Året i nöjesparken
Liseberg fyller 40 år
Lisebergs 40-årsjubileum firas med en speciell fest- och jubileumsvecka den 31 augusti-6 september. Ett uppmärksammat inslag i firandet är de så kallade födelsedagsfesterna på Rondo. Till dessa fester bjuds människor som är födda i maj, juni, juli eller augusti 1923. Intresset är stort och flera tusen personer anmäler sig vilket resulterar i att den planerade födelsedagsfesten måste ändras till två fester.
Under hela jubileumsveckan får var tionde gäst en present och alla barn under 12 år får en stor glass eller en godispåse. Under jubileumsdagen, som är satt till den 6 september, får alla damer som besöker Liseberg en blombukett.
Givetvis uppträder en mängd kända artister och personligheter. Evert Taube, Owe Thörnqvist, Karl Gerhard, Monica Zetterlund, Hasse & Tage, Sonya Hedenbratt och Lennart Hyland är några av celebriteterna som underhåller Lisebergs gäster denna vecka.
Jazzen – Lisebergs jubileumsgåva till ungdomen
Med tiden svalnar intresset för utomhusdans på Stora dansbanan, trotjänaren som varit med ända sedan Liseberg öppnade 1923. Lagom till 40-årsfirandet rivs dansbanan och ersätts av den nya danssalongen Jazzen – Lisebergs jubileumsgåva till ungdomen, som det så fint heter.
I danslokalen, som rymmer cirka 1 000 dansande, finns även bar och grill. Förutom dans arrangeras även ett flertal spelningar. Duke Ellington, Emile Ford, Count Basie och Anita O’Day är några av artisterna som uppträde i Jazzen under premiäråret.
Tronskifte – Ekström slutar, Calderon tillträder
Den 11 november slutar Einar Ekström som verkställande direktör på Liseberg, ett år innan pensionen.
– Det har varit mitt livs största äventyr. Jag har upplevt otroligt lyckliga, roliga och intressanta stunder. Nu känner jag det ungefär som tio år efter lumpen – man minns bara det roliga. Anledningen till att jag avgår nu är att jag har annat som jag vill ägna mig åt, säger Ekström.
Einar Ekström, som tillträdde 1942, är med sina 21 år än idag den VD som suttit längst på posten. Det spekuleras i att Gösta Bernhard ska ta över och enligt pressen vill starka krafter göra Hagge Geigert till ny Lisebergschef. Men Hagge är inte intresserad.
– Jag ska skriva och sätta upp revyer – inte administrera, säger han.
Inte helt oväntat går jobbet till Olof Calderon, vice VD på Liseberg sedan 17 år.
Meteor kraschar på Liseberg
Nej, det handlar inte om en naturkatastrof. Däremot en olycka som får allvarliga konsekvenser. Meteor är namnet på en av attraktionsnyheterna 1963. Den 6 september inträffar en allvarlig olycka i attraktionen på grund av att en axel brister. 15 personer skadas, tre så allvarligt att de blir kvar på sjukhus en längre tid. Det rör sig om en 37-årig man med en komplicerad knäskada och två barn med benbrott respektive hjärnskakning. Polisutredningen visar att olycksorsaken är ett tillverkningsfel, inte bristande kontroll eller oaktsamhet som det tidigt spekuleras i.
Rondogården tar form
Som en konsekvens av att Stora Dansbanan rivs och att Jazzen byggs uppstår en öppen yta mellan Jazzen, Rondo och Huvudrestauranten. Ytan, som döps till Rondogården, blir snart en vacker och färggrann plats, med en önskebrunn och pergola (båda invigda 1964). På Rondogården finns soffor, för en stunds avkoppling, och en terrass där man dricker eftermiddagskaffet till tonerna av musik.
20-åring dör när han plankar in på Liseberg
Lördagen den 29 juni inträffar vad som troligen är den mest märkliga dödsolyckan i Lisebergs historia. En 20-årig man och hans kamrat avvisas från Huvudentrén för att de är berusade. När de försöker planka in på området stryps 20-åringen då hans slips fastnar i taggtråden som sitter ovanför stängslet.
Kamraten försöker få ner mannen men orkar inte lyfta kroppen. Han beger sig ner på området och får tag i tre flottister som erbjuder sin hjälp. Kamraten har dock svårt att hitta tillbaka till rätt plats och när de inte hittar 20-åringen antar de att han klarat sig själv. Därför görs ingen anmälan till vare sig vakt eller polis.
Men 20-åringen klarar sig inte. Han hänger kvar på samma plats och först på söndagsmorgonen påträffas han död av en vakt.
Olyckan väcker frågor om taggtrådens vara eller icke vara på stängslet runt om Lisebergsområdet.
– Tar vi bort den öppnar vi en port för alla som av olika anledningar vill ta sig in på området utan att passera entrén. Det är inte för entréavgiftens skull vi vill hindra plankning – entrén är bara en krona – utan därför att de som klättrar över ofta är sådana som avvisats av vakterna därför att de varit berusade eller uppträtt störande. Vi har dessutom stora värden inom området som vi måste skydda mot inbrott, säger Liseberg vice VD Olof Calderon.
Kuriosa
Lisebergs Kulturfond bildas
Detta år bildas Lisebergs Kulturfond. Fondens uppgift är att ”främja intresset för, samt aktivt stödja utvecklingen av, ett rikare samhälls- och kulturliv i Västsverige genom en rikt förgrenad stipendieverksamhet, direkta anslag för inköp av konstverk eller anordnande av särskilda kulturella evenemang”. Första utdelningen ur fonden görs 1965 då pianisten Staffan Björklund och författaren Olle Mattson tilldelas 10 000 respektive 5 000 kronor vardera.
Informations- och biljettcentralen uppskattas
I samband med bygget av danslokalen Jazzen görs hela entrébyggnaden om. Här finns nu en servering, garderob, toalett, telefonkiosk, polisstation samt informations- och biljettcentral. Framför allt den sistnämnda uppskattas av Lisebergs gäster.
Huvudentrén i lågor
Den 24 november brinner Huvudentrén. Branden uppstår i ett av tornen genom överslag i ett ljusrörsfäste. Lyckligtvis är branden snart under kontroll och skadorna begränsas till nyss nämnda torn. Efter reparation är entrén sig lik igen.
Smått och gått
Den 15 januari arrangeras Lisebergsloppet för andra gången. Harald Grönningen från Norge vinner. Bland svenskarna slutar Assar Rönnlund trea och Sixten Jernberg sexa. Och kors i taket, Göteborgsvintern bjuder på snö!
Dessutom ...
- Fotografen Sven Gillsäter och redaktören Axel Miltander ger ut jubileumsboken Vi ses på Liseberg.
- Jubileumsspelet är nytt för året.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Barnrallyt
- Bergbanan
- Båtbanan
- Djungelexpressen
- Jubileumskarusellen NY
- Kristallsalongen
- Kul på hjul
- Meteor NY
- Paratroopern
- Pariserhjulet
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Spökslottet
- Svingoplan
- Virveln
Den färgglada Bergbanan fyller, precis som hela nöjesparken, 40 år.
Underhållning
Artister – Höjdpunkter
- Anita Lindblom, 17-19 maj Cabarethallen
- Anita O'Day, 1-3 juli Stjärnscenen och Jazzen
- Carl-Gustaf Lindstedt, 17 augusti Gösta Bernhard Show
- Count Basie, 20 augusti Konserthallen och Jazzen
- Deep River Boys, 29-30 juli Stjärnscenen
- Duke Ellington, 18 juni Konserthallen, 20 juni Stora Scenen och Jazzen
- Emile Ford, 21-31 maj Stjärnscenen och Jazzen
- Evert Taube, 26 juli och 2 september Stora Scenen
- Gösta Bernhard, 20 juli, 3, 17 och 31 augusti Gösta Bernhard Show, 26 april-14 september Lisebergsteatern
- Hans Alfredson, 5 september Stora Scenen
- Josh White, 7-9 augusti Stjärnscenen
- Karl Gerhard, 3 augusti Gösta Bernhard Show, 4 september Stora Scenen
- Lawrence Winters, 25 juli Konserthallen
- Lennart Hyland, 5-6 september Stora Scenen
- Mattiwilda Dobbs, 25 juli Konserthallen
- Monica Zetterlund, 20 juli Gösta Bernhard Show, 15 augusti Stjärnscenen, 5 september Stora Scenen
- Odetta, 2-3 juni Stjärnscenen
- Owe Thörnqvist, 3 september Stora Scenen
- Per Grundén, 6 september Stora Scenen och Stjärnscenen
- Siv Ericks, 20 juli, 3, 17 och 31 augusti Gösta Bernhard Show, 26 april-14 september Lisebergsteatern
- Sonja Stjernquist, 28 och 31 juli Stjärnscenen, 3 augusti Gösta Bernhard Show
- Sonya Hedenbratt, 5 september Stora Scenen
- Svend Asmussen, 3 augusti Gösta Bernhard Show
- Tage Danielsson, 5 september Stora Scenen
- The Monn Keys, 1 juli-15 augusti Cabarethallen, 20 juli Gösta Bernhard Show
- Thore Skogman, 31 augusti på flera ställen i parken
- Ulrik Neumann, 3 augusti Gösta Bernhard Show
- Zarah Leander, 21-31 maj Cabarethallen
- Åke Söderblom, 3, 17 och 31 augusti Gösta Bernhard Show, 26 april-14 september Lisebergsteatern
Evert Taube gör två framträdanden den här sommaren. Här det andra, på Stora Scenen, den 2 september.
Spel och lyckohjul
- 13-spelet
- 15-spelet
- Automathallar
- Automatskjutbanan
- Björnskyttet
- Casinospelet
- Crown & Anchor
- Cuba-Cabano
- Davy Crocketts Jaktstuga
- Dockspelet
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Jubileumsspelet NY
- Kaffebörsen
- Kalasspelet
- Kanonen
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Lyxspelet
- Pilkastningen
- Pralinen
- Pyramiden
- Safari
- Skarpskyttet
- Souvenirspelet
- Stjärnspelet
Lyxspelet lockar med ovanligt värdefulla pris, men kräver också en dyrare insats (1 krona premiäråret 1958). Till vänster syns delar av American Bar (kanske Sveriges första hamburgerbar) och till höger skymtar 1962 års nyhet Kristallsalongen.
Bildkavalkad
Regnet må ösa ner, men ska det firas så ska det! Under jubileumsveckan får alla damer som besöker nöjesparken en bukett blommor. Kvinnorna på bilden får jobbet som blomsterutdelare genom att svara på en annons som meddelar att Liseberg söker ”paranta damer att tjänstgöra såsom Lisebergsvärdinnor”.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Det dukas långbord för pensionärer på Radiobilarnas golv. Notera pelarna i mitten av golvet som förhindrar att man åker lite hur som helst. Pelarna tas bort i samband med att en ny radiobilbana byggs inför säsongen 1970.
Foto: Okänd.
Bengt Olsson med Yvonne Carlén i knäet och Ingerlena (okänt efternamn) bredvid sig. Troligen roar de sig i Djungelexpressen. Att åka tre i en vagn anpassad för två är inga problem. Tack till Bengt Olsson för bilden!
Fakta
Öppethållande: 26 april-15 september.
Väder: Sommaren var ur Lisebergssynpunkt i stort sett gynnsam.
Entréavgift: 1 kr för vuxna och 50 öre för barn.
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 781 255 (1962: 1 653 814).
Försålda säsongskort: 229 (1962: 342).
Bästa dag: 30 april, 36 179 gäster.
Sämsta dag: 6 maj, 2 126 gäster.