Nyheter
Dödsolycka i bergbanan
Den 28 april, dagen efter premiären, inträffar en olycka i Berg- och dalbanan. Två bröder slungas ur sin vagn och blir påkörda av tåget. Den ena, 28 år gammal, skadas så allvarligt att han avlider. Den andre, 22 år gammal, får svåra krossår i huvudet, blir blind på höger öga och förlamad i vänster sida.
Drygt ett år senare kommer domen i rådhusrätten: En 57-årig vaktmästare på bergbanan döms för vållande till annans död och vållande till svår kroppskada. Han döms att betala sammanlagt 1 011 kr till dödsboet efter den avlidne mannen och 69,50 kr till den skadade brodern.
Rådhusrätten finner det genom vittnesmål styrkt att spärrbommen i brödernas vagn varit öppen vid olyckstillfället. Man finner det även uteslutet att bröderna, som aldrig åkt bergbana förut, själva kunnat öppna spärrbommen under resans gång. Man anser alltså att vaktmästaren oavsiktligt missat att stänga den aktuella bommen. Samtidigt anser man att arbetsförhållandena på olycksdagen, samt det faktum att mannen gjorde sin blott andra arbetsdag på bergbanan, ska ses som förmildrande omständigheter.
Målet fortsatte senare med en skadeståndsdel där krav på mellan 150 000 och 200 000 kr restes mot vaktmästaren. Oklart hur den delen slutade.
Nisse Jonsson dör
Tre dagar efter dödsolyckan i Bergbanan inträffar ännu ett tragedi. Nisse Jonsson, Veckans Revys populära direktör, författare, regissör och allt-i-allo, avlider hastigt onsdagen den 1 maj efter att ha drabbats av en blodpropp i hjärtat. Nisse, som blev 53 år, hade med framgång drivit Veckans Revy sedan starten 1942.
Onsdagens föreställningar ställs naturligtvis in men kommer snart igång igen. The show must go on... Efter Nisses död tar hans fru Gullan över verksamheten under resten av året.
- Jag hade följt min makes arbete under ett kvarts sekels revyskapande. De många åren har lärt mig en hel del. Det var bara att arbeta vidare på det sätt Nisse lärde mig, säger hon till Expressen.
Hur revyns framtid ser ut är efter säsongsavslutningen oviss. Eric Bergendahl, mångårig Lisebergare, tycker att den senaste revyn var en av de bästa. Han hoppas att Gullan vill fortsätta som revydirektör.
- Liseberg behöver Nisse Jonssons revyer. Och hon klarar hans jobb fint, säger han.
1958 går jobbet till en blivande Lisebergslegendar – Sten-Åke Cederhök.
Amerikansk sensation årets stora attraktionsnyhet
Round Up heter årets hetaste åkattraktion. Den kommer från USA och har enligt uppgift aldrig visats i Europa. Attraktionen snurrar på spetsen av en axel som reser sig under åkturen. Den roterande skivan står till slut på kant och når då 15 meter upp i luften. Leveransen över Atlanten dröjer så Round Up har premiär först i slutet juni.
I samband med premiären anordnas en namntävling för att döpa attraktionen. Tydligen duger inte det engelska Round Up. Vinnande förslag blir Yrhättan, men det namnet får aldrig fäste utan attraktionen heter Round Up under åren på Liseberg.
Succé för Patachou i Cabarethallen
Den franska storstjärnan Patachou uppträder i Cabarethallen 16-31 juli. Det är tredje gången som hon besöker Sverige men första gången i Göteborg. Enligt uppgift får hon det högsta gage som någonsin betalats ut till en artist på Liseberg.
Och succén låter inte vänta på sig. Press och publik är lyriska över vad sångerskan presterar från scenen. ”Magnifikt Patachou”, ”Franskt fyrverkeri på Liseberg” och ”Cabarethallens mest applåderade artist” är några av rubrikerna dagen efter premiärföreställningen.
Prinsessan beskyddar blomsterutställning
Trädgårdsintresset är på topp i Göteborg. Vackra parkområden och välskötta täppor framför villor och radhus vittnar om detta. Passande då att en Internationell blomsterutställning arrangeras i Konserthallen 6-15 september. Ett 50-tal utställare från England, Tyskland, Holland, Danmark och Sverige deltar i utställningen som är ett samarrangemang mellan Liseberg, Göteborgs Blomsterhandlareförening, Göteborgs Handelsträdgårdsmästareförening och Västra Sveriges Trädgårdsmannasällskap.
Utställningen öppnas den 6 september av kyrkoherde Albin Rosengren, i närvaro av bland andra utställningens beskyddare Prinsessan Margaretha. Prinsessan är dotter till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, och äldsta syster till Sveriges blivande kung, Carl XVI Gustaf.
Rotundan växer - The Gold Nugget öppnar
När Rotundan öppnar för vintersäsongen är det nyligen ombyggda danspalatset 200 kvadratmeter större än tidigare. Det innebär att lokalen numera rymmer 2 000 personer i stället för 1 400. Anledningen till ökningen är att Liseberg får använda lokaler som tillhör Varabolaget, som driver Vara-restauranten vägg i vägg med Rotundan.
I det nya utrymmet öppnar en ny klubb, kallad The Gold Nugget. Det är en förströelse- och hobbylokal som innehåller skjutbanor, spelautomater och annat som tidigare bara funnits ute i nöjesparken.
Kuriosa
Europamästaren ”Ingo” hyllas på Liseberg
Söndagen den 19 maj försvarar Ingemar Johansson sin Europamästartitel i tungvikt genom att i den femte ronden knocka utmanaren Henry Cooper på en fullsatt Johanneshovs Idrottsplats i Stockholm. Dagen efter är han tillbaka i Göteborg och tar under kvällen emot hyllningar på Liseberg.
Efter intervju och autografskrivning vid Friluftsscenen tar Ingemar över taktpinnen från kapellmästare Lennart Hillman. Med viss assistans av Hillman leder ”Ingo” Spårvägens Musikkår genom den specialkomponerade marschen ”Knockout”.
Efter det officiella framträdandet avslutar Johansson kvällen tillsammans med flickvännen på Stora dansbanan.
Dålig scenbelysning på Lisebergsteatern
Lisebergsteaterns konstnärliga ledare Per-Axel Branner gör under sommaren ett uttalande i pressen som gissningsvis inte uppskattas av Lisebergs ledning. Inför premiären av sommarens andra komedi, Luftombyte, konstaterar Branner att det inte heller i år har gjorts något för att ordna belysningsfrågan.
- Den belysning som nu finns på teatern är primitiv och tungarbetad. Det läggs ner sådana ofantliga summor på andra områden inom nöjesparken så man tycker att den jämförelsevis ringa kostnaden som modernisering av scenbelysningen skulle dra med sig inte skulle behöva betyda alltför mycket, säger han till Ny Tid.
Namntävling döper ponnyföl
Den nya ponnyhagen vid Lilla paviljongen är ett populärt tillhåll för alla barn, särskilt efter att två söta ponnyföl kommer till världen.
- Intresset för ponnyridningen har varit mycket stort i sommar. Hittills har inte mindre än 8 000 barn roat sig med att ta en ridtur i parken, säger greve Carl Johan Lewenhaupt till Göteborgs-Posten i början av augusti.
Flera av barnen är nyfikna på vad fölen heter, men faktum är att de saknar sådana. Därför utlyser Göteborgs-Posten, tillsammans med Liseberg och greve Lewenhaupt en namntävling. De vinnande förslagen blir Kasper och Lise-Lott. Kasper är som bekant namnet på Lisebergs symbol i sommar.
Rena lekstugan för idrottsstjärnor
Ett populärt inslag under sommaren är underhållningsprogrammet Barnens lekstuga på Polketten. Sven Tjuslings trio svarar för musik, lekar och tävlingar. En av höjdpunkterna är ”Fem stjärnor i femkamp” där elitidrottsmän tävlar mot varandra på hopfällbar konstcykel och på sparkcykel.
Bland stjärnorna märks Europamästaren i tungviktsboxning, Ingemar Johansson, löparstjärnan Dan Waern, den gamle fotbollsstjärnan Sven Rydell, den olympiska mästaren i gymnastik William Thoresson, olympiska mästaren i brottning Olle Anderberg, Blåvittstjärnan ##Bengt ”Fölet” Bengtsson, Gaisditon Karl-Alfred Jakobsson och boxaren Thörner Åhsman##.
Publiken dissar jazzstjärna
Jazzsångaren och bandledaren Billy Eckstein gör ett uppmärksammat framträdande på Friluftsscenen den 18 augusti. Eller två om man ska vara noga; ett klockan åtta och ett två timmar senare. Recensionerna är överlag positiva, men mellan raderna framgår att publiken är besviken. Den korta speltiden (Eckstein sjunger bara i tjugo minuter) anses vara anledningen, men även andra faktorer tycks ligga bakom missnöjet.
”Att hans genre inte riktigt gick in i den minst sagt heterogena Lisebergspubliken märktes tyvärr av den avfolkning som skedde kring Spegeldammen efter ett par nummer. […] Man går inte från en artist när denne är mitt uppe i ett nummer. Vanlig hövlighet fordrar att man stannar till dess det aktuella numret är avslutat”, skriver Göteborgs-Postens skribent Chick.
En som inte håller med är signaturen Oscar som i en insändare i tidningen Ny Tid uttrycker sin åsikt.
”Tror ni verkligen att vad smörja som helst kan få uppträda här i landet och att vi ska godtaga sådana. Nej, ledningen för Liseberg bör inte dra hit hur dåliga sångare som helst. […] Publiken var mycket missnöjd. Att några ungdomar applåderade det bevisar blott att de inget begrep”, står det bland annat.
I korthet
- Sveriges statsminister Tage Erlander håller tal i samband med ABF:s festprogram i Konserthallen den 22 augusti.
- Edith Segerstedts orkester tar över som huvudband på Polketten efter Kryssprickarna.
- En uteservering byggs utanför Rotundans glasfasad, mot Stora dansbanan.
- Davy Crocketts Jaktstuga, skjutbanan Safari och kraftmätaren Kanonen är nya för året.
- Konstnären Knut Irwe, som låg bakom Bergbanans nya utseende 1956, får i år i uppdrag att dekorera byggnaderna som ligger mellan Bergbanan och Cabarethallen. Tillsammans med sina målare passar han samtidigt på att kompletteringsmåla Bergbanan.
- Veckans revys innandöme får en välbehövlig ansiktslyftning. Nytt tak i blått och väggar i rött medan alla krusiduller tas bort. Förbättrad belysning och en ny ridå hör också till nyheterna.
- I Lilla paviljongen är det kasperteater varje onsdag, lördag och söndag.
- Konserthallen utrustas med en ultramodern högtalaranläggning, som ett komplement till de akustikförbättringar som gjordes ifjol. Antalet loger bakom scenen ökar dessutom.
- Barnrallyts bana förlängs och längs spåret placerades leksaker i jätteformat.
- Liseberg får en ny symbol – kasperdockan Kasper.
- Den 5 juni, till klockan 7 på morgonen den 6 juni, hyr Knäppupp-gänget, med Povel Ramel i spetsen, Huvudrestaurantens festvåning för sin personalfest.
- Det är ett rejält släktkalas i Rotundan den 23 juni. Hela 536 medlemmar ur släkten Utbult träffas och äter middag.
- 85 år och still going strong! Hugo Alfvén, en av landets främsta tonsättare, leder trots sin höga ålder Siljanskören när den uppträder på Liseberg under sommaren. Alfvén har varit körens ledare i hela 53 år.
- Under sommaren köper Liseberg den cirka 1 600 kvadratmeter stora Rothska fastigheten. Köpet innebär att nöjesparken nu har ett sammanhängande område på cirka 9 000 kvadratmeter längs Mölndalsån från Korsvägen till järnvägen.
- En udda attraktion visas upp i parken: Sveriges näst äldsta ångdrivna brandspruta. Den kulturhistoriska klenoden, som byggdes 1872, går att bevittna i en monter mellan Polketten och Bergbanan.
Attraktioner
- Bergbanan
- Bilkarusellen
- Båtbanan
- Flygkarusellen
- Häxkitteln NY
- Kul på hjul
- Pariserhjulet
- Ponnyridning NY
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Round up NY
- Spegelhallen
- Spegellabyrinten
- Spöktåget
- Svingoplan
- Virveln
Spel
- Atomspelet
- Automathall I
- Automathall II
- Björnskyttet
- Casinospelet
- Crown & Anchor
- Cuba-Cabano
- Davy Crocketts Jaktstuga NY
- Dockspelet
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kaffebörsen
- Kanonen NY
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Namnspelet Sista säsongen
- Pilkastningen
- Pyramiden
- Röksalongen
- Safari NY
- Skarpskyttet
- Strumpspelet
Underhållning
Artister – ett urval
- 3 Bragazzi, 1-15 september Cabarethallen
- Artur Rolén, 14 maj Stora friluftsscenen
- Billy Eckstine, 18 augusti Stora friluftsscenen
- Charlie Norman, 16-31 maj Cabarethallen
- Deep River Boys, 16-27 juli Stora friluftsscenen
- Edgar Bergen, 3-4 augusti Konserthallen
- Egon Kjerrman, 22 augusti Konserthallen
- Elisabeth Söderström, 31 juli, 6 och 8 augusti Konserthallen
- Elof Ahrle, 12 maj Stora friluftsscenen
- Gunn Wållgren, 5 juli- Lisebergsteatern
- J.J. Johnson Quintet, 5 juli Konserthallen
- John Elfström, 14 maj Stora friluftsscenen
- June Richmond, 19 och 26 maj Stora friluftsscenen
- Jussi Björling, 28 juli Konserthallen och Stora friluftsscenen
- Karl Gerhard, 4 juni Stora friluftsscenen
- Kjerstin Dellert, 8 juli Konserthallen
- Lasse Dahlquist, 11 augusti Stora friluftsscenen
- Leoni, 9-15 september Stora friluftsscenen
- Maureen Forrester, 12 juni Konserthallen
- Owe Thörnqvist, 7 maj Stora friluftsscenen
- Patachou, 16-31 juli Cabarethallen
- Per Grundén, 6 och 8 augusti Konserthallen
- Peter Freuchen, 8 maj Stora friluftsscenen
- Rolf Björling, 24 maj Konserthallen
- Sigge Fürst, 28 april Stora friluftsscenen
- Tage Erlander, 22 augusti Konserthallen
- The Peters Sisters, 16-30 juni och 1-15 september Cabarethallen
- Ulla-Bella, 7 maj Stora friluftsscenen
- Åke Grönberg, 9 juli Stora friluftsscenen
Fakta
Öppethållande: 27 april-15 september.
Väder: En ovanligt kall och regnig sommar.
Entréavgift: 1 kr för vuxna (50 öre vardagar före kl. 18). 50 öre för barn (25 öre vardagar före kl. 18).
Antal dagsbesökare (exkl. försålda säsongskort): 1 655 702 (1956: 1 748 212).
Försålda säsongskort: 1 948 (1956: 2 559).
Bästa dag: 8 september, 31 861 gäster.
Sämsta dag: 6 maj, 1 703 gäster.