Året i nöjesparken
Kaninen gör entré
Fyra nya krumelurer presenteras. Tre av dem, Björnen, Pingvinen och Lejonet, förblir en parentes i Lisebergshistorien. Den fjärde däremot, en grön och rosa kanin med långa öron och ett glatt leende, blir en långlivad succé.
Under tre säsonger för Kaninen en anonym tillvaro men 1983, året då Liseberg fyller 60 år, träder den fram i rampljuset som symbol för nöjesparken.
Loopen och Ormen Långe har premiär
Två nya åkattraktioner presenteras: LisebergsLoopen och Ormen Långe. Den förstnämnda går till historien som en av Lisebergs mest klassiska, och blir - i likhet med Kaninen - snart en symbol för hela nöjesparken.
Loopen, som den nya bergbanan kallas, tar plats där Super 8 tidigare stod. Det unika med är att man åker hela varvet runt i en loop, något som Liseberg blir först med i Skandinavien. Ormen Långe, en gungande vikingabåt i jätteformat som ersätter Blå Tåget, placeras framför Kristallsalongen.
Lisebergshallen klar att användas
I oktober avslutas bygget av Lisebergshallen, två månader försenat. Den nya hallen ligger direkt till vänster innanför Huvudentrén, där Pop In-byggnaden och Rondogården fanns tidigare. Sommartid ska Lisebergshallen användas till Lisebergs underhållningsprogram. Vintertid tar Fritid Göteborg över, framför allt med idrott.
För att finansiera Lisebergshallen går Göteborgs kommun i borgen för ett lån till Liseberg AB på 23 miljoner kronor. Enligt beslut av Kommunfullmäktige ska Göteborgs kommun täcka årliga underskott för hallen. Förvaltar byggnaden gör det nybildade dotterbolaget Lisebergshallen AB, som tidigare hette Lisebergsattraktioner AB.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Nygammal huvudentré presenteras
I januari rivs Lisebergs klassiska huvudentré. Anledningen är att den är svårt skadad av marksättningar (enligt uppgift lutade de gamla tornen mer än 60 centimeter). Rivningen får en del göteborgare att sätta kaffet i vrångstrupen, men lugnet lägger sig den 10 mars då kopior av de rosa tornen monteras på nytt.
Till premiären är en helt ny entrébyggnad, med samma utseende som den tidigare, på plats. Stjärnorna i tornens topp och de orientaliska utsmyckningarna på sidorna återanvänds från originalbyggnaden. I samband med bygget installeras ett elektroniskt entré- och registreringssystem i entrén.
Hotell Heden rivs
Efter 33 år rivs Hotell Heden på Sten Sturegatan i centrala Göteborg. Det var 1947 som Liseberg valde att engagera sig i hotellet, som då var tänkt att bli provisoriskt.
- Hotell Heden har fyllt en funktion, men vi måste följa med i utvecklingen, säger Arne Berggren, initiativtagare till hotellet och dess direktör 1947-1973, till Arbetet.
Det nya hotellet byggs i två plan, antalet rum ökas med 50 till 147 och anläggningen får två konferensrum.
Rivningen och nybygget sker i etapper, så att hotellverksamheten hela tiden är igång. Det nya hotellet, som ska heta Hotell Liseberg Heden, beräknas stå klart våren 1982. Som en konsekvens av namnbytet byter Hotell AB Heden namn till Hotell Liseberg Heden AB.
Foto: Liseberg, konstnär: Robert Jonsvik.
Lasse Dahlquist hyllas
Lasse Dahlquist gick ur tiden 1979. För att hylla Lisebergsikonen totalrenoveras det gamla Café Vingen-kvarteret och de nya serveringarna döps efter Dahlquists visor: hamburgeriet Jolly Bob, puben Mr Swanson och uteserveringen Jiggen. Trots namnbytet drivs serveringarna fortfarande av Vinga-bolaget. Dessutom pryder konstnären Robert Jonsvik Polketten med motiv hämtade ur Dahlquists rika visproduktion.
Kuriosa
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Galenskaparna underhåller på personalfesten ...
Det ska dröja två år innan de slår sina påsar ihop och sex år innan det stora genombrottet med TV-serien Macken. 1980 uppträder Galenskaparna och After Shave på Liseberg, var och en för sig, under helt olika omständigheter.
I början av januari, när Lisebergs personal dansar ut julen, står Galenskaparna för underhållningen med showen "Följ med till farbror John". Det är inte första gången som trion Claes Eriksson, Anders Eriksson och Kerstin Granlund uppträder på Liseberg. 1979 medverkade de i Veckans Revy.
... och After Shave vinner talangtävling
För After Shave är det däremot Lisebergsdebut. Inte nog med det, det är debut i officiella sammanhang. Den 20 maj medverkar Barber Shop-kvartetten i Aftonbladets talangtävling Vi som vill opp på Lisebergs stora scen. Chalmersstudenterna Knut Agnred, Per Fritzell, Peter Rangmar och Jan Rippe, som alla är i 25-årsåldern, tar både jury och publik med storm och vinner hela tävlingen.
I publiken sitter den för dagen nyanställde TV-producenten Per Ragnar som på stående fot lovar att plocka in After Shave i underhållningsserien Kvar i stan som startar i augusti.
- Hjälp, skicka efter en ambulans åt mig, ropar Per Fritzell när han hör detta, enligt Aftonbladet.
- Vi träffades och sjöng på en julfest nu i december. TV och Aftonbladet... Och alldeles nyss var det en kille här från ett skivbolag och surrade med oss. Det här är ju inte klokt egentligen, säger Knut Agnred.
Expansionsplaner - Jakobsdal i sikte
För att förhindra stagnation, både vad gäller ekonomi och antalet besökare, måste Liseberg växa. Nya tilltalande områden eftersöks och för tillfället finns två alternativ. Det ena är att bygga om, och bättre utnyttja, övre parken. Beräknad investeringskostnad: 18,3 miljoner kronor.
Det andra alternativet är ett angränsande område öster om Liseberg, som ägs av Jakobsdals Kamgarnsspinneri AB och Investment AB Asken, men som nu är ute till försäljning. Beräknad investeringskostnad: 10 miljoner kronor.
Lisebergs vd Boo Kinntorph är mycket intresserad av Jakobsdalsområdet, inte enbart för den lägre investeringskostnaden utan framför allt för områdets betydelse för nöjesparkens utvecklingsmöjligheter. Förhandlingar inleds med ägarna. Tanken är att det kommunala fastighetsbolaget Higab ska köpa byggnaderna på området och sedan överlåta tomträtten till Liseberg AB.
Detta är starten på vad som resulterar i Å Andra Sidan, attraktionsområdet öster om Mölndalsån som invigs 1985.
Bredd före stjärnor på scenerna
Liseberg har av tradition skämt bort sin publik med stora stjärnor. Störst var stjärnglansen i slutet av 1960- och början av 1970-talet, men när vi nu skriver 1980 har tiderna förändrats. "Magert artistgiv på Liseberg i år", "färre artister" och "bredd före stjärnor" går att läsa i tidningarna.
- Färre artister turnerar numera och deras gager har blivit för dyra för att vi ska ha råd med dem, säger Lisebergs artistchef Göran Hagwall.
I stället för dyra stjärnor satsar Liseberg på egenproducerad underhållning, familjeprogram och varieté.
Edith Segerstedt dör
Edith Segerstedt, en av Lisebergshistoriens stora musikprofiler, går ur tiden den 18 augusti, vid 73 års ålder. Hon kom att förknippas med Göteborg och Liseberg, i nöjesparkens fall för alla hennes år på Polketten.
Hon ville bli konsertpianist men blev dragspelare. 1939 vann hon nordiska dammästerskapet i dragspel på gamla Cirkus i Göteborg. En annan hedersam utmärkelse fick hon 1979, året innan hon dog, då hon av Kals Åden utsågs till årets Ada. Hennes Kal blev Sven Tjusling, en annan Lisebergsprofil.
På Liseberg debuterade hon sommaren 1955. Från 1957 till 1967 spelade hennes orkester regelbundet på Polketten. I slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet delade hon dansbanan med andra orkestrar.
Urpremiär för Lotto
Tipstjänsts spelform Lotto drar igång detta år och den första dragningen äger rum på Lisebergs stora scen den 6 september. Lars-Gunnar Björklund leder tillställningen, ackompanjerad av Ronnie Hartley och Lisebergsorkestern. Framför scenen sitter 5 000 människor och jämför med sina egna kuponger.
I likhet med själva dragningen var maskinen med de 35 numrerade kulorna en nyhet för mänskligheten. Drakula var dess fyndiga namn.
Åkattraktion inne i berget?
Lisebergs ledning har planer för berget. Både inne i, och uppe på. Vi börjar inne, där någon form av åkattraktion planeras.
- Vi har redan provborrat, och dom borrningarna visar att vi utan vidare ska kunna spränga oss in i berget, säger Lisebergs vd Boo Kinntorph till GT.
Exakt vilken sorts åkattraktion det rör sig om har Kinntorph inte klart för sig, men det lutar åt en kombinerad kärleks- och skräcktunnel.
- Jag har sett en intressant attraktion, där den åkande får med sig ett ljusstyrt gevär, och sedan gäller det att skjuta ner monster och andra elakheter, som dyker upp under färden, säger han.
Uppe på berget ska det bli en bergbana. En lång, spännande och fartfylld åktur. Banan som Kinntorph beskriver är såklart Lisebergbanan som har premiär 1987. Attraktionen inne i berget väntar vi fortfarande på.
200 kronor för en familj
200 kronor räknar tidningen Arbetet med att ett Lisebergsbesök går på för en familj på två vuxna och två barn. För den summan betalar familjen följande (i samtliga priser utom glass ingår alla fyra):
Entré: 20 kronor
Åk: (Loopen, Ormen Långe, Bergbanan, FlumeRide samt fyra barnattraktioner)
Korv: 20 kronor
Glass: 10 kronor (barnen)
Pilkastning med mera: 20 kronor
TV-spel: 10 kronor
Lyckohjul: 19 kronor
Här ska tilläggas att familjen höll igen på lyckohjulen (där kan pengarna rinna iväg) plus att man skippade restaurangbesök.
Ordningsvakt skjuten i ansiktet
Sent på kvällen den 27 juni attackeras en ordningsvakt av två ungdomar. Den ena drar fram - vad som tros vara en gaspistol - och skjuter vakten i ansiktet. Han träffas i ögat och faller omkull. Läkarna konstaterar en blödning i ögat men att synen troligen går att rädda.
- Jag såg hur det blixtrade till och sedan blev allt svart, säger vakten på Sahlgrenska sjukhuset enligt Expressen.
Orsaken till attacken går isär. Antingen sker den när vakten förhindrar ungdomarna från att ta sig in på Liseberg, eller så har de blivit avvisade tidigare under kvällen.
Smått och gott
- Hans Alfredson och Tage Danielsson tilldelas Lisebergsapplåden för att de gjort Sverige gladare.
- Precis som 1978 gör den långa vintern att premiären flyttas fram en vecka, till den 26 april.
- Från 1 juli höjs entréavgiften med 1 krona. Avgiften är nu 8 kronor för vuxna och 4 kronor för barn och pensionärer. Från 1 september höjs även rabatthäftena med 1 krona.
- Den gamla stationsbyggnaden vid Farfars Bil byggs om till Smått & Gott, där det säljs popcorn, spunnet socker och läsk.
- Framför LisebergsLoopen byggs parkköket Antiloopen och det nya varuspelet Fritidsspelet.
Längs den östra sidan av Polketten byggs en mindre paviljong med skjutbanan Mitt i Prick, bollkastningsspelet Pyramiden och en mindre spellokal med TV- och flipperspel. I den nya lokalen ryms även loger och uppehållsrum för Polkettens musiker. - Lisebergsteatern moderniseras. Nya loger, ny scenteknik och nya fåtöljer i salongen är några av nyheterna.
- Mobil jazzunderhållning är en av årets nyheter. Flavour Jazzmen heter orkestern som går runt i parken och spelar tradjazz.
- Mer jazz. Onsdagsjazzen är en ny satsning. Vid åtta tillfällen i juni och augusti uppträder lokala band och artister i Musikpaviljongen.
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Under hösten 1979 visas det sista avsnittet av den populära tv-serien Albert och Herbert. I februari 1980 meddelar Sten-Åke Cederhök, Tomas von Brömssen och regissören Bo Hermansson att skrothandlarna får fortsatt liv på Lisebergsteatern. Premiär i mars 1981.
Attraktioner
- Barnbåtarna
- Bergbanan
- Cinema 180°
- Enterprise
- Farfars bil
- Flumeride
- Flygande elefanter
- Kristallsalongen
- Kul på hjul
- Lilla bergbanan
- LisebergsLoopen NY
- Minibilarna
- Ormen Långe NY
- Pariserhjulet
- Peter Pan
- Ponnykarusellen
- Radiobilarna
- Svingoplan
- Swing-Around
- Turbo-Star Sista säsongen
- Virvelvinden
Underhållning
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Höjdpunkter
Ann-Louise Hanson, 20-21 september Stora Scenen
Arja Saijonmaa, 18 maj Stora Scenen
Charlie Norman, 20 juni Stora Scenen
Cornelis Vreeswijk och Rolf Fridholm, 1 maj och 23 augusti Stora Scenen
Dag Vag, 30 maj Stora Scenen
Factory, 5 juni Stora Scenen
Gyllene Tider, 8 juni Stora Scenen
Janne "Lucas" Persson, 2 maj Stora Scenen
Kung Sune, 22 augusti Stora Scenen
Lasse Berghagen, 15 och 16 augusti Stora Scenen
Lill Lindfors, 17 augusti Stora Scenen
Loa Falkman, 15 maj Stora Scenen
M.A. Numminen, 22 maj Stora Scenen
Magnum Bonum, 14 maj Stora Scenen
Marie Bergman, 28 juni Stora Scenen
Mats Rådberg och Rankarna, 16 maj Stora Scenen
Nationalteatern, 27 juni Stora Scenen
Rockfolket, 25 maj Stora Scenen
Sven-Bertil Taube, 31 maj Stora Scenen
The Boppers, 31 maj och 1 juni Stora Scenen##
Tomas Ledin, 18 augusti Stora Scenen##
Zkiffz, 9 juli Stora Scenen
Östen Warnerbring, 8 juni Stora Scenen
Fakta
Öppethållande: 26 april-21 september (132 öppetdagar). Under april och september är parken öppen endast på helgerna. Månaderna maj-augusti är parken öppen för avgiftsfria besök under dagtid.
Väder: Sämre än på många år och antalet regndagar uppgår till 47, jämfört med 38 1979. Regnet kommer dessutom ur Lisebergssynpunkt på olämpliga dagar och under ”fel” tidpunkt.
Entréavgift: 26 april-30 juni: 7 kr för vuxna och 3 kr för pensionärer och barn. 1 juli-21 september: 8 kr för vuxna och 4 kr för pensionärer och barn. Fri entré för barn under 5 år.
Antal besökare: 2 223 179, varav 158 057 barn under 5 år och 77 419 fria dagsbesök (1979: 2 242 598, varav 149 869 barn under 5 år och 62 332 fria dagsbesök).