Nyheter
Proppen ur på Lisebergsbadet
Efter 20 år i drift stängs Lisebergsbadet. Vikande besökssiffror, ökade kostnader och konkurrens från det nyöppnade Valhallabadet är förklaringen. Det sista doppet tas den 6 september men redan dagen efter är det full aktivitet i badet, om än av helt annan karaktär. En boxningsring byggs i bassängen och dit förlägger Ingemar Johansson sitt träningsläger inför EM-fighten mot italienaren Franco Cavicchi.
Bergbanan målas om
Sommaren 1955 bjuds fyra konstnärer in för att presentera designförslag för berg- och dalbanans nya utseende. Lisebergs styrelse fastnar för Knut Irwes futuristiskt alplandskap.
– Det här blir världens största oljemålning. 4 000 kvadratmeter, säger Irwe till Göteborgs-Posten i början av mars 1956.
Från september 1955 till april 1956 pågår arbetet (Irwe berättar att han endast tog ledigt juldagen och långfredagen). Förutom konstnären själv arbetar även 17 snickare och 15 målare på bergbanan. Inledningsvis utgår Irwe från en modell av banan. En modell som än idag finns bevarad på Liseberg. Den färgglada utsmyckningen har "årstiderna" som arbetsnamn, där Irwe tänker sig att färgsättningen från norrändan och bortåt ska ge associationer åt vår, sommar och höst.
Bara målarfärgen går på cirka 15 000 kronor. Hela arbetet, med nödvändigt byggnadsarbete, en ny entré till attraktionen, ett genomskinligt tak över Båtbanan och vissa förändringar i bergbanans silhuett kostnadsberäknas till totalt 125 000 kronor.
Jubilerande Jussi Björling uppträder – trots allt
Två dagar innan den planerade konserten med Jussi Björling rapporterar Göteborgs-Tidningen att storsångaren inte kan komma. Björling ligger på sjukhus efter att ha drabbats av magblödning, eller magsår som man troligen skulle säga idag.
Men den 1 augusti, dagen för spelningen, är han trots allt på plats på Liseberg. Magblödningen talas det tyst om men att Björling skålar med apelsinjuice, i stället för starkare drycker, säger en del om hans hälsotillstånd.
Konserten äger rum 25 år efter att Björling uppträdde på Liseberg för första gången. "Låter lite ålderstiget", säger han till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, men konstaterar samtidigt att han måste varit väldigt grön vid debuten.
Rotundan moderniseras
Rotundan genomgår en totalförändring inför vintersäsongen. Tiden kräver en mer internationell snits. Krigsstämning har bytts mot en glad nyfikenhet på den stora världen. Inte bara rock 'n' roll gör sitt intåg utan även den italienska vågen.
Ombyggnationen görs på initiativ av Arne Wimmerstedt, vd för Lisebergs Restaurant AB, som vill höja klassen från danshak, med tårta och läsk, till dansrestaurang. Detta år tar Lisebergs Restaurant AB även över driften av Rotundan.
Riviningen av den gamla Rotundan påbörjas den 10 maj och den nya slår upp portarna den 24 oktober. Lisebergs byggmästare Erland Tilly berättar att man under arbetets gång stött på en del överraskningar. Som att partiet mot Örgrytevägen hade sjunkit med 25-30 centimeter.
Precis som tidigare står dansen i centrum, men lokalen ska även användas som bankett- och föreläsningssal och till andra evenemang som kräver stor golvyta.
Arkitekterna Gunnar Aspe och Jack Renge har ritat den nya Rotundan, som nu anses vara en av Europas modernaste danssalonger. Färgsättning, dekorationer med mera står konstnärerna Olle Olsson och Maud Fredlin-Fredholm för. Totalt går bygget på cirka en miljon kronor och bland nyheterna märks bland annat följande:
1 500 personer kan numera roa sig i lokalen, vilket är betydligt fler än tidigare.
Den gamla entrén, som tidigare bestod av en smal gång från foajén till dansgolvet, ersätts med en större entré och större garderob, som dessutom är rökfri. Toaletterna är dubbelt så många som tidigare.
I entrén placeras tre lokaltelefoner och en rikstelefon.
En halvcirkelformad vägg, helt i glas och med teakträinramning, byggs mot parken (i riktning mot Huvudentrén, Stora dansbanan och Lisebergsteatern). Tillbyggnaden gör Rotundan 270 kvadratmeter större än tidigare.
Taket blir kupolformat - det gamla var platt. Taket är klätt med ljusa gipsplattor med mörka rektangelinslag. Genom dessa ”vimplar” blåser frisk luft in i lokalen.
Det nya dansgolvet är 650 kvadratmeter stort, med plats för 450 par. Golvet omgärdas av ett räcke i glasmosaik. Över golvet hänger en takkrona med 30 strålkastare som lyser i alla regnbågens färger och på golvet har den gamla springbrunnen tagits bort.
På markplanet byggs en ny grillbar, där det serveras grillade rätter, juicer, läsk och glass.
På övre plan finns också en ny bar - i en nöjeslokal som tidigare var ett fläktrum. Här är det meningen att ungdomarna ska umgås och spela musik på jukebox, lyssna på radio och titta på tv. Jukeboxen kostar hela 10 000 kronor. Lokalen, som rymmer 125 personer, döps till The Owl Club, eller Ugglerummet, vilket med tiden blir ett smått legendariskt tillhåll för ungdomen.
Malte Johnsons orkester står för musiken och första vokalist att beträda scenen är Ernestine Anderson från Texas, USA.
Rymdutställning i Konserthallen
24 augusti-16 september arrangeras en raket- och världsrymdsutställning i Konserthallen. Utställningen kallas ”Mellan fantasi och verklighet” och arrangeras i samarbete med Deutsches Raketen und Raumfahrt Museum och Folkreklam.
Det pratas om att en "rymdraket" ska avfyras på Liseberg, men så blir det inte. Riskerna för publiken anses vara för stora. Som kompensation bränner man i stället av ett pampigt fyrverkeri. Som kuriosa, och långt från rymdtemat, kan även nämnas att en modell av Nya Ullevi för första gången visas för allmänheten på denna utställning.
Ekonomiskt går utställningen back. Inkomsterna är knappt 22 000 kronor medan utgifterna uppgår till 78 900 kronor. För Liseberg innebär det en förlust på drygt 28 500 kronor. Som plåster på såren återbetalar Kungliga Generaltullstyrelsen tullavgiften på 4 000 kronor på det tyska utställningsmaterialet.
Kuriosa
Hårda tag mot bus och fylla
Den 1 oktober 1955 avskaffas motboken efter 40 år. Alla över 21 år får numera köpa hur mycket de vill på Systembolaget. Starköl, som tidigare var en receptbelagd apoteksvara, säljs vid systembolag och på restauranger, där den snabbt blivit populär.
Den nya alkoholpolitiken oroar Lisebergs ledning, som inför årets säsong tänker ta krafttag mot våldsverkare och fyllerister.
- Liseberg skall inte bli ett tillhåll för ligister. Det kommer inte att löna sig att busa här i år och vi kommer från allra första början att ta i med hårdhandskarna. Göteborgarna och deras familjer skall kunna glädjas på nöjesfältet, liksom de tiotusentals övriga besökare, utan att behöva störas av tråkiga element, säger Lisebergs vice vd Olof Calderon på pressvisningen den 27 april.
Han tillägger att "allt ofog kommer att stävjas, vi har för stort ansvar mot vår stora publik och vi kommer till lagens bokstav följa de anslag som vi satt upp lite varstans, där det heter att förtärande av spritdrycker på ej legitima platser kommer att beivras."
Polismästare Höfde berättar i en intervju med Göteborgs-Posten att polisen och Liseberg samarbetar för en god ordning i parken.
- Med tanke på den oroväckande fyllerifrekvensen sedan 1 oktober är det givetvis klart att vi särskilt har tänkt på Liseberg. Samarbetet mellan ledningen där och polisen är det bästa. Liseberg är ett välskött ställe som inte skall behöva komma i vanrykte för några få ligistelement. Det kommer att bli en ordentlig kontroll vid ingångarna och intet busliv kommer att tolereras, säger han.
Lisebergspolisen omfattar ett 30-tal man på lördagar, plus nöjesfältets egna ordningsvakter och ett antal förhyrda, varav flera i specialtjänst med hundar för att förhindra smygsupande i parken.
Efter säsongen anser Lisebergsledningen att ordningen varit bra i nöjesparken.
- De första veckorna förekom en del gäng som tog ton och spelade berusade. Vi kom på ett bra botemedel: vi tog hand om pojkarna och ringde upp deras föräldrar och meddelade att de fick komma och hämta sina söner, säger Olof Calderon.
Radioprogram sänds från Liseberg
Liseberg presenterar ett nytt radioprogram, kallat Lisebergskväll, med start den 4 juni. Programmet, som är en göteborgsk variant av det stockholmska Skansenkväll, sänds i program 2 på måndagar 19:30-20:00, men till skillnad från Skansenkväll spelas Lisebergskväll in under tak, närmare bestämt i den akustikförbättrade Konserthallen.
Att programmet spelas in på måndagarna beror på att det är en bra dag att boka artister på. Musiken står Lisebergsorkestern för, under ledning av Eric Johnsson. Konferencier är Radiotjänsts Rustan Älveby medan Allan Schulman står för produktionen.
Besökare döms till ringa våld mot tjänsteman
En lördagskväll besöker en man och hans fru Liseberg tillsammans med parets tvååriga dotter. När de strax innan stängning ska lämna nöjesparken upptäcker de att dottern är borta. Den oroliga frun ber ordningsvakten att få gå in och leta men nekas och ombeds lösa ny entrébiljett. Även mannen pratar med vakten men denne står på sig. Detta gör att den verbala diskussionen snart blir fysisk.
Exakt vad som händer i samband med detta försöker Göteborgs rådhusrätt reda ut i början av februari 1957. Åklagarsidan menar att mannen utsatts för misshandel och att vakten kunde löst situationen på ett betydligt smidigare sätt, medan försvaret hävdar att det i själva verket är vakten som utsatts för våld.
Tillslut fäller rätten mannen och konstaterar att denne med öppen hand tilldelat vakten en knuff i bröstet. Knuffen bedöms som ringa våld mot tjänsteman och straffet blir tio dagsböter.
Smått och gott
Akustiken i Konserthallen förbättras inför säsongen. Bland annat rivs den gamla scenen, som såg ut som en snäcka, och ersätts av en ny med plastreflektorer och nya textilier.
Den 16 mars lämnar Bengt Sterner sin tjänst som programchef. I pressen talas det om en schism mellan Lisebergs ledning och Sterner, som den senaste tiden inte varit nöjd med utformningen av sitt kontrakt. I väntan på en ersättare tar vd-sekreteraren Anita Ahlroth över arbetet med artistbokningarna.
Nya försök att minska buslivet på Liseberg. Berusade åker ut eller hamnar i den nya finkan.
Cabarethallen målas om i en färgton som harmonierar bättre med grönskan.
En tävling anordnas för att ta fram en ny affisch för Cabarethallen. Vinner gör Willy Hellsten som studerar reklam på Slöjdföreningens skola. Affischen föreställer en Clown där den stora vita magen ger plats åt programmet. Clownens händer är avtryck av konstnärens egna.
Utvecklingen av södra området fortsätter. Dels med nya åkattraktioner som Barnrallyt, Flygkarusellen, Kul på Hjul och Spegellabyrinten och dels med nya spelet Cuba-Cabano. Dessutom kamoufleras bryggeriet utanför parken bättre med ett flaggspel.
Inte nog med att Knut Irwe får äran att måla om Bergbanan. Han får även i uppgift att dekorera radiobilbanans mastbeprydda tak. På taket fanns åkattraktionen Helikoptern tidigare.
American Bar blir dubbelt så stor.
20-åriga mannekängen Kennie Bengtsson utses till årets Miss Liseberg.
För första gången testas helautomatiska spärrar i någon av Lisebergs entréer, närmare bestämt i den södra. Allt gästerna behöver göra när de kommer till entrén är att lägga i 1 krona eller 50 öre for att slippa in utan köbildning. Slår försöket väl ut kommer alla entréspärrar att bli automatiska.
En liten italiensk servering placeras på Södra terrassen. Dekorerad av Knut Irwe, konstnären bakom Bergbanans nya utseende.
Den nya amerikanska modedansen rock 'n' roll visas för första gången upp på Liseberg. Det sker på Stora dansbanan den 6 september där två professionella danspar från Stockholm visar hur det ska gå till.
Gullan Jonsson fyller 50 den 29 augusti. Gullan är gift med Nisse Jonsson och tillsammans driver paret Veckans Revy. Gullan ansvarar bland annat för biljettförsäljningen och syr kläder till revyn.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Barnrallyt NY
- Berg- och dalbanan
- Bilkarusellen
- Båtbanan
- Flygkarusellen NY
- Kul på Hjul NY
- Lilla Pariserhjulet
- Paris
- Pariserhjulet
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Rotor
- Spegelhallen
- Spegellabyrinten NY
- Spökkvarnen NY
- Spöktåget NY
- Swing-O-Plane
- Virveln
Spel
- 13-spelet Sista säsongen
- 15-spelet
- Atomspelet
- Automathall I
- Automathall II
- Björnskyttet
- Casinospelet
- Crown & Anchor
- Cuba-Cabano NY
- Dockspelet
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kaffebörsen
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Namnspelet
- Pilkastningen
- Pyramiden
- Röksalongen
- Skarpskyttet
- Stilografen
- Strumpspelet
Underhållning
Artister – ett urval
- Arne Domnérus orkester, 7 augusti Konserthallen
- Brita Borg, 9 juli Konserthallen
- Brita Hertzberg och Einar Beyron, 27 juni Konserthallen
- Charles Trenet, 16-30 juli Cabarethallen
- Deep River Boys, 1-15 juli Cabarethallen, 2 juli Konserthallen, 31 juli Cabarethallen
- Gloria Davy, 20 juni Konserthallen
- Golden Gate Quartet, 11 juni Stora friluftsscenen
- Gunn Wållgren, 6 juli-14 augusti Lisebergsteatern
- Gunnar "Siljabloo" Nilson, 4 juni Konserthallen
- June Richmond, 27 maj Stora friluftsscenen
- Jussi Björling, 1 augusti Konserthallen
- Kjerstin Dellert, 13 juni Konserthallen
- Karl Gerhard, 1 maj Stora friluftsscenen och 10 augusti Konserthallen
- Lasse Dahlquist, 11 juni Konserthallen
- Lena Horne, 3 juli Konserthallen och Stora friluftsscenen
- Max von Sydow, 25 maj-3 juli Lisebergsteatern
- Mona Baptiste, 1-15 augusti Cabarethallen
- Nicolai Gedda, 15 augusti Konserthallen
- Putte Wickmans orkester, 17-19 juli Stora dansbanan
- Robert Shaw Chorale and Orchestra, 23 maj Konserthallen
- Sigge Fürst, 13 maj Konserthallen
- Siw Malmkvist, 4 juni Konserthallen
- Sonya Hedenbratt, 4 juni Konserthallen
- Sonja Stjernquist, 1-15 juni Cabarethallen och 4 juni Konserthallen
- Truxa 16-31 augusti, Cabarethallen
- Åke Falck, 9 juli Konserthallen
- Åke Söderblom, 2 juli Konserthallen
Fakta
Öppethållande: 28 april-16 september.
Väder: En ovanligt regnig och kylig sommar.
Entréavgift: 1 kr för vuxna (50 öre vardagar före kl. 18). 50 öre för barn (25 öre vardagar före kl. 18).
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 748 212 (1955: 1 833 541).
Försålda säsongskort: 2 559 (1955: 2 211).
Bästa dag: 20 maj, 38 471 gäster.
Sämsta dag: 11 september, 1 241 gäster.
Lisebergsbadet öppet: 3 juni-25 augusti.
Antal badande: 35 107 (1955: 54 017).