölndalsån som Liseberg hyr sedan 1945. Klockan är 19:55 när brandkåren får larm om att det brinner i ett linoleumlager alldeles intill Berg- och dalbanan.
Det kraftiga rökmolnet som reser sig över området lockar nyfikna åskådare inne på nöjesfältet. Scenen är fascinerande - på ena sidan ån kämpar brandmän för att släcka elden, på andra sidan roar sig människor med karusellåkning och dans.
Berg- och dalbanan, som är byggd i trä, är ett tag starkt hotad. Attraktionen stängs och Lisebergs personal posteras ut efter hela banan som säkerhetsvakter.
En halvtimme efter det första larmet är det dags igen. En ny brand bryter ut, denna gång i en tapisserifabrik och ett möbelsnickeri i hörnet av Sofierovägen och Örgrytevägen. Precis som vid den första branden uppstår elden innanför ett uppbrutet fönster.
Denna, och vissa andra omständigheter, talar för att de båda bränderna är anlagda. Tillvägagångssättet pekar även på att det kan vara samma pyroman som tidigare härjat på Levgrensäng.
Malte Johnson jubilerar
Den omåttligt populära kapellmästaren Malte Johnson firar tio år på Liseberg. Detta uppmärksammas med en speciell jubileumsvecka 23-29 augusti. Medverkar gör, förutom Malte själv, bland andra Arne Domnérus, Sonya Hedenbratt och Deep River Boys.
I år utökas dessutom Malte Johnsons orkester med en man. Det är trumpetaren Hasse Lindgren som tar plats i brasset. Malte är först inne på att tillsätta en ny saxofonist men eftersom Sören Ahrnot, som precis som Malte spelar just saxofon, skriver de flesta arrangemangen får han välja. Och Sören väljer en trumpetare.
Stökig fredag efter fotbollsderby ...
Fredagen den 14 maj möts IFK Göteborg och Gais på Ullevi. Efter matchen blir det stökigt på stan, inte minst på Liseberg.
”Upploppsscener”, ”Slogs sanslös” och ”Fyra medvetslösa” är några rubriker i tidningarna dagen efter. Enligt pressen svimmar fyra personer i trängseln utanför Huvudentrén och inne på nöjesfältet delar folk ut knytnävsslag till höger och vänster. Det rapporteras om spruckna ögonbryn, blåtiror och individer som slås medvetslösa. Kort sagt - Liseberg är ett slagfält denna afton.
Polisen och Lisebergs ledning delar inte pressens bild av det inträffade. De bekräftar trängseln utanför entrén men anser att mycket i rapporteringen är överdrivet.
- Det var en påträngande publik, som inte ville foga sig efter polisens anmaningar utan nödvändigt skulle tränga sig in genom två spärrar fastän flera fanns öppna. Det uppstod då en del tråkiga situationer men efter vad man hittills kunnat konstatera var det blott en som svimmade. Inne på Liseberg var det inga oroligheter, säger Lisebergs vice vd Olof Calderon.
Länsstyrelsen ber Poliskammaren att lämna in en utredning om vad som hände på Liseberg. Man önskar också en redogörelse över hur vakthållningen är ordnad på nöjesfältet och om ytterligare åtgärder behöver vidtagas för att upprätthålla ordningen.
Orsaken till bråket är dock alla överens om - det är all den alkohol som konsumeras i samband med fotbollsmatcher.
- Det är en blamage för Göteborg att så många bland de fotbollsintresserade på Ullevi nödvändigt måste tömma en halvliter under en match, säger polismästaren Ernst Fontell.
... följs av lördag med kravaller ...
På lördagen är det dags igen! Tumult uppstår vid Stora dansbanan och denna gången tycks polisen dela pressens uppfattning om vad som hände.
- Tusentals ungdomar började skräna och vissla vid stora dansbanan. Det såg verkligen hotande ut ett tag. De flesta uppträdena tidigare under kvällen var egentligen bara småbråk. Det var fyllerister som behövde omhändertas. Så vi kunde inte ana att kvällen skulle få denna avslutning, säger överkonstapel Jidbratt till Göteborgs-Posten.
Jidbratt säger att han förgäves försökte prata med ungdomarna för att få dem att lugna sig. När det inte gick bildades poliskedja.
- Ungdomarna gapade som vilddjur. [...] När stenarna och flaskorna började hagla var vi tvungna att dra batongerna och sablarna för att klara av saken. När förstärkningarna anlände blev det lite lättare, säger Jidbratt.
Enligt uppgift uppstår tumultet efter att ordningsvakter griper en berusad yngling vid dansbanan. Ett gripande som inte uppskattas av ungdomarna som befinner sig i närheten.
Det är en brokig skara som polisen lyckas fånga in under sammandrabbningen. 13 män i åldern 17-30 år grips, bland dem en dansk, en finne och även skolungdom. Ingen är påtagligt berusad. Några säger att det inte är polisen utan ordningsvakterna de vill åt, och att de tänker komma tillbaka och bråka på söndagen igen.
Polisen förstärker därför bevakningen på söndagskvällen, men inget anmärkningsvärt inträffar. Det kyliga vädret bidrar till lugnet.
I oktober väcks åtal mot elva av männen för allt från uppvigling, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd till förargelseväckande beteende och ohörsamhet mot ordningsmakten. I stämningsansökan går att läsa att männen ropade saker som "snutdjävlar", "bonddjävlar", "på dom djävlarna" och "jag bara varnar er, jag bara varnar er".
... som får konsekvenser
För att slippa framtida kravaller lämnar Poliskammaren in följande lista med åtgärder till länsstyrelsen:
Att dansen på lördags- och helgdagsaftnar ska sluta redan 23:30, i stället för vid midnatt. Detta för att utrymningen av nöjesfältet ska kunna ske i etapper.
Att Rotundan ska öppnas omgående för dans och att det ska vara öppet även sommartid framöver. På så sätt ska publiktrycket vid Stora dansbanan minska.
Att en ny dansbana ska planeras i södra delen av nöjesfältet.
Att en ny arrest ska byggas i söder och att de nuvarande arrestlokalerna ska byggas ut. Den nya arresten ska minska de riskabla transporterna av gripna vid Polketten.
Dessutom diskuteras frågan om huruvida en vattenkanon ska användas vid liknande händelser framöver.
Poliskammarens förklaring till lördagens kravaller är att det ställs för lite krav på dagens ungdom.
"Man kan icke påstå att de ungdomar som vållade lördagsbråket är kriminella element, men de är hållningslösa och har genom det sociala daltande med ungdomen som nu systematiskt bedrives fått den inställningen att 'de själva äger rätt att bestämma hur de bör uppträda', skriver man.
Poliskammarens uttalande, och ordval, får kritik. I en artikel i GT menar man att ungdomen inte alltid var bättre förr.
"Om resonemanget skall hålla så vill det nog till bevis, att busaktigheten var mindre i tider då det inte 'daltades'. Man har nog för sig, att det kunde bli en del pöbeluppträden på den tiden också", anser skribenten.
Kuriosa
Liseberg först i Sverige med hamburgare?
En sökning på hamburgarens historia i Sverige avslöjar att de första burgarna troligen åts på H55-utställningen i Helsingborg 1955 och att den första permanenta hamburgerbaren i landet var Burger-Grill i samma stad, invigd 1956.
En sökning i Lisebergs arkiv säger att ingen av dessa uppgifter stämmer. Redan 1954 serveras hamburgare på Liseberg, närmare bestämt i American Bar. Det är barmästaren ##Bengt ”Brunte” Brundin## som tar med maträtten till Göteborg efter att ha upptäckt den i USA.
Hamburgaren är så pass okänd att Göteborgs-Tidningen bjuder på följande presentation: ”Först och främst en amerikansk liv- och snabbrätt, som amerikanen med välbehag slänger i sig som frukost, lunch eller sen supé. För vår del får det väl bli nattmat, eftersom den än så länge inte hunnit längre än till Liseberg.”
En rulltrappa kanske vore något!
I tidningarna går det att läsa om planer på en rulltrappa söder om Pariserhjulet som bekvämt kan föra folk upp till Lisebergs höjder. "Den kommer allt att bli populär" konstaterar Göteborgs-Posten.
Pressen är rätt ute. I Lisebergs styrelserum diskuteras frågan. Under hösten besöks en fabrik i Hamburg och man uppskattar att bygget kommer att kosta 465 000 kronor, en betydande summa 1954.
Men det blir ingen rulltrappa. Det kommer att dröja till 1986 innan Lisebergs gäster kan ta sig upp på berget utan att anstränga benen. Och då leder rulltrappan till ett helt annat pariserhjul än det som finns där nu.
Succé för Povel & Co
Den 11 juni får alla ”crazy”-älskare sitt lystmäte när Povel Ramel, Martin Ljung, Gunwer Bergkvist och pianisten Ove Jonasson uppträder i Konserthallen. Det är fullsatt och Göteborgs-Posten undrar om Konserthallen ”någonsin puttrat så trivsamt” sedan starten 1923. Utanför står långa köer av Ramel-bitna göteborgare och klagar över att biljetterna försvann så fort.
Povel Ramel är i toppform och Martin Ljung får med sina monologer publiken att kikna av skratt. Kritikerna är lyriska! Gunwer Bergkvist får också beröm, men bedöms på ett helt annat sätt en de båda herrarna. Eller vad sägs om följande formuleringar: ”En liten lovande näbbgädda”, ”ett rart och temperamentsfullt komplement” samt ”söta och fräscha”.
Hur som helst, publikens ovationer är våldsamma och alla är rörande överens om att uppträdandet är ett av årets bästa. Om inte det bästa.
Hjärtattack hindrar Evert Taube
Den 18 juli är det distriktsfinal i rikstävlingen ”Vem har Sveriges vackraste röst”. Lasse Dahlquist är programledare, Åke Söderblom och Allan Schulman sitter i juryn och som grädde på moset utlovas ett framträdande av Evert Taube.
Tävlingen är en dundersuccé. Först uppträder de sju finalisterna i fullspikad konserthall och senare på kvällen presenteras vinnaren inför storpublik på Stora scenen. Det är då det utlovade Taube-framträdandet ska äga rum. Tiden går och Lasse Dahlquist meddelar publiken om och om igen att ”vi väntar på Taube”. Men den gode Taube dyker inte upp.
Det visar sig att han ligger på Sahlgrenska sjukhuset efter att under förmiddagen drabbats av en hjärtattack. Informationen om Taubes hälsotillstånd når helt enkelt inte fram till Liseberg.
Isbana i Cabarethallen
Planer på en konstfrusen is på Liseberg har funnits länge. 1937 fanns planer på ett ispalats och så sent som i början av 1954 diskuteras möjligheterna att bygga en isbana i Konserthallen. Den 1 juni blir isen verklighet, men då rör det sig endast om en liten och högst tillfällig skapelse. Det är konståkerskan Maj-Britt Rönningberg som under två veckor uppträder på is i Cabarethallen. Tio man hjälps åt med monteringen av banan som mäter 6x3 meter.
Rönningberg gör succé och lägger publiken i Cabarethallen helt för sina fötter.
- Det var ett synnerligen snyggt nummer från dräkterna till belysningen, från den virtuosa åkningen till Rönningbergs musikaliska följsamhet, skriver Ny Tid.
Vattenorgeln - årets sensation
16 augusti har vattenorgeln premiär. Den är 16 meter lång och är placerad på Stora friluftsscenen. De dansande, lysande och färgsprakande vattenstrålarna rör sig till toner av symfonier, wienervals och jazz.
- Vattenorgeln blir Lisebergs hittills absolut största sensation, säger Lisebergs vd Einar Ekström, till Göteborgs-Posten i ett försök trissa upp intresset.
Och visst är vattenspelet vackert. Men kanske lite överskattat, åtminstone om man får tro Göteborgs-Postens och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings recensenter.
"Det var flott och tjusigt och publiken applåderade friskt, men man visste inte om deras motvillighet att lämna platsen efter den tio minuter långa föreställningen berodde på att de inte var nöjda eller om de ville se mera", skriver den sistnämnda.
Stora byggplaner i söder
Enligt en skrivelse från länsarbetsnämnden till länsstyrelsen vill Lisebergs ledning investera en och en halv miljon kronor i nöjesattraktioner i Södra gården och i Balders Hage. I Södra gården ska ett nytt lustigt hus och en båtbana byggas, medan det gamla Lustiga Huset och Lilla Varietén rivs. I samma område ska även ett polisvaktkontor, en spegelhall, en dansbana, ett café och diverse attraktioner byggas. På södra terrassen ska en ny scen och nya toaletter byggas.
I Balders Hage, öster om Mölndalsån, finns planer på renodlad nöjesparksverksamhet som attraktioner, kiosker och toaletter. I Lisebergs egna handlingar nämns idéer om ett nytta Barnens Paradis. I området finns redan en tjänstemannavilla och växthus. Givetvis måste även en bro byggas över ån.
Hur mycket av det planerade som ska genomföras redan till nästa säsong är vid tidpunkten oklart. Lisebergs vd Einar Ekström säger i en intervju med Göteborgs-Posten att "utvidgningen söderut är ett stort projekt som tar ett par år".
Så här i efterhand kan bland annat följande konstateras:
Det nya lustiga huset blir en inhyrd variant, vid namn Paris, som har premiär 1955 och finns på Liseberg i två år.
Båtbanan blir faktiskt två. En permanent som byggs under Berg- och dalbanan och en tillfällig som placeras mitt på Södra området. Båda presenteras 1955.
Den nya spegelhallen har premiär 1956.
Bygget av dansbanan blir aldrig av.
Scenen blir en liten variant. Den kommer att heta Estraden och har premiär 1958.
Bron är klar först till säsongen 1958. De första publika attraktionerna öster om Mölndalsån har premiär först 1985, och de återfinns inte i Balders Hage.
Konserthallen blir automathall?
Precis som 1951 konstaterar Lisebergs vd Einar Ekström att konsertverksamheten i Konserthallen går trögt.
- Vi försöker verkligen få fram goda program med bra konstnärer, men det ser ut som om Göteborgspubliken inte längre hade något intresse för god musik, säger han till Göteborgs-Tidningen.
Ekström anser att smaken blir allt mer utvattnad och hälsar att frågan kommer få en "allvarlig omprövning" till kommande säsong.
- Vi kan inte slänga massor av pengar varje år på förnämliga musikprogram och inte heller kan vi låta byggnaden stå där som en vacker arkitektonisk skapelse som ingen besöker. Vi överväger faktiskt att antingen göra Konserthallen till utställningslokal eller automathall, säger han.
Problemet med konsertverksamheten diskuteras såklart även bakom lykta dörrar. Suppleanten i Lisebergs styrelse, Julius Rabe, kommer med flera förslag för att höja intresset. Ett är att servera mat i Konserthallen och att låta en orkester på cirka 20 man spela till måltiden. Ett annat är att skapa ett Lisebergsgarde med snygga uniformer som varje dag eller kväll framför promenadkonserter i parken.
Det sistnämnda förslaget blir faktiskt verklighet, men först 1966 då Lisebergs Promenadorkester bildas.
"Göteborgarna är översexualiserade råskinn"
Det anser de 24 konståkerskorna i Holiday on Ice som uppträder i Svenska Mässan under sommaren. Ändå tycks den spanska Pacita-baletten som uppträder på Liseberg ha det ännu värre. Efter att Arbetarposten skriver en artikel om spansk moraluppfattning och om hur hårt övervakade unga spanska flickor är i hemlandet får dansarna inte en lugn stund när de går hem på kvällarna.
Diverse anbud och mer eller mindre skamliga förslag haglar över dem, och ett par gånger råkar de manliga dansarna nästan i slagsmål med efterhängsna göteborgare. Lösningen blir att låta två stadiga Lisebergsvakter möta upp vid Cabarethallen klockan 23 varje kväll och sedan följa sällskapet till pensionatet på Kungsportsavenyn.
Två familjer i slagsmål
Sent på kvällen den 25 juli blir två fruar osams utanför Huvudrestauranten. När argumenten tar slut tar nävarna vid och fullt slagsmål utbryter. När fruarnas respektive män lägger sig i börjar även de att bråka.
När poliser och ordningsvakter anländer passar den ena kvinnan på att försvinna i folkmängden. Övriga tre förs till polisvaktkontoret för förhör. En av männen är så pass berusad att han sätts i finkan. De två andra får gå efter förhöret. Till historien hör att den ena frun tydligen är syster till en av männen.
Konsthantverkets gård läggs i malpåse
Ett stort projekt som läggs ner inför säsongen är planen att bygga en konsthantverkets gård i södra området. Det skulle gå på hundratusentals kronor att förverkliga bygget, och dessutom skulle anläggningen behöva tas bort inom ett par år. Det tycker Lisebergsledningen inte lönar sig.
Däremot funderar man på att inreda en glashytta i den gamla verkstaden vid södra entrén, i likhet med den som finns på Skansen i Stockholm.
Trafikkaoset får en lösning
De misslyckade in- och utfartsvägarna till parkeringsplatsen utanför Lisebergs huvudentré som skapades i fjol rättas till i år. 1953 låg infarten till parkeringen i hörnet vid Svenska Mässan och utfarten mittemot Lisebergs entré. Strömmen av bilar som lämnade parkeringsplatsen kom ut på Örgrytevägen med dess tunga bil- och spårvagnstrafik, samt massor av fotgängare på väg till eller från spårvagnsrefugerna. Trots trafikljusanordningar uppstod mycket trassel och många farliga situationer, särskilt på kvällarna. Lösningen blir att stänga utfarten mot Örgrytevägen under Lisebergs säsong och i stället leda trafiken mot Valhallavägen och vidare mot Skånegatan.
Populärprogram och Ungdomens jazzkvällar
Opera, operetter och instrumentala solistframträdanden är fram till i år det dominerande musikutbudet i Konserthallen. Men nu presenteras något nytt – Populärprogram och Ungdomens jazzkvällar.
I Populärprogrammen uppträder bland andra Povel Ramel, Martin Ljung, Calle Jularbo, och Karl Gerhard medan Arne Domnérus, Putte Wickmans, Simon Brehms, Thore Ehrlings och Malte Johnsons är några av de orkestrar som spelar under Ungdomens Jazzkvällar.
Både populärprogrammen och jazzkvällarna är populära och lockar mycket folk till den stora musikhallen.
Lite om mycket
Kapellmästaren Erik Johnsson tar över Lisebergsorkestern. Han ersätter Oscar Mayrhauser som avled 1953.
För första gången på tio år uppträder skådespelaren Åke Söderblom på en göteborgsk scen och för första gången någonsin gör han det på Liseberg. Söderblom gör stor succé som konferencier i Cabarethallen under juli månad.
En annan som gör Lisebergsdebut är operettsångerskan Sonja Stjernquist. 14 juli står hon på scen tillsammans med Hasse Funck i Konserthallen. Det är det första av otaliga Lisebergsframträdanden som Sonja gör.
Revykungen Karl Gerhard framför ensamteater i Lisebergsteatern 10-12 september.
I år öppnas barnattraktionerna redan klockan 15 på vardagar och lördagar. Tidigare år var klockan 17 en vanlig öppningstid.
Bengt Sterner heter Lisebergs nya programchef. Han avlastar Lisebergs vd Einar Ekström som vid sidan av direktörsjobbet även ansvarat för artistbokningar de senaste nio åren.
Värme installeras i Lisebergsteatern, vilket innebär att teatern även kan användas vintertid. Samtidigt blir logerna fler (och större) och nya toaletter byggs i foajén.
Även Värdshuset och kontoret mitt emot värms upp, av en kabel som dras från Huvudrestaurantens källare.
Mer värme! Cabarethallen får ett nytt värmesystem som håller värmen både i loger och i den väldiga lokalen. Med det nya systemet skulle programmen kunna starta redan den 1 maj i stället för, som brukligt är, den 16 maj. Värmeledningen dras från Konserthallen.
Mer Cabarethallen, som utrustas med en ny Hammond-orgel och dessutom får 15-mansorkester, en ökning med ett par man. Dessutom förkortas scenen (enligt programchef Bengt Sterner för att ge ett bättre perspektiv) och belysningen moderniseras.
Världens största bilmodellbana visas upp i Rotundan 18 maj-7 juni. Det är en tysk konstruktion som mäter 18 meter i längd och 6 meter i bredd.
Vissångerskan Gunvor Norlin tioårsjubilerar på Liseberg i och med sitt uppträdanden i Lilla paviljongen.
Marianne Nyman heter årets Miss Liseberg, eller nummerflicka som titeln också kallas.
Speedwaystjärnan Olle "Varg-Olle" Nygren visar upp sig i samband med MHF:s motorcykelparad som går genom nöjesfältet den 22 augusti.
Nytt för året är att ett flertal attraktioner öppnar redan klockan 15 på eftermiddagen.
På söndagar och helgdagar kl. 13-17 tillämpas familjepriser på ett flertal attraktioner. 25 öre kostar en åktur för både vuxna och barn.
Nya växthus byggs i Balders Hage. I parkens sydligaste del, bakom Lustiga Huset rivs de gamla växthusen. Där placeras i stället Lilla radiobilbanan.
Mer om växthus! Sådana rivs nämligen i området Sofiero. Dessutom rivs en magasinsbyggnad i Balders Hage. Dessa åtgärder görs för att ge plats åt den planerade Nellickevägen.
Stora dansbanan får en ny musikestrad (orkesterscen) i östra hörnet, formad som en stor snäcka. Det innebär bättre akustik och mer utrymme för de dansande. Orkesterscenen fanns tidigare i mitten av dansbanan.
För att slippa fler rättsliga påföljder minskas förstapriset i Kaffebörsen till 300 gram kaffe. Anledningen är att priset på kaffe har stigit.
Den 20 maj anordnas tidernas första Volvo-dag på Liseberg. Syftet är att öka samhörigheten mellan de anställda och förklara vad företagsnämnden har för uppgift. Cirka 2 500 personer, inklusive makar och makor möter upp.
Det danska paret Arne och Ester Villumsen visar under tre veckor upp radiostyrda båtar i Spegeldammen.
Lisebergsbadet blir restaurang? Det tänker sig Lisebergs ledning när badet ska rivas om två år. Man har redan skissat på ritningar. Trots avsaknad av allmänna friluftsbad i centrala Göteborg är Lisebergsbadet den enda attraktionen som inte går bra på nöjesfältet.
Göteborgs Universitet grundas i år. Den officiella invigningsbanketten äger rum i Rotundan den 2 oktober. Bland gästerna finns det svenska kungaparet vilket gör arrangemanget till det högtidligaste i Rotundans 14-åriga historia.
Arkitekten Axel Jonsson, som sedan 1924 så gott som uteslutande arbetat med Liseberg anställs från den 1 januari. Som kuriosa kan nämnas att han får en årslön på 10 000 kr.
Ett personalkontor byggs i Konserthallens västra flygel.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Bergbanan
- Bilbanan NY
- Bilkarusellen
- Blå tåget
- Flygkarusellen
- Gungorna
- Helikoptern
- Högsjöfart
- Lilla pariserhjulet
- Lilla radiobilbanan NY och sista säsongen
- Lustiga huset
- Pariserhjulet
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Radiobåtarna
- Spegelhallen
- Storsjöodjuret NY
- Svingoplan
- Virveln
Spel
- 13-spelet
- Atomspelet
- Automathall I
- Automathall II
- Casinospelet
- Crown & Anchor
- Dockspelet
- Erotikon
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kaffebörsen
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Namnspelet
- Pilkastningen
- Prisskjutningen
- Pyramiden
- Röksalongen
- Skarpskyttet
- Stilografen
Underhållning
Artister – ett urval
- 3 Bragazzi, 1-15 september Cabarethallen
- Arne Domnérus, 31 maj Konserthallen, 24 augusti Stora Dansbanan/Konserthallen
- Calle Jularbo, 9 juli Konserthallen
- Carl-Gustaf Lindstedt, 1 maj Stora friluftsscenen
- Charlie Norman, 1-15 juni Cabarethallen
- David Oistrakh, 9 juni Konserthallen
- Deep River Boys, 1-31 augusti Cabarethallen, 24 augusti Konserthallen
- Endre Wolf, 19 maj Konserthallen
- Flickery Flies, 1-15 juli Cabarethallen
- Gunn Wållgren, 26 maj-4 juli Lisebergsteatern
- Gunnar Björnstrand, 4 juli Filminspelning
- Harriet Andersson, 4 juli Filminspelning
- Hjördis Schymberg, 16 juni Konserthallen
- Hugo Hasslo, 7 juli Konserthallen
- Ingmar Bergman, 4 juli Filminspelning
- Jennie Tourel, 19 maj Konserthallen
- Karl Gerhard, 13 augusti Konserthallen, 10-12 september Lisebergsteatern
- Kerstin Dellert, 4 augusti Konserthallen
- Lasse Dahlquist, 2 maj Stora friluftsscenen, 16 juli Konserthallen
- Lill-Babs, 10 augusti Konserthallen
- Lys Assia, 20 augusti Konserthallen
- Margareta Kjellberg, 13 augusti Konserthallen
- Martin Ljung, 11 juni Konserthallen
- Max Hansen, 21 maj Konserthallen
- Moa Martinson, 13 augusti Konserthallen
- Nicolai Gedda, 25 augusti Konserthallen
- Povel Ramel, 11 juni Konserthallen
- Putte Wickman, 8 juni Konserthallen
- Simon Brehm, 10 augusti Konserthallen
- Sonja Stjernquist, 14 juli Konserthallen
- Sonya Hedenbratt, 24 augusti Konserthallen
- William Clauson, 21-23 augusti Lisebergsteatern
- Åke Söderblom, 1-31 juli Cabarethallen
Fakta
Öppethållande: 30 april-15 september.
Väder: Regnig och kylig sommar.
Entréavgift: 75 öre för vuxna (1 kr lördag-söndag efter kl. 18, 75 öre söndagar och helgdagar före kl. 18, 50 öre lördagar och helgdagsafton före kl. 18 och 25 öre måndag-fredag före kl. 18 ). 25 öre för barn.
Antal dagsbesökare (exkl. försålda säsongskort): 1 733 192 (1953: 1 764 414).
Försålda säsongskort: 2 606 (1953: 2 829).
Bästa dag: 1 maj, 39 430 gäster.
Sämsta dag: 4 maj, 1 950 gäster.
Lisebergsbadet öppet: 3 juni-25 augusti.
Antal badande: 32 048 (1953: 42 401).