Året i nöjesparken
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Nyckelpigan har premiär
Årets attraktionsnyhet är Lilla Bergbanan, bland Lisebergsgästerna mer känd som Nyckelpigan. Lilla Bergbanan, som är tillverkad av den tyska firman Zierer, motsvarar mer än väl förväntningarna.
Attraktionen placeras i anslutning till Barnområdet. För att bereda plats flyttas Carl Milles skulptur Minnesbrunn med triton till Blå gången, alldeles söder om Huvudkontoret.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Hedersplatsen har premiär
I nyheten Hedersplatsen placeras de första 50 handavtrycken av kända personer. Hedersplatsen ligger i Barnområdet, på Lilla Scenens gamla plats.
Handavtrycken har sitt ursprung i ett projekt som Liseberg kallar ”Sveriges Gästbok”, en Lisebergsk motsvarighet till de berömda avtrycken i Hollywood. Handavtrycken lämnas alltså från kändisar i allmänhet, inte nödvändigtvis sådana som har gästat Liseberg (även om de flesta har det).
En av de första som lämnar sitt avtryck är Sveriges statsminister Olof Palme i samband med sitt Lisebergsbesök 1976. Men den största insamlingen görs inte på Liseberg. Faktiskt inte ens i Göteborg. Den äger rum i mars 1977 på hotell Sheraton i Stockholm, dit Lisebergs informations- och marknadschef Calle Möller och programchef Göran Hagwall har släpat med sig 800 kilo cement.
Till hotellet kommer den ena kändisen efter den andra för att förevigas. Bland dem kan nämnas Hans Alfredson, Sigge Fürst, Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Tumba, Sickan Carlsson, Beppe Wolgers, Zarah Leander och Povel Ramel.
Foto: Jarl Ahlström, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet
Muhammad Ali showar på Liseberg
Den 14 augusti gästas Liseberg av världsmästaren i tungviktsboxning Muhammad Ali. Inför tusentals människor intervjuas han och Ingemar Johansson av SVT:s Per Grevér på Stora Scenen. Som väntat blir intervjun en livad tillställning och utvecklas snart till ett väckelsemöte.
"Jag är världens störste. Jag ska bli ny världsmissionär", utbrister Ali. Grevér gör sitt bästa för att styra samtalet men tvingas snart kapitulera då Ali svänger av från boxningsspåret för att i stället prata religion.
– Får ni lära er sex i skolan? Står det om sex i skolböckerna? Det var det snuskigaste jag hört! Inte undra på att världen och Sverige ser ut som den gör idag. Jag ska börja be för er svenskar med en gång, säger han.
Lite boxningssnack blir det ändå. Som när Ingemar Johansson, som mest sitter och småskrattar under hela intervjun, minns när Muhammad Ali var hans sparringpartner i Miami 1961.
– Killen var så dålig att han fick sparken redan efter en rond. Trots att han hela tiden gapade om att han var den störste, säger han.
– OK, jag fick sparken erkänner Ali. Men det visar bara att jag redan då var smart och intelligent. Bara en idiot skulle frivilligt ställt sig framför "Tors hammare", eller hur?
I samband med sitt besök på Liseberg lämnar Muhammad Ali handavtryck till Hedersplatsen.
Olycka i Bergbanan
Den 7 juni skadas en 12-årig flicka när hon blir påkörd av tåget i Bergbanan. Olyckan inträffar när flickan hoppar ur tåget innan det har stannat. Hon springer förbi det på perrongen, halkar och ramlar ner mellan spåret och perrongen framför det rullande tåget. Hon förs till Östra sjukhuset där hon opereras. Flickan har skador på lungorna som betecknas som allvarliga men ej livshotande.
Åtgärder vidtas omgående för att förhindra en liknande olycka. Bland annat monteras högtalare vid slutstationen där en röst uppmanar ankommande passagerare att sitta kvar tills vagnen står helt stilla. Även mekaniken förändras så att det blir svårare att få upp spärren över benen när tåget rullar in i stationen.
Flickan, som var på Liseberg med sin skolklass, blir helt återställd. Som plåster på såren bjuder Liseberg hela klassen på en helkväll i parken.
Tyrolen brinner
Den anrika restaurangen Tyrolen brinner den 23 maj. Branden upptäcks vid fyratiden på morgonen och resulterar i att kök och ekonomilokaler blir helt utbrända.
– Jag är tveksam till om vi överhuvudtaget hinner komma igen den här säsongen. Vi har anlitat en saneringsfirma som kommer hit i morgon, tisdag, och deras arbete tar kanske en veckas tid. Först därefter kan vi överblicka läget ordentligt, säger Lisebergs restaurangdirektör Lars Gustavsson.
Lyckligtvis blir resultatet av branden inte fullt så illa. En månad senare öppnar restaurangen igen för servering av ett begränsat sortiment.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Einar Ekström går ur tiden
I början av året dör Lisebergs tidigare vd Einar Ekström vid 77 års ålder. Ekström var civilekonom i grunden och arbetade som reklamchef vid livförsäkringsbolaget Svea i Göteborg åren 1926-1941. 1942 efterträdde han Herman Lindholm som verkställande direktör på Liseberg och blev kvar till 1963. Med sina 21 år är Ekström än idag den vd som suttit längst på posten.
Flumeride skummar över
På Lisebergs avslutningsdag förvandlas Flumeride till Skumride. Det är nollning på Chalmers och ett antal studenter får för sig att hälla schampo och tvättmedel i vattnet. Medvetet, eller omedvetet, blir doseringen på tok för stor vilket resulterar i att hela banan skummar över.
Fyra stockar tar in ordentligt med vatten och passagerarna översköljs av både skum och vatten. Båtar fastnar och säkerhetssystemet sätts ur funktion.
– Rena turen att ingen blev skadad, säger polisen.
Liseberg polisanmäler händelsen men efter samtal med Chalmers och de ansvariga studenterna dras anmälan tillbaka.
– Det skrevs in att den som gör något liknande på stan kommer att få lämna Chalmers. Studenterna var enormt ångerfulla, säger Lisebergs vd Boo Kinntorph.
Däremot blir Chalmers studentkår ersättningsskyldig. Lisebergs kostnader för skadegörelsen beräknas till 29 000 kronor men ledningen nöjer sig med 10 000 kronor i ersättning.
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Kungen inviger Önskebrunnen
Den 26 maj invigs Önskebrunnen av Sveriges kung Carl XVI Gustaf. Brunnen, som doneras till Världsnaturfonden, placeras vid den nya Hedersplatsen. Redan första säsongen inkasserar brunnen 17 000 kronor i småmynt. På finaldagen överlämnas pengarna till Världsnaturfondens representant Nils Dahlbeck, som även är initiativtagare till Önskebrunnen.
Stor kultursatsning
Galleri Liseberg, Dagens dikt, Bokvagnen samt grammofon- och temakonserter är några av flera kulturella satsningar som Liseberg lanserar i år. Aktiviteter som främst äger rum under dagparken.
– Vi vill uppfylla vårt stora kulturansvar, säger programchef Göran Hagwall till Göteborgs-Posten.
Galleri Liseberg: 16 konstnärer får under varsin vecka visa upp sina tavlor för Lisebergs gäster. Galleriet håller till i utställningslokalen Utställningen.
Dagens dikt: Varje dag får en poet läsa en egen, opublicerad dikt. Man räknar med att hinna med 90 dikter. Man planerar dessutom att sammanställa alla dikter i en bok.
Bokvagnen: I den kan Lisebergs gäster låna böcker som de kan läsa inne på området.
Grammofonkonserter: Varje dag spelas två grammofonkonserter i högtalare. Samtidigt får lyssnarna all tänkbar information om den aktuella konserten.
Temakonserter: 11 konserter framförs av Ronnie Hartley och hans orkester, med fokus på en kompositör per gång.
Lite om mycket
- 1976 öppnade Liseberg den 17 april, vilket var rekordtidigt. I år är parken än mer vårpigg – redan den 16 april, på påskafton, öppnas grindarna.
- Gästsiffran passerar för första gången 2 miljoner.
- Skulpturparken är ny. Dit flyttas merparten av Lisebergs skulpturer.
- Lilla Scenen flyttas till en plats intill Östra tornet vid Mölndalsån.
- Inneleken byggs om till Glassen, en försäljningslokal för glass och milkshake.
- Flumeride förses med tv-bevakning. Samtidigt byggs ett bevakningstorn vid toppen av den första uppförsbacken.
- En ljustavla med Dagens program sätts upp vid Korsvägen.
- Svenska Mässan utvidgas vilket gör att parkeringen utanför Lisebergs huvudentré (som funnits sedan 1929) försvinner. Det innebär en försämrad parkeringssituation för Liseberg.
- Mobil underhållning med bland annat musicerande clowner prövas med framgång under säsongen.
- Björnen och Pandan som hade premiär 1976 får i år sällskap av en hare och lodjur. Djurens namn? Björnen Brum Brum, Pandan Pandis, Haren Kipp och Lodjuret Millie.
- Två nya spel – en knockoutmaskin och en bollsparkningsmaskin placeras intill Onkel Sam, i ett område intill Bergbanan som döps till "slagfältet".
- Nostalgoteket är nytt. Ulf Elving, Kent Finell och Egon Kjerrman spelar låtar som folk minns. På kassettband.
- Bröllop på Liseberg har premiär.
Attraktioner
Foto: Henrietta Olsson.
Bengt Olsson och dottern Sara roar sig i Kul på hjul.
Underhållning
Höjdpunkter
- Anita O'Day, 21 maj Stora Scenen
- Björn Skifs, 31 augusti Stora Scenen
- Charlie Norman, 1 maj Stora Scenen
- Grus i Dojjan, 30 april Stora Scenen
- Kung Sune och Göteborgsrockarna, 29 april och 9 september Stora Scenen
- Jan Sparring, 21 augusti Stora Scenen
- Landslaget, 6 maj Stora Scenen
- Lasse Berghagen, 10-11 juni Stora Scenen
- Lasse Dahlquist, 16 april Stora Scenen
- Lena Nyman, 5 augusti Stora Scenen
- Lill-Babs, 18-19 maj Stora Scenen
- Mats Rådberg, 13 maj och 10 september Stora Scenen
- Paul Paljett, 14 maj Stora Scenen
- Peps Blodband, 18 juni Stora Scenen
- Pugh Rogefeldt, 22 augusti Stora Scenen
- Rockfolket, 17 juni Stora Scenen
- Svenne & Lotta, 19 augusti Stora Scenen
- Ted Gärdestad, 22 juni Stora Scenen
- Thin Lizzy, 9 augusti Stora Scenen
- Thore Skogman, 29 augusti Stora Scenen
- Tomas Ledin, 20 maj Stora Scenen
- Trazan och Banarne, 5 september Stora Scenen
- Trio CMB med Fred Åkerström, 25 juni Stora Scenen
- Truxa, 22-24 april Stora Scenen
- Ulf Lundell, 3 juni Stora Scenen
- Zarah Leander, 12 juni Stora Scenen
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Sten-Åke Cederhök firar 20 säsonger på Veckans Revy.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
En av många sålda biljetter till konserten med den irländska hårdrocksgruppen Thin Lizzy.
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Lasse Åberg och Klasse Möllberg, som Trazan och Banarne, showar på Stora Scenen den 5 september.
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Lill-Babs i samband med ett av sina framträdanden 18-19 maj.
Foto: Erik Lindahl, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Ted Gärdestad uppträder på Stora Scenen den 22 juni.
Foto: Siv Johnson, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Lasse Berghagen uppträder på Stora Scenen 10-11 juni.
Foto: Béla Unger, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Rockfolket har showpremiär på Liseberg den 17 juni. Från vänster: Bertil Bertilsson, Rock-Ragge och Sigge Ernst.
Foto: Walter Hedén, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Truxa är artistnamnet för Erik Bang, dansk illusionist, manipulator och tankeläsare. I 25 år har han, tillsammans med sin svenska fru Gulli Johansson, turnerat i de svenska folkparkerna. 22-24 april gäster de Liseberg.
Scener
- Lilla Scenen
- Lisebergsteatern
- Musikpaviljongen
- Stora Scenen
- Veckans Revy
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Lilla Scenen på sin nya plats utmed Mölndalsån. Föreställningen som spelas heter Häxan i pepparkakshuset.
Mat och dryck
Restauranger
- Fyra Björkar
- Huvudrestauranten
- Kaskad
- Matbiten
- Rondo
- Trekanten
- Tyrolen
- Wärdshuset
Caféer
- Bengtas Café
- Café Vingen
- Musikcaféet
- Narren
Snabbmat
- Glassen NY
- Hamburgerbaren
Spel och lyckohjul
Spel
- Bingo
- Björnskyttet
- Box Boll
- Davy Crocketts Jaktstuga Sista säsongen
- Fiskdammen
- Onkel Sam
- Pilkastningen
- Pyramiden
- Rifle Range
- Skee Ball
- Spelfågeln
- Spelhall II
- Spelhall III
- Vattenpistolen
- Älgskytte
Lyckohjul
- Chokladhjulet
- Dockspelet
- Jubileumshjulet
- Kaffehjulet
- Leksakshjulet
- Pralinen
- Skivtoppen
- Stjärnspelet
- Twisthjulet
Övrigt
- Blå gången
- Grekiska templet
- Gula villan
- Hedersplatsen
- Japanska trädgården
- Picasso
- Postkontoret
- Skulpturparken
- Spegeldammen
- Vattenfallet
Temadagar
- Alla samfunds dag, 21 augusti
- Barnens dag, 10-11 september
- Countrydagen, 10 september
- De gamlas dag, 29 augusti
- Finlands dag, 22 maj
- Idrottens dag, 19 maj
- Internationella folkloredagen, 12 juni
- Mors dag, 29 maj
- Svenska flaggans dag, 6 juni
- Världsnaturfondens dag, 5 juni
Bildkavalkad
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
IFK Göteborg visar upp sig på Stora Scenen. Konferencier är Ingvar Oldsberg.
Fakta
Öppettider
16 april-25 september (138 öppetdagar). Under september är parken öppen endast på helgerna. Månaderna maj-augusti är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.
Väder
Bortsett från en kylig april kännetecknas väderleken av ”Lisebergsväder” (varmt och mulet).
Priser
Entré: 5 kr för vuxna (äldre än 12 år) och 2 kr för pensionärer och barn. Fri entré för barn under 5 år.
Jättehäftet: 25 kr (värde 47 kr)
Vuxenhäftet: 18 kr (värde 31,50 kr)
Tonårshäftet: 16 kr (värde 30,50 kr)
Barnhäftet: 14 kr (värde 23 kr)
Säsongkort: 30 kr
Statistik
Antal besökare: 2 019 394 varav 132 310 barn under fem år och 122 913 fria dagsbesök (1976: 1 754 139, 119 110 barn under fem år och 78 446 fria dagsbesök)