Nyheter
Cabarethallen rivs
Under flera år har Cabarethallen fört en tynande tillvaro. Oavsett vad som presenterats har publikintresset varit tveksamt, eller rent av svagt. När den tiden dog ut då folk gick ditt för att se varieté provade man med revy. Till en början gick det bra men snart svek publiken även den underhållningsformen. I år satsar man på musical under två månader – En kul grej hände på väg till Forum, med Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollen. Dessutom bjuds det på show med bland andra Lill Lindfors, Owe Thörnqvist, Monica Zetterlund och Osmond Brothers. Men inte heller det hjälper.
På hösten rivs den anrika hallen, där storstjärnor som Edith Piaf, Marlene Dietrich, Ernst Rolf och Charlie Rivel uppträdde. På platsen där Cabarethallen låg byggs 1966 års stora attraktionsnyhet – Super 8. Till kommande säsong, 1966, används Konserthallen till mycket av Cabarethallens verksamhet.
Hagge Geigert debuterar på Liseberg
Den 3 februari 1965 är det premiär för Hagge Geigerts revy Blågula Svea på Lisebergsteatern. Sedan många år tillbaka sätter Hagge upp sina revyer i Uddevalla men nu är han och resten av ensemblen i Göteborg på ett två veckor långt gästspel.
– För mig blev det en närmast ruskig upplevelse eftersom det på sina håll ansågs att jag skulle efterträda Karl Gerhard. Vi på scenen upplevde att stämningen var låg. Vi var vana vid applådåskorna i Uddevalla Folkets Hus. Här satt man tyst med öron stora som grytlock. Det luktade fiasko, men när ridån gått kom en enormt stark applåd. Vi var synade och accepterade. Och vårt gästspel under 14 dagar blev nästan två månader långt, skriver Hagge Geigert i Lisebergs jubileumsbok "Från Komark till Nöjespark".
Popstopp på Liseberg!
Det blir publikkaos när den engelska popgruppen The Kinks spelar på Stjärnscenen den 3 september. Uppemot 15 000 ungdomar befinner sig på Liseberg denna kväll och i kaoset framför scenen får polis och ordningsvakter göra skäl för lönen.
The Kinks är bokade för ytterligare en spelning dagen efter, men den ställs in. Även Hep Stars, Sten & Stanley, The Mascots, Streaplers och The Shanes stryks från det kommande programmet. ”Popstopp på Liseberg” skriver pressen.
– Vi måste skydda publiken och efter det som inträffade i samband med Kinks framträdande på fredagskvällen har vi bestämt att inställa de kommande popkonserterna, säger Lisebergs VD Olof Calderon.
Åke Söderblom dör på Lisebergsteatern
Den folkkära skådespelaren Åke Söderblom avlider den 22 maj, endast 55 år gammal. Han sjunker ihop under mellanakten av föreställningen Himmelssängen som spelas på Lisebergsteatern. Ambulans tillkallas men när den når Sahlgrenska sjukhuset är Söderblom redan död.
– Det kom så hastigt att man ännu inte hunnit fatta vad som skett. Vi märkte ingenting under första akten. Åke spelade perfekt. Han hade tidigare klagat över att han kände sig lite förkyld och möjligtvis kunde man spåra en viss heshet i rösten, säger Gösta Bernhard som medverkar i föreställningen.
I programmet till Vi ses igen som spelades på Lisebergsteatern 1982 minns Gösta Bernhard tillbaka på den ödesdigra händelsen:
"Den kvällen, den föreställningen, den situationen kommer jag aldrig att glömma. Den var ohygglig. En sån fin människa, en sån skicklig skådespelare bara går bort. Det var fruktansvärt."
Rekorddyr entréavgift
För först gången någonsin kostar det två kronor att komma in på Liseberg. Det är under lördags- och helgdagsaftnar från klockan 18 som entrépriset höjs från en till två kronor. Höjningen görs för att finansiera de påkostade program som planeras för fredagar, lördagar och söndagar.
I Lisebergs annonser vill man såklart inte skylta med den höjda avgiften. Där skriver man i stället "Fortfarande rekordlåg entré" och syftar då på att entréavgiften övrig tid fortfarande är en krona för vuxna och 50 öre för barn.
Kuriosa
Södra parkeringen ser dagens ljus
Inför säsongen kommer Liseberg överens med Eriksbergs Bryggeri AB, som har sin anläggning söder om nöjesparken, om att Liseberg från den 1 juni ska få hyra en del av bryggeriets område. På platsen ska Lisebergs gäster få möjlighet att parkera. Hyresbeloppet bestäms till 1 000 kr i månaden.
Parkeringsavgiften blir en krona för bil och en krona för chaufför. På lördagar efter klockan 18 betalar chauffören två kronor. I chaufförens avgift ingår entré till Liseberg.
Under sommaren träffar representanter för Liseberg, Idrottsnämnden och Svenska Mässan Byggnadsnämnden för att diskutera samtligas parkeringsbehov. Resultatet av mötet blir ett förslag om att bygga parkeringsplats vid Gamla Ullevi, vilket på grund av det stora avståndet inte skulle lösa Lisebergs parkeringsproblem. Man för även samtal med SAAB om att hyra deras parkering efter klockan 18 och under semestern, men man kommer inte överens om hyran.
Artistchef? Nej tack säger Kinntorph
När artistchefen Kjell Håvered bestämmer sig för att sluta börjar sökandet efter hans efterträdare. Lisebergs styrelse fastnar direkt för Boo Kinntorph, vid tillfället artistchef vid Folkparkernas Centralorganisation. Tycke uppstår och allt verkar klappat och klart, men i sista stund tackar Kinntorph nej. Sju år senare nappar han däremot, men då till erbjudandet att bli ny vd för Liseberg.
Tillbaka på ruta ett väljer Liseberg att annonsera ut tjänsten. Bland 35 sökande, däribland programledaren och textförfattaren Björn Clarin, anställs tingsnotarien Eric Owers. En tingsnotarie som artistchef? Vad få känner till är att Owers anställs för att på sikt blir nöjesparkens högste chef. Tanken är att han som artistchef ska få erfarenhet, lära sig nöjesparksbranschen och - när den dagen kommer - ersätta nuvarande vd:n Olof Calderon.
Owers skriver på i slutet av året men tillträder nya jobbet den 1 mars 1966.
E6:an och ny bergbana kräver plats
Att Europaväg 6 ska byggas får konsekvenser. Under byggperioden måste Liseberg avstå ett cirka 2 500 kvadratmeter stort område i södra parken. När Gunnar Månsson AB dessutom säger sig vara villiga att köpa in bergbanan Super Eight Cyclone ökar behovet av nya attraktionsområden än mer. Efter en tids funderande framkommer två alternativ:
1. Att skapa ett nytt område i anslutning till Racerbanan i övre parken. Detta kräver dock bra förbindelser upp till berget, gärna i form av en rulltrappa. En sådan beräknas kosta cirka 1,5 miljoner kronor.
2. Att riva Cabarethallen. Det skulle skapa ett cirka 2 500-3 000 kvadratmeter stort område. Ett sådant ingrepp förutsätter dock att verksamheten i Cabarethallen kan flyttas över till Konserthallen. För att det ska bli möjligt krävs att Konserthallen byggs om, samt att man undersöker om det går att kombinera konsert- och revyverksamhet i lokalen. För expertis rådfrågas Alvar Aalto, som en gång i tiden var med och byggde Konserthallen.
Lisebergs styrelse väljer alternativ 2 - att riva Cabarethallen. Alvar Aalto meddelar dock att han inte är beredd att medverka vid en ombyggnad av Konserthallen, eftersom en sådan skulle bli allt för svår. Däremot är han intresserad av att rita en ny konsert- och teaterbyggnad. Enligt sägnen lär Aalto ha sagt: "riv den gamla ladan".
Italienska veckor i maj
21 maj-2 juni är det italienskt för hela slanten på Liseberg. Gondoler guppar i Spegeldammen och publiken upplever Fontana di Trevi i storformat (visserligen som fotomontage, men ändå). Det mesta på nöjesfältet har en touch av Italien – flaggor, vapensköldar, fotografier och personal i italienska folkdräkter.
Även maten bär smak av det italienska köket. På Värdshuset har man italiensk matsedel, tillagad av två italienska köksmästare, och i parken finns trottoarserveringar, pizzerior och espressobarer. Givetvis blir det även italienskt operagästspel i Konserthallen. Tanken är att evenemanget ska bli återkommande, med fokus på ett land varje år.
Smått och gott
- Picasso är ny för året.
- I början av året köper Liseberg Barnkarusellen, Barnrallyt och kraftmätaren Kanonen av Gunnar Månsson AB.
Liseberg uppvaktar Evert Taube på dennes 75-årsdag den 12 mars. - En nyhet är att Lisebergs gäster kan hyra en färgglad barnvagn. Och regnar det får de låna ett lika färgglatt paraply.
- Lisebergsteatern renoveras. Nytt orkesterdike och en breddad scen blir resultatet.
- Svenska ishockeylandslaget ser Hagge Geigerts revy "Blågula Svea" den 18 februari. Hockeylandslaget är i Göteborg för att ladda upp inför VM som går i Finland 4-14 mars.
- Bowlinghallen, med Göteborgs största minibowling, har premiär.
- Rondo får en ansiktslyftning. En nyhet är att scenen nu har två utskjutbara golv, som gör att den kan bli cirka 17 meter djup.
- På tal om Rondo. Lisebergs ansökan om att få göra dansrestaurangen till nattklubb, med vinförsäljning fram till klockan tre på natten, under sommaren avslås av Länsstyrelsen i Göteborg.
- 1 maj gästas Liseberg av 49 750 besökare. Rekord för 1 maj, så långt i Lisebergshistorien.
- En ny lekplats presenteras intill Lilla Paviljongen. Där kan barnen leka i en riktig spårvagn av modell 1920, en gåva av Göteborgs Spårvägar, och en riktig buss under övervakning av lekvärdinnor.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Barnrallyt
- Bergbanan
- Båtbanan
- Djungelexpressen
- Drömgrottan NY
- Flygande elefanter NY
- Jubileumskarusellen
- Kristallsalongen
- Kul på hjul
- Meteor
- Paratroopern
- Pariserhjulet
- Parkexpressen
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Spökslottet
- Svingoplan
- Tolle-Jolle NY
- Virvelvinden
- Åsneridning
Spel och lyckohjul
- 13-spelet
- 15-spelet
- Automatskjutbana
- Björnskyttet
- Casinospelet
- Crown & Anchor
- Cuba Cubano
- Davy Crocketts Jaktstuga
- Dockspelet
- Fiskdamm
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kanonen
- Kaffebörsen
- Kalasspelet Sista säsongen
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Lyxspelet
- Lyxspelet
- Minigolf
- Pilkastning
- Pralinen
- Pyramiden
- Safari
- Skarpskyttet Sista säsongen
- Souvenirspelet
- Stjärnspelet
Underhållning
Artister – ett urval
- Arne Domnérus, 12-13 augusti Konserthallen
- Birgit Nilsson, 23 augusti Konserthallen
- Carl-Gustaf Lindstedt, 24 juni-15 augusti Cabarethallen
- Charlie Norman, Stora Scenen
- Cliff Richard and The Shadows, 20 juli, Konserthallen och Stora Scenen
- Cornelis Vreeswijk, 8-14 juni Lilla Paviljongen
- Emile Ford, 2-3 maj Konserthallen och Stjärnscenen
- Family Four, Stjärnscenen
- Fred Åkerström, Lilla Paviljongen
- Georgie Fame, 4-7 juni Cabarethallen
- Gösta Bernhard, 23 april-16 oktober Lisebergsteatern 24 juni-15 augusti Cabarethallen
- Hagge Geigert, Lisebergsteatern & Stora Scenen
- Jan Johansson, 14-22 juni, Cabarethallen
- Jerry Williams, Stjärnscenen
- Laila Westersund, Stora Scenen
- Lasse Dahlquist, Stjärnscenen
- Lasse Lönndahl, 14-22 juni Cabarethallen
- Lill Lindfors, Cabarethallen
- Louis Armstrong, 14-15 juni Konserthallen & Stora Scenen
- Monica Zetterlund, 14-22 juni Cabarethallen
- Nicolai Gedda, 27 augusti Konserthallen
- Olle Adolphson, Lilla Paviljongen
- Owe Thörnqvist, Cabarethallen
- P.J. Proby, 14 maj, Konserthallen
- Siv Ericks, 23 april-16 oktober Lisebergsteatern
- Sonja Stjernquist, Stjärnscenen
- Sten-Åke Cederhök, hela sommaren Veckans Revy
- The Animals, 2-3 maj Konserthallen
- The Apaches, Jazzen
- The Beachers, Jazzen
- The Kinks, 3 september, Stjärnscenen
- The Osmonds, 14-22 juni Cabarethallen
- The Spotnicks, Stjärnscenen & Jazzen
- Thore Skogman, Stjärnscenen
- Toots Thielemans, 16 maj Konserthallen
- Åke Söderblom, 23 april-22 maj Lisebergsteatern
Dansbanor
- Jazzen
- Polketten
... och lite till!
- Bowlinghallen
- Fotografen
- Picasso NY
- Silhuettklipparen
- Vågar
Fakta
Foto: Pelle Lund, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Öppethållande: 24 april-19 september.
Väder: Sommaren är kall och solfattig. Under stora delar är den dessutom mycket regnig.
Entréavgift: 1 kr för vuxna (2 kr lördagar och helgdagsaftnar efter kl. 18). 50 öre för barn.
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 692 594 (1964: 1 671 940).
Försålda säsongskort: 314 (1964: 253).
Bästa dag: 1 maj, 49 705 gäster.
Sämsta dag: 6 september, 1 094 gäster.