På tapeten
Super 8 – Lisebergs första stålbergbana
Årets stora attraktionsnyhet är stålbergbanan Super 8, eller Skyliner som den kallas i början. Den placeras där Cabarethallen låg och blir en omedelbar succé. 460 000 åksugna tar en tur under sommaren.
Som en direkt följd av att Cabarethallen revs 1965 presenteras årets andra attraktionsnyhet – det nya Blå tåget. Attraktionen ritas av Tivolis arkitekt Simon Henningsen och konstnären ##Erik ”Spjæt” Christensen##, två danska herrar som under ett antal år har stor inverkan på Lisebergs arkitektur.
Jazzen blir Pop In ...
Danssalongen Jazzen, som 1963 presenterades som "Lisebergs gåva till ungdomen", blir inte den framgång man hade hoppats på. Under nya namnet Pop In ”spisar” eller dansar publiken, som främst består av unga tonåringar, till en lång rad populära poporkestrar, som Tages, Spotnicks, Streaplers och Red Squares. Men den största stjärnan är en kvinnlig soloartist – Dusty Springfield.
... men popsatsningen får kritik
Trots att ett popband spelar dagligen på Pop In kommer inte publiken i den utsträckning som man hoppas på. Vardagskvällar är det ibland väldigt ödsligt – det finns dagar då det bara är ett 50-tal personer i lokalen. Inte konstigt alls anser kritikerna som menar att Pop In drivs på fel sätt. Medan Göteborgs hetaste popklubb, Cue Club, satsar på flera band varje kväll bjuder Liseberg inledningsvis på ett och samma band i en månads tid.
Liseberg får även kritik för dålig marknadsföring och för att de band som uppträder inte är tillräckligt populära. Dessutom anser många att lokalen är för tråkig. Eller som en GT-journalist uttrycker det: ”Det räcker inte bara med att byta ut en dansorkester mot ett popband, ändra namnskylten över dörren och tro att ungdomen ska komma i stora skaror”.
Liseberg kommer dock igen starkt i slutet av sommaren. Dels med inspelningskvällarna av tv-programmet Popsan, där den svenska popeliten medverkar, men kanske framför allt med uppträdanden av The Beach Boys, Dusty Springfield och The Kinks.
Liseberg snuvas på Simon & Garfunkel
Simon and Garfunkel är bokade för en spelning på Pop In söndagen den 3 juli. Duon, bestående av Paul Simon och Art Garfunkel, slog igenom något år tidigare med albumet The Sound of Silence och kommer till Göteborg som en av USA:s hetaste musikgrupper.
Men någon spelning blir det inte. Paul Simon får problem med halsen och tvingas kasta in handduken. Därför hamnar Simon & Garfunkel på listan över ”världsstjärnor som nästan uppträdde på Liseberg”. Kuriosa: I Lisebergs arkiv finns Paul Simons läkarintyg bevarat.
Olycka i Bergbanan
Måndagen den 2 maj inträffar en olycka i Bergbanan. Tåget spårar ur i ingången till sista kurvan vilket resulterar i att fyra unga norrmän tvingas uppsöka Sahlgrenska sjukhuset.
– En mycket noggrann undersökning ska göras. Av allt att döma har olyckan vållats av att föraren, som är ung och nyanställd, hållit för hög fart, säger Lisebergs vd Olof Calderon.
Föraren uppger för polisen att bromsarna inte fungerade tillfredsställande. Lyckligtvis skadas ingen av norrmännen allvarligt. Ett intryckt revben och skrapsår rapporteras från sjukhuset.
I början av augusti åtalas den 21-årige föraren för allmänfarlig vårdslöshet vid Göteborgs rådhusrätt. Huruvida han dömdes eller ej är oklart.
Beach Boys och The Who toppar artistsommaren
I slutet av 1960- och början av 1970-talet invaderas Liseberg av svenska och utländska musikstjärnor. The Beach Boys, The Who, The Kinks, Dusty Springfield, Osmond Brothers, Paul Anka, Hootenanny Singers, The Spotnicks och Tages är några av alla storheter som uppträder på Lisebergs den här sommaren.
Premiär för Lisebergs promenadorkester
Lisebergs promenadorkester framför sina första toner i samband med att grindarna öppnas i april. Initiativtagare till orkestern är Lisebergsprofilen Ronnie Hartley, vars egen orkester bildar stommen. Hartley själv är dock inte med från början utan orkestern leds av landsmannen Hans Larsen, som tidigare spelade på olika restauranger i Köpenhamn.
Förutom dagliga framträdanden i parken spelar orkestern även storbandsmusik i Jazzen och på Pop In, och vid tillfälle även underhållningsmusik i Konserthallen.
Kuriosa
Ingen Sinatra på Liseberg
Liseberg planerar att boka Frank Sinatra, men smakar det så kostar det. 150 000 kr beräknas Sinatra och hans orkester kosta – per dag. För att få tillbaka en del av utgiften föreslås att området runt Spegeldammen ska inhägnas och att publiken får betala särskild entré till konserten.
Tillslut blir det ingen Sinatrakonsert. Däremot bokas Sammy Davis Jr, Sinatras vapendragare från ##The Rat Pack##, men det sker först till sommaren 1967.
Vintrig premiärvecka
Tre dagar innan premiären är det en decimeter snö på Liseberg. Men att ställa in öppningsdagen är inte att tänka på.
– Vi kommer att öppna på lördag hur mycket snö det än är, säger Lisebergs vd Olof Calderon till Göteborgs-Tidningen och uppmanar göteborgarna att klä sig varmt.
– Till Liseberg är ni välkomna i vantar och vinterrock, säger han.
Höjd entré vid stjärnbesök
I år frångår Liseberg en mycket gammal princip, nämligen att inte höja entrépriset för någon enskild artist.
– Vi vill inte att göteborgarna ska gå miste om en Sammy Davis, en Harry Belafonte eller en Catarina Valente om det finns möjlighet att engagera dem. Men då måste man också vara beredd att betala kanske 5 kr i entré den kvällen, säger Lisebergs vd Olof Calderon.
Nytt publikrekord
Valborgsmässoafton bjuder på varmt väder och publiken strömmar till. Det kommer så många att publikrekordet för en dag putsas. Den 11 september 1960 kom 50 273 nöjeslystna. Nu väljer 50 428 personer att möta våren på Liseberg.
Popsan spelas in på Liseberg
Eddie Meduza Lisebergsdebuterar
Errol Nordstedt, många år senare känd som Eddie Meduza, uppträder för första gången på Liseberg. Bandet som Errol sjunger i heter Pack of Losers och spelar på Pop In 29 och 30 oktober.
Barnteatern återuppstår
Sedan otuktskandalen skakade Liseberg 1951 har barnteaterverksamheten legat på is. Men i år återuppstår den. Det är regissören och manusförfattaren Ellen Bergman som, på uppdrag av Liseberg, presenterar Sagoteatern som spelas 1 juli-28 augusti i Lilla paviljongen. Barnteatern blir en succé. Cirka 30 000 människor ser de 60 föreställningarna.
Historisk pensionärsrabatt
Efter önskemål från Göteborgs Folkpensionärsförening tar Liseberg fram ett rabatterat paket till alla pensionärer. En unik åtgärd så långt i Lisebergshistorien som över 10 000 pensionärer väljer att ta del av.
För fem kronor får de ett häfte innehållande entrébiljett, 10 polletter á 25 öre, två biljetter till valfritt spel, två biljetter till någon av attraktionerna och en biljett som ger en stor kopp kaffe och ett wienerbröd.
– Så här roligt har jag inte haft på många år, säger en 76-årig dam, som åkte karusell och båtbana och dessutom lyckas vinna en docka åt sitt yngsta barnbarn.
– Pensionen är så liten så den räcker egentligen inte till mer än mat och hyra. Men allt roligt jag haft idag var verkligen värt den femma det kostade. Om jag hade betalat fullt pris på alla biljetter hade jag inte haft råd att ha så roligt, säger hon.
Ta med ditt husdjur till Liseberg!
Djur på Liseberg är inget nytt. Att ta med sitt husdjur är däremot unikt. Under parollen Djurshow uppmanar Liseberg alla barn att ta med sina husdjur till parken den 24 september. Liseberg står för stallar, burar och djurmat.
De flesta tar med sig hundar och katter, men även marsvin och sköldpaddor ligger bra till som barns älsklingsdjur. En höna från Surte och en surrande humla är de mest exotiska inslagen tillsammans med några åsnor och flera ridhästar.
Skadeskjuten skara artister
Inte mindre än fyra artister dyker upp skadade på Liseberg i år. Lasse Lönndahl och Gunnar Thim har foten i gips, Owe Thörnqvist stukar foten när han spelar golf och Ann-Louise Hansson råkar ut för en bilolycka. Ingen är dock värre skadad än att de kan uppträda. Som man säger inom show business – the show must go on.
Konserthallen – en utmaning för artisterna
När Cabarethallen revs 1965 flyttades en stor del av verksamhet över till Konserthallen. En inte helt enkel flytt ska det visa sig. Cabarethallens intima inramning passade bra för revy, teater och liknande skådespel medan den betydligt större Konserthallen lämpar sig bättre för just konserter.
Det får artister som Cornelis Vreeswijk, Siw Malmkvist och Owe Thörnqvist erfara när de sätter upp sina shower i den väldiga lokalen. De får kämpa för publikkontakten och från åskådarplats blir upplevelsen allt annat än optimal.
Det är överhuvudtaget en tung säsong för den anrika byggnaden. Artisterna klagar, publiken sviker och akustiken har inte blivit bättre av alla ombyggnationer genom åren. Arkitekten Alvar Aalto, som en gång var med och ritade Konserthallen, uppmanar Liseberg att "riva den gamla ladan och bygga nytt". Men att riva är inget alternativ så länge en alternativ byggnad saknas.
Toppar och floppar
Nummerrevyn Aha, med Gösta Bernhard och Siv Ericks, och konserterna med The Kinks och Nicolai Gedda. Det är säsongens tre toppar enligt Lisebergs vd Olof Calderon när han sammanfattr sommarsäsongen, åtminstone när det gäller lönsamhet. Bland bakslagen nämner han Cornelis Vreeswijks program och det norska revygänget.
– De programmen fick inte det gensvar vi väntat. Likadant med en del seriösa konserter där vi bjudit på absoluta toppar. Så kommer det ett par hundra människor. Man blir ledsen. Men vi ska fortsätta med seriösa program, även om det blir i begränsad omfattning nästa säsong, säger Olof Calderon.
Parkeringsfrågan akut
– Vi har tillgång till cirka 400 bilplatser, säger Lisebergs vd Olof Calderon. För våra anställda enbart skulle vi behöva mellan 600-700 parkeringsplatser. Ge Liseberg 10 000 parkeringsplatser och publiksiffran rasar i höjden, tro mig! Klagomål från publiken, när sådana förekommer rör i stort sett en sak: det finns inga parkeringsplatser!
Calderon hoppas innerligt att de planerade parkeringsplatserna vid Gårda ska bli verklighet så snabbt som möjligt.
Sixten Jernberg kikar förbi
Skidstjärnan Sixten Jernberg är ute och reser. Den 1 augusti stannar han och familjen till i Göteborg för att besöka Liseberg. Det är fem premiärer i parken den dagen men Jernberg satsar på annat.
– Nej det blir ingen för min del. Det blir nog chokladhjul och racerbilarna, säger han.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
- Blå tåget får en helt ny fasad och nya inventarier. Designen står arkitekten Simon Henningsen och konstnären Erik "Spjæt" Kristensen för.
- ##Veckans revy målas om och får sitt karakteristiskt färgglada utseende.
- En mindre spelhall byggs i anslutning till Café Vingen.
- Ungdomsorkestern Göta Lejon spelar i parken (troligen för första gången).
- En barnattraktion placeras framför Super 8.
- Casinot renoveras och placeras med fasaden mot Radiobilarna.
- Den 17 maj, Norges nationaldag, har alla norrmän fri entré.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Barnrallyt
- Bergbanan
- Blå Tåget NY
- Båtbanan
- Drömgrottan
- Flygande elefanter
- Jubileumskarusellen
- Kristallsalongen
- Kul på Hjul
- Meteor
- Paratroopern
- Pariserhjulet
- Radiobilarna
- Racerbanan
- Super 8 NY
- Svingoplan
- Tolle-Jolle Sista säsongen
- Virvelvinden
- Åsneridning
Underhållning
Artister – ett urval
- Alma Cogan, 5 augusti Stjärnscenen
- Ann-Louise Hanson, 21 augusti Stjärnscenen
- Beach Boys, 5 november Konserthallen
- Beppe Wolgers, 27 oktober-18 november Lisebergsteatern
- Bo Parnevik, 28 augusti Stjärnscenen
- Brita Borg, 12 januari-6 februari Lisebergsteatern, 16-31 juli Konserthallen
- Carl-Gustaf Lindstedt, 4 september Stjärnscenen
- Charlie Norman, 29 april-18 september Lisebergsteatern, 24 september Stora Scenen, 23 september Stjärnscenen, 25 april-18 september Lisebergsteatern
- Cornelis Vreeswijk, 16-31 juli Konserthallen
- Deep River Boys, 9-10 juli, 7 augusti Stjärnscenen
- Dusty Springfield, 1 september Sjärnscenen och Pop In
- Elisabeth Söderström, 9 augusti Konserthallen
- Emile Ford, 11-13 maj Stjärnscenen
- Fred Åkerström, 16-31 juli Konserthallen
- Georgie Fame, 28 juni Stjärnscenen
- Grynet Molvig, 27 oktober-18 november Lisebergsteatern
- Gunnar Wiklund, 17 september Stjärnscenen
- Gösta Bernhard 25 april-18 september Lisebergsteatern
- Hagge Geigert, 12 januari-6 februari Lisebergsteatern 1 maj, 25 maj, 18 september Stora Scenen, 30-31 december Lisebergsteatern
- Hep Stars, 2 september Pop In Hootenanny Singers, 22 maj Stora Scenen
- Inga Gill, 25 maj Stora Scenen
- Jan Johansson, 8 maj Konserthallen
- Jokkmokks-Jocke, 16 maj, 12 september Stjärnscenen
- Laila Westersund,12 januari-6 februari Lisebergsteatern, 1 maj Stora Scenen, 30-31 december Lisebergsteatern
- Lasse Dahlquist, 18-23 juli, 31 augusti-3 september Stjärnscenen
- Lasse Lönndahl, 7-11 juni Konserthallen, 12 juni Stora Scenen
- Lill Lindfors, 5 juni Stjärnscenen
- Martin Ljung, 27 oktober-18 november Lisebergsteatern
- Nicolai Gedda, 29 augusti Konserthallen
- Osmond Brothers, 7-11 juni ##Konserthallen, 12 juni Stora Scenen##
- Owe Thörnqvist, 1-14 augusti Konserthallen
- Paul Anka, 18 augusti Konserthallen, 19 augusti Stora Scenen
- Per Oscarsson, 27 oktober-18 november Lisebergsteatern
- Red Squares, 24 juli Pop In, 5 november, 23 september Konserthallen
- Rolf Wesenlund, 1-15 juli Konserthallen
- Siv Ericks, 29 april-18 september Lisebergsteatern
- Siw Malmkvist, 1-15 juli Konserthallen
- Sonja Stjernquist, 29-30 maj Stjärnscenen
- Sonya Hedenbratt, 29 april-18 september Lisebergsteatern
- Spotnicks, 1 september Pop In
- Stefan Ljungqvist, 10 november Konserthallen
- Sten-Åke Cederhök, 23 april-18 september Veckans Revy
- Streaplers, 1 september Pop In
- Sven-Bertil Taube, 1 maj Stora Scenen
- Stig Grybe, 1 maj Stora Scenen, 27 oktober-18 november Lisebergsteatern
- Tages, 2 april Jazzen och Rondo, 11 augusti Pop In, 25 september Stjärnscenen, 8 oktober Konserthallen
- The Four Freshmen, 4 juni Stjärnscenen
- The Kinks, 23 september Konserthallen
- The Searchers, 8 oktober Konserthallen
- The Who, 21 oktober Konserthallen
- Thore Skogman, 24-25 september Stjärnscenen, 25 september Stora Scenen
- Woody Shaw, 18 september Konserthallen
- Zarah Leander, 31 juli Stora Scenen
- Åke Grönberg, 29 juli Stjärnscenen
- Östen Warnerbring, 12 januari-6 februari Lisebergsteatern, 1 januari Lisebergsteatern
Scener
- Konserthallen
- Lilla Paviljongen
- Pop In
- Stjärnscenen
- Stora Scenen
- Veckans Revy
Spel och lyckohjul
- 13-spelet
- 15-spelet
- Automatskjutbana
- Björnskyttet
- Casinospelet
- Crown & Anchor
- Cuba-Cabano
- Davy Crocketts Jaktstuga
- Dockspelet
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kaffebörsen
- Kanonen
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Lyxspelet
- Minigolf
- Pilkastning
- Pralinen
- Pyramiden
- Safari
- Snurran
- Souvenirspelet
- Spelhall Ettan
- Spelhall Tvåan
- Stjärnspelet
Annat skoj
- Fotografen
- Picasso
- Silhuettklipparen
- Vågar
Öppethållande: 23 april-18 september samt veckoslutet 23-25 september (152 öppetdagar).
Väder: Säsongen betecknas som normal och något bättre än 1965. Helhetsintrycket förstörs något av att ett antal regniga helger i augusti och september.
Entréavgift: 1 kr för vuxna (2 kr fredagar, lördagar och helgdagsaftnar samt söndag och helgdagar efter kl. 18). 50 öre för barn.
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 617 980 (1965: 1 692 594).
Försålda säsongskort: 274 (1965: 314).
Bästa dag: 30 april, 50 315 gäster (nytt dagsrekord).
Sämsta dag: 5 september, 1 859 gäster.