Nyheter
Karl Gerhard inviger Stjärnscenen
1960 presenteras Stjärnscenen – en hypermodern scen utrustad med det senaste inom ljud och ljus. Först ut på scenen är den göteborgska jazzsångargruppen The Skyliners. Den officiell invigningen äger rum den 30 april och förrättas av revykungen Karl Gerhard. Bland artisterna som uppträder på Stjärnscenen detta år märks, förutom Gerhard, även Monica Zetterlund, Siw Malmkvist, Annalisa Ericson, Sonya Hedenbratt, Lasse Dahlquist och The Frazers, som senare byter namn till The Spotnicks.
Ronnie Hartley tar över på Rondo
Det blir kapellmästarbyte på Rondo inför vintern. Veteranen Sören Ahrnot får kliva åt sidan för danske kollegan Ronnie Hartley. I pressen talas det om en schism mellan Liseberg och Ahrnot, men restaurangdirektören Arne Wimmerstedt försäkrar att så inte är fallet.
– Vi har länge funderat på att försöka lansera en ny stil på vinter-Rondo. Att vi vände oss till Ronnie Hartley beror på att han är mycket populär bland ungdomen här och dels vill vi åstadkomma en mera kontinental och variationsrik stil, säger han.
Många är kritiska till beslutet. Framför allt de som värnar om, och uppskattar, jazzmusik. En av dessa är Ingmar Glanzelius, som i en krönika i tidningen Ny Tid skriver följande:
"Det riktigt oförståeliga i detta är väl att sätta en violinist framför en fullbesatt dansorkester. Violinisten måste i sådana fall vara av ypperlig klass och ha en stark personlighet. Ronnie Hartley har väl ännu knappast visat någotdera."
Merparten av musikerna i Ahrnots orkester stannar ändå kvar med Hartley, som överraskar jazzvännerna genom att ta med Jan Johansson, en av Sveriges främsta jazzpianister, i bandet. Ronnie Hartley, som vid tillfället redan spelar på Huvudrestaurangen och sommar-Rondo, blir trots kritiken en av Lisebergs största profiler och gör sitt sista framträdande sommaren 2007.
Liseberg blir djurpark
9-18 september förvandlas Liseberg till djurpark. Att ha djur på Liseberg är ingen ny företeelse men detta år går man ”all in”. Djurparken, som arrangeras tillsammans med Furuviksparken och Lions Club i Göteborg innehåller en zoologisk trädgård med lejon, apor, antiloper, zebror, fåglar och flera andra djur.
I spegeldammen simmar svanar och sjölejon, i Lilla paviljongen uppträder schimpanser och kapucinapor och på bergets sluttningar strövar lamadjur och får. Två lejonungar från Köpenhamns zoo gör ett mycket uppskattat gästspel.
Djurparken blir en publiksuccé - på tio dagar besöks Liseberg av 215 000 människor. Söndagen den 11 september sätts nytt dagsrekord - 50 273 gäster! Det är första gången i nöjesparkens historia som man överstiger 50 000 dagsbesökare. Det tidigare rekordet var 49 216. Djurparken återkommer även 1961.
Unikt postkontor i parken
Den 15 juli öppnar ett av Sveriges mest unika postkontor på Liseberg. Inredningen i familjen Nonnens gamla lusthus görs om så att den överensstämmer med ett postkontor från 1870-talet. Med tillstånd av Kungliga Generalpoststyrelsen får Liseberg tillstånd att driva eget postkontor samt använda datumstämpel med motiv från nöjesparken.
Intresset för det nya postkontoret är mycket stort. Hela 37 377 brev, som antingen lämnas in på kontoret eller läggs i någon av brevlådorna i parken, förses med den speciella datumstämpeln.
Mer och billigare Liseberg!
Förändrade öppettider är en av årets nyheter. Liseberg öppnar redan klockan tolv på vardagar, tre timmar tidigare än föregående säsong.
– Vi har beslutat att öppna parken tidigare för att glädja dem som inte har möjlighet att komma till oss på kvällarna. Vi tänker i första hand på husmödrarna och de gamla. Nu kan mammorna ta barnen med sig till Liseberg och äta en god lunch och under tiden tar våra lekledarinnor hand om barnen, säger Lisebergs vd Einar Ekström.
Även karusellerna startar tidigare än förr om åren och under högsäsongen stänger parken först vid midnatt. Det blir samtidigt billigare att lösa entrébiljett. 25 öre kostar det klockan 12-15 på vardagar (den tiden var parken alltså stängd 1959), 25 öre 15-18 (kostade 50 öre 1959) och 50 öre efter 18 (kostade 1 kr 1959).
Filmnostalgi med Farfars bio
Den filmhistoriska utställningen Farfars bio äger rum i Konserthallen 20 maj-6 juni. Utställningen, som är den största av sitt slag någonsin i landet, innehåller bland annat två biografer från sekelskiftet där filmer från 1910- och 1920-talet visas.
Bland en mängd utställningsföremål märks Edisons kinetoscope, tittskåp, fonografer, trolltrummor, projektorer, praxinoscope och filmer. Legendariska filmfotografen ##Gustaf ”Film-Bengt” Bengtssons## kamera visas också liksom en mängd unika filmprogram, bioannonser och fotografier. Dessutom deltar ett tiotal filmbolag med information om kommande filmer.
Konserter i Lisebergsteatern
En nyhet för året är att Lisebergsteatern används för solistkonserter. Bland artisterna som uppträder i den intima lokalen märks den världsberömda svenska operastjärnan Elisabeth Söderström och den estnisk-svenska pianisten Käbi Laretei, som vid tillfället är gift med regissören Ingmar Bergman. Experimentet med konserter i Lisebergsteatern skrotas efter sommaren 1963.
Lasse Dahlquist firas på 50-årsdagen
Vissångaren och Lisebergsprofilen Lasse Dahlquist fyller 50 år den 14 september och firas med ett extra festprogram i parken. Ett av de mest uppskattade inslagen är musiken på "Brännö brygga" som byggs i Spegeldammen. Därifrån underhåller Spelmanspojkarna och Åke Fagerlunds kapell med Dahlquists populäraste melodier.
Jubilaren själv sjunger från Festvåningens balkong och kalaset avslutas med ett festfyrverkeri, med bild och text från Dahlquists sångskatt.
Kuriosa
Quincy Jones flyr ösregnet
Quincy Jones, vid tillfället känd jazzmusiker och bandledare men 30 år senare mer känd som producent till Michael Jackson, spela med sitt storband på Stora scenen den 12 juli. De mörka molnen har länge hängt tunga över Liseberg och plötsligt börjar det att ösregna. Och blåsa. Ovädret tvingar Jones och hans musiker att snabbt lämna scenen.
Tidningen Ny Tid skriver: Mitt i en melodi, mitt i uppträdandet på stora scenen på Liseberg, kom störtregnet och musikerna fick rädda instrument, noter och sig själva in bakom kulisserna".
Konserten avbryts. I stället får bandet invänta spelningen på Stora dansbanan senare på kvällen, som lägligt nog är belägen under tak.
Ingen striptease i Cabarethallen
Efter flera framgångsrika decennier börjar det knaka i fogarna för varietéunderhållningen i Cabarethallen. Publiktillströmningen är inte vad den en gång var och man tar till de knep som finns för att locka tillbaka publiken. För att få bättre flyt i föreställningen klämmer man exempelvis in små sketcher, signerade Gösta Bernhard, i skarven mellan de olika numren.
Liseberg är inte ensam om vikande publiksiffror. Varietéerna ute i Europa för en förtvivlad kamp och flera av dem har tvingats stänga. På de flesta håll försöker man återerövra publiken med hjälp av striptease, men det är inte aktuellt på Liseberg försäkrar nöjesparkens vice vd Olof Calderon.
- Vi har alltid varit måna om att bjuda på program av klass och den linjen ska vi följa, säger han.
Malte Johnson - kritiserad legendar
Malte Johnson, som i över 15 år fått legendarstatus bland de dansande på Liseberg, håller sedan i fjol till i orkesterdiket i Cabarethallen där han leder Lisebergsorkestern. För första gången på länge (kanske rent av någonsin) får Malte och hans musiker kritik. Ljudbilden de skapar anses av många vara skränig, högljudd och bullrig. Kritiken kommer främst från den lite äldre Cabarethallspubliken, som minns Oscar Mayrhausers – och även Karl Bornfors – dagar i orkesterdiket.
”Fortsätter det i den här stilen har man snart nått cirkusorkesterns nivå, "låt oss få tillbaka det sobra fina ackompanjemanget som utmärktes av mjuk och behaglig underhållningsmusik” och ”dånet som nu väller fram ifrån orkesterdiket frammanar osökt - både syn- och hörbarligen - bilden av ett i full gång varande plåtslageri” är några av de åsikter som framförs denna sommar.
Bakläxa för Ekebackens alkoholförsäljning
Under våren skriver Göteborgs-Postens chefredaktör Harry Hjörne en krönika i GP om nykterhetsförhållandena i Göteborg, speciellt bland ungdomen. Krönikan leder till en insändare där en person kritiserar Liseberg i allmänhet och Restaurant Ekebacken i synnerhet. I insändaren går bland annat att läsa: "Mest bedrövligt var det att se tonåringar som redan vid ankomsten vinglade och uppträdde påfallande högljutt men ändå utan hinder serverades vad som önskades."
Hjörne, som även är vice ordförande i Liseberg AB:s styrelse, väljer att inte publicera insändaren. I stället skickar han den till Lisebergs vd Einar Ekström. Ekström läser insändaren och skriver sedan ett brev till ledningen för Hotell AB Eggers, som driver Ekebacken.
I brevet, som är daterat 9 maj 1960, kräver Ekström bättring. Det står bland annat:
"Tyvärr måste jag personligen kunna konstatera att serveringen därstädes icke bedrives på det sätt som är i överensstämmelse med Lisebergs målsättning. I går, söndag, hände det t.ex. att ambulans fick tillkallas för att hämta en äldre man som på Ekebacken serverats sherry i sådan mängd att han stöp på golvet. Vin- och ölserveringen på Ekebacken måste skötas med största omdöme och med tillräcklig restriktivitet. Det får icke vara så att serveringens huvudsyfte blir att så många flaskor vin och öl skall gå åt som möjligt."
För att betona allvarligt avslutas brevet: "Jag skulle vilja föreslå Eggers högsta ledning att själv ingripa och ställa förhållandena till rätta. Detta torde vara bättre än att vänta till dess systemdirektör Töpffer själv ingriper. Jag ber Eder betänka att detta är en mycket allvarlig sak."
... och i övrigt
- Giovanni Galligani gör sin sista säsong på Liseberg. Sedan starten 1923 har han drivit ett antal försäljningsställen där det sålts glass, korv, dricka och liknande.
- En ny parkeringsplats för 75 bilar byggs på Sofieroområdet.
- Friluftsscenen byter namn till Stora scenen.
- Monte Carlo, Bowlinghallen, Souvenirspelet, Pralinen och Tipsspelet är nya för året.
- Lisebergsteatern utvidgas med balkong och foajé vilket ökar publikkapaciteten från 337 till 451. Dessutom byggs en rymlig och trivsam uppehållsplats för publiken under pauserna. Välkomna nyheter då allt detta saknats sedan teatern såg dagens ljus 1948. Salongen går nu i blått och rött medan foajén går övervägande i grått. Tanken är att teatern nu även ska kunna användas vintertid.
- I mitten av juni spelas delar av långfilmen Åsa-Nisse som polis in i parken.
- Racerbanan får ett nytt golv.
Att dansa på Polketten är från och med i år gratis före klockan 15. - Biljetterna till Lisebergsteatern, som tidigare kostat antingen 8 eller 10 kronor, finns nu i följande prisklasser: 3, 5, 6, 7, 8 och 10 kronor.
- Den idrottsintresserade kan följa OS i Rom på TV i såväl Konserthallen i Ugglerummet på Rondo. På Rondo finns det nu även plats för fler gäster än tidigare. Det är dukat för 1 200 besökare. Och scenen görs om - den glittrar nu av lampor i alla regnbågens färger medan bakpartiet får fem ridåer.
- Det går att spela på nymodigheten V5 i parken. En "fluga" som bland annat tas upp i Veckans revys Satsa på oss!
- För första gången har Huvudrestauranten lunchöppet klockan 12-14, med musik av en trio ur Ronnie Hartleys orkester.
- I samarbete med Ullevi skapas Lisebergskrukan. Det är ett pris som vid större evenemang på Nya Ullevi exempelvis delas ut till den bästa idrottsmannen från Göteborg eller vid landskamper till bästa svensk.
- Sveriges Radios och SJ:s program "Sommartåget" stannar till i Göteborg och Liseberg. I programmet får nio Umeåbor resa runt i landet och uppleva nya miljöer. Programledare är Pekka Langer.
- Den 10 september tackas Örgryte IS och fotbollslandslagets stjärna Agne Simonsson av på Stjärnscenen inför det stundande proffsäventyret i Real Madrid. Simonsson tilldelas Lisebergskrukan.
- I samarbete med Skandinaviska Banken öppnas ett kontor vid Huvudentrén där Lisebergs gäster kan växla utländsk valuta.
Attraktioner
- Barnens paradis NY
- Barnkarusellen
- Barnrallyt
- Bergbanan
- Båtbanan
- Djungelexpressen NY
- Flygkarusellen
- Kul på hjul
- Pariserhjulet
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Round up
- Spegelhallen
- Spegellabyrinten
- Spökslottet
- Svingoplan
- Virveln
Spel
- 13-spelet
- 15-spelet
- Automathall I
- Automathall II
- Björnskyttet
- Bowlinghallen NY
- Casinospelet
- Crown & Anchor
- Cuba-Cabano
- Davy Crocketts Jaktstuga
- Dockspelet
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kaffebörsen
- Kalasspelet
- Kanonen
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Lyxspelet
- Monte Carlo NY
- Pilkastningen
- Pralinen NY
- Pyramiden
- Safari
- Skarpskyttet
- Souvenirspelet NY
- Stjärnspelet
- Tipsspelet NY
Underhållning
Artister – ett urval
- Annalisa Ericson, 15 maj och 12 juni Stjärnscenen
- Birgit Nilsson, 3 augusti Konserthallen och Stora scenen
- Carli Tornehave, 24 augusti Stjärnscenen
- Carroll Glenn, 25 augusti Lisebergsteatern
- Charlivels, 2-18 september, Cabarethallen
- Deep River Boys, 29 augusti-4 september Stjärnscenen
- Eddie Calvert, 30 maj-6 juni Stjärnscenen
- Elisabeth Söderström, 18 augusti Lisebergsteatern
- Gösta Bernhard, 2-15 och 17-31 juli, 2-15 augusti och 4 september Cabarethallen
- Jacqueline Boyer, 15 och 17 juli Stjärnscenen
- Karl Gerhard, 30 april Stjärnscenen
- Käbi Laretei, 11 augusti Lisebergsteatern
- Lasse Dahlquist, 24 juli Stjärnscenen och 14 september Huvudrestaurangens festvåning
- Mattiwilda Dobbs, 8 september Lisebergsteatern
- Max Hansen, 25-26 maj och 21 augusti Stjärnscenen
- Maurizio Pollini, 2 juni Lisebergsteatern
- Monica Zetterlund, 11 maj Stjärnscenen
- Nicolai Gedda 7 augusti Stora scenen
- Per Grundén 6 juni Stora scenen
- Quincy Jones storband, 12 juli Stora scenen och Stora dansbanan
- Siw Malmkvist, 10 juni Stjärnscenen
- Sonya Hedenbratt, 17 juli Stjärnscenen
- Sten-Åke Cederhök, hela sommaren Veckans revy
- Swe-Danes, 20 juli Stora scenen
- The Frazers, 3 och 17 juli Stjärnscenen
- William Clauson, 9 juni Lisebergsteatern
Bildkavalkad
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Trångt bortåt södra området. Bergbanan till vänster och Ekebacken till höger. Längst bort skymtar spelhuset Monte Carlo, en av årets nyheter. Den höga skorstenen tillhör Eriksbergs Bryggeri som ligger rakt över vägen från Liseberg.
Fakta
Öppethållande: 27 april-18 september.
Väder: Ganska regnig och kylig sommar, men vädret var ur Lisebergssynpunkt ganska bra.
Entréavgift: 1 kr för vuxna (50 öre vardagar kl. 15-18 och 25 öre vardagar kl. 12-15). 50 öre för barn (25 öre vardagar före kl. 15). Under det påkostade programmet 9-19 september är entrén 2 kr efter kl. 12 och 1 kr före kl. 12. För barn är entréavgiften 50 öre under denna period.
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 821 706 (1959: 1 741 525).
Försålda säsongskort: 1 242 (1959: 1 187).
Bästa dag: 11 september, 50 273 gäster (nytt dagsrekord).
Sämsta dag: 2 maj, 2 139 gäster.